🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

20 събития в планината

Какво предлага част от календара със събитията това лято

20 събития в планината
20 събития в планината
   ©  DALL-E
   ©  DALL-E
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Узана поляна фест"

Зеленият фестивал в местността Узана край Габрово ще се проведе от 19 до 21 юли. "Узана поляна фест" е за любителите на добрите екопрактики, биопродуктите, творческите инициативи, екологичните иновации и музиката.

Open Buzludzha

Фестивалът на Бузлуджа ще бъде от 8 до 11 август. Събитието се провежда в подкрепа на опазването и отварянето на монумент "Бузлуджа" като място за изкуство, култура и история. Каузата не е политически обвързана и не цели пълно възстановяване на монумента, а консервация и преизползване с образователни и туристически цели. За посетителите ще има 3 музикални сцени, 3D мапинг шоу, дневна културна програма и красива природа.

"Банско джаз фестивал"

Двадесет и седмото издание на "Банско джаз фестивал" ще се проведе от 3 до 10 август. "И тази година фестивалната програма е на изключително високо ниво както на основната, така и на младежката сцена", пишат организаторите. В съпътстващата програма са включени много игри, джемсешъни, изложби и престижната Джаз академия.

"Банско филм фест"

"Двадесет и третото издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино "Банско филм фест" ще събере световния планинарски и приключенски елит от 20 до 24 ноември", съобщават организаторите. Програмата на фестивала включва филмови заглавия на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология и култура на планинарските народи. В програмата са включени и срещи, презентации, чествания и годишнини на постижения в българския и световен алпинизъм.

Jazz & Art Festival

Jazz & Art Festival започва на 11 юли до 14 юли в Орешак, Троян. То ще предложи изложение на художествените занаяти и визуалните изкуства, музика и живописна природа.

Midalidare Rock

Четвъртото издание на фестивала Midalidare Rock ще се проведе в долината на виното от 12 до 14 юли 2024 г. в село Могилино, Чирпан. Специални гости тази година ще са Deep Purple, The O'Reillys and the Paddyhats, Beast in Black, Accept, HammerFall и още десетки изпълнители.

"Шипка фест"

От 5 до 8 септември в град Шипка ще се проведе фестивалът на занаятите "Шипка фест". Събитието дава възможност "да се придобият умения с майсторите на народните занаяти да тъчем, ковем, плетем кошници, ваем глина, резбоваме дърво, да се научим на стъпките на българските хора, да се насладим на музика, вдъхновена от българския и източния фолклор, да научим повече за българската история, азбука, традиции и духовни ценности", пишат организаторите. Освен запазване на българското културно наследство организаторите си поставят за цел да провокират промяна в начина ни на мислене и живот. Фестивалът демонстрира живот с нулеви отпадъци. Храната и напитките се предлагат в съдове за многократна употреба.

Лятна музикална академия

От 8 до 17 май в град Шипка ще се проведе Лятна музикална академия на фондация "Академия роза" с диригент Максим Ешкенази и солист Марио Хосен.

Tour de France за втори път в България

Второто издание на L'Etape Bulgaria by Tour de France ще се проведе на 28 юли в Западните Родопи. Любителите на колоезденето ще карат по напълно затворени пътища в района на Велинград, като по трасето ще има две предизвикателни изкачвания, както и някои технични и скоростни спускания.

"Пампорово байк фест"

За 10-а поредна година на 27 и 28 юли ще се проведе състезанието по спускане от клас 1 на Международния колоездачен съюз - "Пампорово байк фест".

"Пирин ултра"

Състезанието "Пирин ултра" ще се проведе от 21 до 23 септември. Участниците ще се състезават по четири трасета. "Пирин ултра" е ултрамаратон по планинско бягане, който е част от световните серии по скайрънинг.

Балонена фиеста - Белоградчик

Балонените ентусиасти и професионалисти ще се съберат за 4-та поредна година на Белоградчишките скали. Събитието ще се проведе от 20 до 23 септември. Пилоти от България и чужбина ще се включат в полетите с балон, като издиганията ще се правят сутрин и вечер при подходящо време. Програмата включва още музика и вкусна кухня.

"Боровинкови нощи"

Фестивалът "Боровинкови нощи" се завръща на хижа "Амбарица" от 19 до 21 юли, като приема артисти, планинари и фенове на боровинките. Дните на фестивала на хижата, разположена близо до Троян в Стара планина, ще предложат музика, танци и боровинки в различни форми.

"Банско номад фест"

От 23 юни до 30 юни на "Банско номад фест" дигитални номади и предприемачи от цял свят ще се съберат на празник на дистанционния начин на живот. Седмица по-рано, на 15 юни, в Боровец ще се проведе първият национален IT събор, като събитието се рекламира като "първото (не)технологично събитие на IT общността". То предвижда сцена под открито небе без технически презентации, дискусии за код, дейта структури и изкуствен интелект.

"Неотъпкана пътека"

Шестото издание на фестивала за класическа камерна музика в Гоце Делчев и в Ковачевица "Неотъпкана пътека" ще се проведе съответно на 1 август и на 3-4 август. Програмите ще представят световните премиери на три нови произведения, написани специално за музикантите на фестивала, като всяко от тях ще бъде комбинирано с подбрани шедьоври от класическия камерен репертоар.

Фестивал на хумора и сатирата

На 16 май започват дните на хумора и сатирата в Габрово. Те "ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и карнавално шествие с тазгодишно мото "Make КАРНАВАЛ not war", съобщават организаторите.

"Пирински рок вечери"

За четвърта поредна година от 19 до 20 юли на Банско ще се проведе рок фестивалът "Пирински рок вечери". Ще свирят групите "Сода акустик", ТОМА, Sweet Poison" и ЕРИДАН, а събитието ще бъде закрито от рок звездата Робин Маколи.

"Банско опера фест"

В края на август под открито небе ще се проведе 15-ото издание на "Банско опера фест", като тази година фестивалът ще бъде три дни. На 29 август ще гостува Камерна опера Благоевград с мюзикъла "Класният се жени", а на 30 и 31 август Държавна опера Варна ще представи мюзикъла "Дух" и операта "Травиата".

Празник на розата

От 31 май до 2 юни 2024 г. ще са кулминационните дати на 121-ия Празник на розата в Казанлък. Богата програма, традиционното награждаване на "Царица на розата", представяне на местни занаяти, обичаи и традиции, както и много музика и танци очакват гостите на фестивала.

"Три планини Хард ендуро Банско"

Мотоциклетното състезание "Три планини Хард ендуро Банско", част от републиканския ендуро шампионат, ще се проведе на 6 и 7 юли. Всяка година в състезанието участват едни от най-добрите български пилоти. Очакват се много адреналин, високи скорости и атракции на две колела.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар