🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво следва за стадионите "Българска армия" и "Герена" в София

Разрешението за строеж на "Армията" чака последна инстанция, а "Левски" има опции за взимането на стадиона си, ако общината го придобие от държавата

Клубът все още чака разрешение за строеж за стадиона в Борисовата градина.
Клубът все още чака разрешение за строеж за стадиона в Борисовата градина.
Клубът все още чака разрешение за строеж за стадиона в Борисовата градина.    ©  ЦСКА
Клубът все още чака разрешение за строеж за стадиона в Борисовата градина.    ©  ЦСКА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Жалбоподателят срещу разрешението за строеж не получава документите си в съда, с което бави строителството на стадиона в Борисовата градина.
  • Използва се опцията за "предварително изпълнение", която позволява да се работи до решението на ВАС на последна инстанция.
  • Пред "Левски" има три опции за използването на "Герена": отдаване под наем на стадиона, за учредено право на ползване или за изграждане на съоръжения.

След като Пловдив наскоро получи над 150 млн. лв. от държавата, за да оправи стадионите на двата футболни клуба там - "Ботев" и "Локомотив", на дневен ред излезе въпросът какво се случва със стадионите в столицата и по-специално тези на местните грандове "Левски" и ЦСКА.

Две скорошни събития - оттеглянето на Гриша Ганчев от собствеността на ЦСКА и възможността "Герена" да се предостави на "Левски", също ще повлияят върху намеренията за модерни стадиони в София. Най-краткият отговор е, че нищо няма да се случи бързо. Макар че стадион "Българска армия" в Борисовата градина е почти разрушен и активно се извозват строителни отпадъци, все още няма издадено разрешително за строеж. Все пак е намерен начин да се работи до издаването на такова, става ясно от отговор на главния архитект Здравко Здравков до "Капитал".

"ЦСКА имат съгласуван идеен проект, разрешението за строеж е обжалвано от Николай Веселинов", коментира той, като уточни, че Веселинов не си получава документите по решението на Административен съд - София-град, и така делото не може да отиде във Върховния административен съд, тоест да се разгледа на последна инстанция, за окончателно решение. Това, че Веселинов не получава документите по делото, може да се тълкува като пореден опит да забави строителството на стадиона. Той беше единственият, подал жалба срещу разрешението за строеж в парка в центъра на столицата.

"Българска армия": предварително изпълнение

Все пак от клуба са намерили вариант да задвижат реконструкцията - поискано е предварително изпълнение на съдебното решение, което не е обжалвано, обяснява арх. Здравков. "Така на практика има действащо предварително изпълнение, но основното разрешение за строеж все още не се е върнало от съдебен контрол", коментира той за "Капитал". С други думи, докато се чака разрешението за строеж, се работи на база предварителното изпълнение на съдебното решение на първа инстанция, в полза на ЦСКА.

Решението на АССГ в полза на клуба е от 20 ноември 2023 г., като вероятно Веселинов не е могъл да докаже правен интерес. Любопитно в биографията му е това, че е бил зам.-кмет на "Красно село" при бившата кметица Росина Станиславова, а после и кандидат за районен кмет през 2023 г. от "Граждани за общината"."Искам да успокоя цялата армейска общност, че стадионът ще бъде построен. Не е случайно, че сме стигнали толкова напред с ремонта", коментира по време на пресконференция на 7 май изпълнителният директор на ЦСКА Стоян Орманджиев. Той заяви още, че в момента се работи на предварително издадено решение, "което дава възможност за демонтаж и да довършваме работата по проекта на стадиона. Когато му дойде времето ще се премине към тоталната реконструкция на стадиона". (Добавено, 7 май, 16ч.).

Проектът за нов стадион на ЦСКА беше задвижен през юли 2023 г., когато комисията по екология в общинския съвет одобри реконструкцията. После клубът чакаше зелена светлина от РИОСВ, НИНКН. Инвеститорите в проекта са собствениците на ЦСКА, а оценката на стадиона е около 90 млн. лева, като към юли 2023 г. имаше уверението, че финансирането е изцяло осигурено от собствениците. Интересното е, че земята в парка е изключителна държавна собственост. Тя участва и с 50% в инвестицията, тъй като вкарва земята. Това означава на практика, че ползвателите на стадиона ще получат нещо като отстъпено право на строеж върху държавна земя (но не е ясно за колко години и какво се случва след изтичането на срока). Как се случи публично-частното партньорство прочети в карето долу.

Самият проект за съоръжението предвижда и доста апетитна хапка за частния инвеститор: отваряне на 40 дка от парка, зали за събития, ресторант, детски сектор, ново осветление, киоски, за да се задържат хората не само "за мача". Подробности четете в текста тук.

От ЦСКА обясниха, че новият стадион остава приоритет въпреки излизането на Гриша Ганчев от собствеността. "Най-важната лична победа на г-н Гриша Ганчев и на г-н Данаил Ганчев остава получаването на разрешително за строеж на нов, модерен, многофункционален стадион "Българска армия", написа клубът във фейсбук профила си.

Планира се при строителството частите да бъдат предварително готови директно от завод и на терен стадионът само да се сглобява, подобно на LEGO, обясниха архитектите на проекта.

След оттеглянето на Ганчев ЦСКА става еднолично собственост на фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука". Акционерът влезе в клуба през февруари 2023 г. По онова време управител на фондацията беше Данаил Христов Илиев, който пък е съдружник в "Инбет груп" - един от лицензираните букмейкъри. Илиев е свързан с групата "Уинбет" на братя Папазки, която пък е генерален спонсор на ЦСКА.

Също така фондацията е собственик на "Фонд спорт" ЕООД, чийто управител Ангел Борисов пък стана официален представляващ на смесеното дружество "Спортни имоти Българска армия", учредено между футболния клуб и държавата (в лицето на спортното министерство) за модернизирането на стадиона, писа "Дневник".

Няколко опции за "Левски" за "Герена"

Раздвижване в последните седмици има и около стадиона на "сините" - "Георги Аспарухов", макар и на съвсем начален етап. На 25 април Столичният общински съвет (СОС) взе решение да поиска от държавата прехвърлянето на имота, с аргумента че може да го стопанисва по-добре. Това провокира веднага слуховете, че общината ще го даде на "Левски", тъй като от няколко години се говори за идеята клубът да построи нов модерен стадион на мястото на съоръжението.

Кметът на София Васил Терзиев коментира, че общината иска да придобие стадиона, за да помогне на клуба да осъществи амбициозния си проект, като уточни, че стадионът не може да бъде отдаван на концесия. Така Терзиев изброи пред Mediapool три варианта, от които вероятно ще може да се възползва "Левски": за отдаване под наем на стадиона, за учредено право на ползване или за изграждане на съоръжения. "Капитал" изпрати въпроси до клуба, за да разбере дали клубът ще пристъпи към някой от изброените варианти, какви са амбициите за стадиона, на какъв етап е проектът и как ще се финансира, но към този момент не са получени отговори.

Източници на медиата от "Московска" 33 обаче споделят, че ако държавата предостави стадиона на общината, е почти сигурно, че той ще бъде даден на "Левски". Възможно е обаче градът да запази земята и самото съоръжение като собственост, но да даде право на клуба да го ремонтира и използва. Не е изключен и вариант за наличието на трети участник, който да го ремонтира и да го предостави за ползване на "Левски" и други участници.

Докато се стигне до окончателна преценка какво да се прави, обаче има много време. На този етап вероятно ще са нужни месеци, докато държавата отговори на искането на СОС и после фактически прехвърли стадиона, ако реши да го прави.

ЦСКА и държавата: 50/50 за "Българска армия"

Миналата година ЦСКА обяви плановете си за нов стадион, финансиран изключително от собствениците му, срещу което те получиха дял в смесено дружество с държавата и права върху земи в центъра на София. На 9 февруари 2023 г. чрез държавното дружество "Сердика спортни имоти" Министерството на младежта и спорта апортира земята, върху която са построени стадионът (и тенис кортовете в Борисовата градина) и базата в "Панчарево", в ново дружество - "Спортни имоти Българска армия", като ги оцени на около 28.5 млн. лева

След като внася една четвърт от сумата - малко над 7 млн. лева, "Арена ЦСКА", чийто едноличен собственик е "ПФК ЦСКА - София", се превръща в равнопоставен партньор на държавата и на 20 февруари се учредява "Спортни имоти Българска армия". Така държавата и ЦСКА са партньори в проекта чрез "Сердика спортни имоти" и "Арена ЦСКА", които са с по 50% дялово участие в новосъздадената публично-частна фирма. В устава на публично-частното дружество е записано, че решенията се вземат с пълно единодушие. Историята в България обаче познава случаи, в които такива дружества се изплъзват извън публичния контрол чрез увеличение на капитала - тъжният пример с Пловдивския панаир го доказва.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • - 1
    • + 3

    Все още не е късно безумието нов стадион насред градски парк да се предотврати (защото той ще бъде да факто нов). Нито Армията, нито Националният са за там. Да се бутат, а освободеният терен да се залесява. Има далеч по-подходящи места за нов стадион, просто да видят къде ги правят по белия свят.

    Нередност?
Нов коментар