🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По калдъръмите в Стария град с чаша вино в ръка

Запазете си три дни през май за "Дефиле вино и гурме", 10, 11 и 12 май

По калдъръмите в Стария град с чаша вино в ръка
По калдъръмите в Стария град с чаша вино в ръка

По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив ще откриете шестнадесет възрожденски къщи, които гостоприемно ще отворят врати за десетото издание на "Дефиле вино и гурме". Фестивалът ще се проведе през втория уикенд на месец май, в три дни - 10, 11 и 12 май, и ще бъде чудесно продължение на великденските празници.

Участниците са 55, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Те ще ви очакват за една прекрасна дегустационна среща в следните обекти на територията на Стария град в Пловдив: галерия "Енчо Пиронков", къща "Нишанян", резиденция "Тракарт", къща "Бирдас", музейна аптека "Хипократ", експозиция "Георги Божилов-Слона", галерия "Златю Бояджиев", галерия "Андромеда арт", Етнографски музей, Балабановата къща, къща "Хиндлиян", къща "Георгиади", къща "Недкович", къща "Иван Черноземски", "Данчовата къща" и хотел "Бел Вил". За ваше улеснение може да използвате дигиталната фестивална карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

По време на "Дефиле вино и гурме" ще можете да опитате над 250 вида първокласни български вина в комбинация с гурме вкусове.

Като допълнение организаторите подготвят пъстра съпътстваща програма, която започва на 10 май в 13:00 ч. от пл. "Стефан Стамболов" (пред Община Пловдив). Пъстро дефиле с участието на фолклорен ансамбъл "Тракия" ще ви поведе към сърцето на Стария град. На ул. "Доктор Стоян Чомаков" 1 (площадът пред Туристически информационен център и църквата "Св. Св. Константин и Елена") ще бъде открит фестивал "Дефиле вино и гурме 2024". Дегустациите ще продължат три дни:

  • 10 май - от 14 до 19 ч.
  • 11 май - от 11 до 19 ч.
  • 12 май - от 11 до 18 ч.

Всеки уважаващ себе си винолюбител знае, но за новите приятели на "Дефиле вино и гурме" ще подчертаем, че билет за фестивала няма. Но има нещо много по-интересно и открояващо се. Това са дегустационните жетони, с които се осъществява дегустацията на вино по време на "Дефиле вино и гурме". Те ще се продават пред всяка една фестивална локация. На информационните щандове може да закупите още стъклени брандирани чаши за професионална дегустация, кожен държач "Свободни ръце" за нея, сувенири и др. Жетоните са брандирани с името на фестивала и може да ги ползвате във всички локации и на щандовете на всички винопроизводители.

За най-нетърпеливите и верни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и предварително чрез платформата на Grabo.bg

Освен вино и кулинарни изкушения организаторите са подготвили и съпътстваща фестивална програма с музика, игри и забавления. Скоро ще бъде достъпна на официалния сайт wineshowplovdiv.events и във фейсбук страницата на фестивала.

Само си представете как се разхождате из малките улички на Стария град в Пловдив с чаша вино в ръка, потапяйки се в магично усещане на спокойствие и безвремие. По време на "Дефиле вино и гурме" ще забравите за грижите и задачите от забързаното ежедневие, ще остане време само за вас и за среща с близки приятели за вдигане на наздравици.

Организаторите съветват да побързате с резервацията на нощувки в града. Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 70%. Ето списък с препоръчани места: семеен хотел HillHouse, хотел "Алафрангите", хотел "Бел Вил", "Бест Уест Премиер хотел", "Гранд хотел Пловдив", хотел "Дафи", комплекс "Дияна", хотел "Его", хотел-ресторант "Империал", хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv Center, семеен хотел "Вила Флавия", хотел "Интелкооп Пловдив", хотел "Лайпциг", Пловдив, Landmark Creek Hotel Plovdiv, "Новиз хотел", хотел "Одеон", хотел "Пълдин КООП", хотел "Реал", хотел SPS, хотел А&М.

Ако сте вино и гурме любител, ако обичате спокойните разходки с приятели из вдъхновяващи места, непременно планирайте посещение за "Дефиле вино и гурме" на 10, 11 и 12 май в Стария град на Пловдив. Очакваме ви!

"Дефиле вино и гурме" 2024 се организира от Съвет по туризъм - Пловдив, и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии - Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерството на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 г.

Спонсори: "Бултрако Моторс" АД, "Техно акташ" АД и "Актуал индъстрис" ООД.