Природният газ с поскъпна с 26% заради конфликта в Израел и теч във Финландия

Цената на европейската борса достигна почти 50 евро на мВтч след различни по рода си събития, които повлияват на пазара

Вероятно е и тази есен европейските пазари да страдат от различни геополитически събития
Вероятно е и тази есен европейските пазари да страдат от различни геополитически събития
Вероятно е и тази есен европейските пазари да страдат от различни геополитически събития    ©  Цветелина Белутова
Вероятно е и тази есен европейските пазари да страдат от различни геополитически събития    ©  Цветелина Белутова

За ден цената на природния газ буквално отнесе всички прогнози за началото на есенния сезон. На европейската TTF борса, където се извършват най-много сделки, цената се покачи с над 26% за денонощие 49 евро и продължава да расте, като е твърде вероятно пазарът да затвори на нива около 50 евро за мВтч. Само преди дни цената беше тръгнала стремглаво надолу, след като Норвегия възобнови износа си за Европа на високи нива и това донесе нови количества за търгуване.

През последните 4 седмици цената се движеше в диапазона 35 евро на мВтч, което на практика позволи да се достигне съвсем лесно целта за нагнетяване на европейските хранилища - още през август месец беше ясно, че средните нива на хранилищата в Европа са достигнали 90%.

На практика покачването от последното денонощие няма общо с пазарната конюнктура в Европа, а се дължи на няколко различни фактора, като един от тях е избухналият конфликт в Израел. Той вече се отрази на пазара на петрол, който веднага отбеляза покачване, въпреки че бързо след това се върна на старите нива. Повишаването на цената на природния газ обаче може да остане като по-траен тренд, тъй като Европа навлиза бавно в отоплителния си сезон и не е ясно дали може да се разчита само на количествата в хранилищата да държат търсенето на по-ниски нива.

Крехкият европейския пазар

Избухналия конфликт в Израел в следствие на атаката на "Хамас" почти веднага беше последван от анонс, че големият енергиен концерн "Шеврон" спира добива на природен газ в едно от най-важните находища в акваторията на Израел - Тамар.

Това доведе от ответна реакция в Египет, които спряха износа на синьо гориво за Европа, вкарвайки допълнително паника на енергийните пазари вследствие на покачването на цената на петрола от преди няколко дни.

В последните няколко месеца засилено се говори за преговори между ЕС и Израел за износ на природен газ от находищата на страната в Средиземно море през наличната инфраструктура в Северна Африка и потенциално през нова такава, която да минава през Турция и Гърция.

Една от другите причини за внезапното поскъпване е мистериозен теч в един от газопроводите между Финландия и Естония, като според различни анализатори е възможно спирането на тръбата да е свързано и със саботаж. Само преди няколко месеца се случи подобно събитие със "Северен поток", който след взрив едва ли ще може да работи отново.

Така Европа отново се намира в сходна с миналите години ситуация, в която зимата наближава, а газовата хватка наоколо започва да се стяга вследствие на различни събития, които предизвикват скок на цената.

На европейската борса за втечнен газ цената на горивото се движи с отстъпка от 11 евро на мВтТч спрямо TTF индекса, въпреки че преди това цените са били идентични. Разликата идва най-вече от факта, че цената на втечнения газ още не е повлияна от поскъпването в Европа и се определя от други пазарни условия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    И аз като клиент и ползвател не искам да са високи цените на газа , но това е за всички, проблема е глобален. В крайна сметка се подобряват нещата, аз не мисля да се отказвам от това удобство

    Нередност?
Нов коментар