Действията на Международния наказателен съд срещу Нетаняху създават проблеми на Байдън

Институцията иска издаването на заповеди за арест на лидерите на "Хамас" и Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън осъдиха изявлението на прокурора на МНС Карим Хан, че иска да бъдат издадени заповеди за арест заради предполагаеми военни престъпления за Бенямин Нетаняху и лидерите на "Хамас".
Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън осъдиха изявлението на прокурора на МНС Карим Хан, че иска да бъдат издадени заповеди за арест заради предполагаеми военни престъпления за Бенямин Нетаняху и лидерите на "Хамас".
Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън осъдиха изявлението на прокурора на МНС Карим Хан, че иска да бъдат издадени заповеди за арест заради предполагаеми военни престъпления за Бенямин Нетаняху и лидерите на "Хамас".    ©  Reuters
Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън осъдиха изявлението на прокурора на МНС Карим Хан, че иска да бъдат издадени заповеди за арест заради предполагаеми военни престъпления за Бенямин Нетаняху и лидерите на "Хамас".    ©  Reuters
Темата накратко
  • САЩ не са член на съда и в миналото са се стремели да се дистанцират от него поради опасения, че Вашингтон може да бъде обект на разследвания за поведението си в конфликти като тези в Ирак и Афганистан.
  • Страстната защита на Израел и Нетаняху от страна на президента Байдън заплашва да изостри разделението по отношение на войната в Газа в неговата Демократическа партия, която се подготвя за тежка предизборна битка.
  • Всяко ответно действие на САЩ срещу МНС може да подкопае усилията на страната да е посредник в преговорите за прекратяване на войната в Газа и да накърни още повече авторитета й сред много страни от т.нар. глобален Юг.

Съобщението на Международния наказателен съд (МНС), че иска да бъдат издадени заповеди за арест на лидерите на Израел само няколко часа след като съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан проведе срещи с официални лица в Йерусалим, доведе до напрежение сред американските политици от различни партии.

Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън осъдиха изявлението на прокурора на МНС Карим Хан, че иска да бъдат издадени заповеди за арест заради предполагаеми военни престъпления за Бенямин Нетаняху и лидерите на "Хамас", съобщава Financial Times. Байдън заяви, че е "възмутително" да се приравнява поведението на Нетаняху, министър-председателя на Израел, и на министъра на отбраната Йоав Галант с това на лидерите на "Хамас". "Нека бъда ясен: каквото и да предполага този прокурор, няма равнопоставеност - никаква - между Израел и "Хамас". Винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност", каза той.

Предизвикателствата пред Байдън

Ходът на МНС обаче изправя администрацията на Байдън пред вътрешнополитическо и дипломатическо предизвикателство. Страстната защита на Израел и Нетаняху от страна на президента заплашва да изостри разделението по отношение на войната в Газа в неговата Демократическа партия, която се подготвя за тежка предизборна битка.

В същото време всяко ответно действие срещу МНС може да подкопае усилията на САЩ да се позиционират като посредник в преговорите за прекратяване на конфликта и да накърни още повече авторитета им сред много държаве от т.нар. глобален Юг.

По-рано този месец Байдън показа признаци, че се дистанцира от израелския премиер във връзка с плановете на неговото правителство да започне офанзива в южния град Рафах в Газа, където са потърсили убежище до 1 млн. палестинци, като обяви, че САЩ ще задържат доставки за оръжие, ако се стигне до инвазия.

Нетаняху все пак продължи и започна офанзива в източната част на Рафах, принуждавайки стотици хиляди хора да се преместят отново. Държавният департамент на САЩ също така публикува доклад до Конгреса, в който се казва, че Израел може да е използвал произведени в САЩ оръжия по начин, който нарушава международното хуманитарно право, но не отправи официално обвинение.

В знак на несъгласие с позицията на Байдън относно конфликта, предизвикан от нападението на "Хамас" на 7 октомври, сенаторът Бърни Сандърс и конгресменът демократ от Минесота Илхан Омар похвалиха в понеделник решението на прокурора на Международния наказателен съд.

Вашингтон подкрепи разследването на МНС срещу руския президент Владимир Путин след пълномащабната му инвазия в Украйна през 2022 г., което сега го поставя в неудобно положение.

Нетаняху "води безпрецедентна война на унищожение срещу целия палестински народ, в която са убити или ранени над 5% от населението", заяви Сандърс. "Прокурорът на МНС е прав да предприеме тези действия. Тези заповеди за арест може да бъдат изпълнени, а може и да не бъдат, но е наложително световната общност да спазва международното право", добави той.

В същото време по-центристки настроени демократи като лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, нарекоха хода на МНС "дълбоко несправедлив" и "осъдителен". Преди малко повече от два месеца Шумър разкритикува Нетаняху в реч пред Сената, като заяви, че поведението на израелския лидер във войната отслабва "политическата и моралната тъкан" на страната му и че той е "пречка за мира".

Трудните отношения на САЩ с МНС

САЩ отдавна имат трудни отношения с Международния наказателен съд. Страната не е член на съда и в миналото се е стремяла да се дистанцира от него поради опасения, че може да бъде обект на разследвания за поведението си в конфликти като тези в Ирак и Афганистан.

Но Вашингтон подкрепи разследването на МНС срещу руския президент Владимир Путин след пълномащабната му инвазия в Украйна през 2022 г., което сега го поставя в неудобно положение. Разследването на Путин обаче то досега не е довело до никакви конкретни резултати.

До обявяването на искането за издаване на заповеди за арест в понеделник САЩ бяха предпазливи в коментарите си относно разследването на МНС на войната между Израел и "Хамас", като казваха само, че съдът няма юрисдикция по случая.

Сега позицията на администрацията се е втвърдила. Държавният секретар Антъни Блинкен излезе с пространно изявление, в което осъди действията на МНС и заяви, че те могат да навредят на усилията на САЩ за прекратяване на войната.

"Това решение с нищо не помага и може да застраши продължаващите усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня, което да изведе заложниците и да осигури бърза хуманитарна помощ, а това са цели, които Съединените щати продължават да преследват неотклонно", заяви Блинкен.

Но САЩ трябва да "действат много внимателно" по отношение на Международния наказателен съд, предупреди Дейвид Шефър, който беше посланик на САЩ по въпросите на военните престъпления по време на администрацията на Клинтън, а сега е старши сътрудник в мозъчния тръст "Съвет за международни отношения". Той заяви, че ответна реакция от страна на Вашингтон, преди съдиите да са имали възможност да разгледат молбата, може да има обратен ефект и да създаде предпоставки САЩ да бъдат обвинени в двойни стандарти.

"Силно насърчаваме разследванията и повдигането на обвинения във връзка с руската агресия срещу Украйна и произтичащите от нея жестоки престъпления, а след това се обръщаме и се опитваме да представим съвсем различен случай по отношение на Израел и Газа. Това просто няма да бъде полезно по отношение на влиянието ни върху цялостната ситуация в Близкия изток", каза той.

Републиканците се съгласиха с коментарите на Байдън, че поведението на лидерите на "Хамас" не трябва да бъде приравнявано с това на израелските служители, но използваха съобщението на МНС като възможност да ударят президента заради критиките му към Нетаняху.

"Ясно е, че решението на МНС беше придвижено напред благодарение на кампанията за натиск на администрацията на Байдън срещу Израел и на нелепите разследвания на Държавния департамент", каза Джонсън. "При липсата на лидерство от страна на Белия дом Конгресът разглежда всички възможности, включително санкции, за да накаже МНС и да гарантира, че ръководството му ще понесе последствия, ако продължи да действа."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    "Действия" на МНС на този етап няма. Прокурор повдига обвинения.
    И тъй като реакцията на американския истъблишмънт беше светкавична - да се въведат санкции срещу съдиите от този съд, е повече от видно, че нещата с Нетаняху и военния му министър ще спрат до тук.

    А циничното в неособено свързаното изказване на Байдън (що не го оставят на мира този престарял човек!) бе, че абсолютно игнорира тримата лидери на Хамас, които също са с обвинения.

    Нередност?
Нов коментар