🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да се довериш на криптопрофесионалиста

Основателите на компанията Belayer Филип Матов и Анастас Матеев създават услуга за индивидуално управление на криптовалути

Съоснователите на Belayer Анастас Матеев (вляво) и Филип Матов (вдясно)
Съоснователите на Belayer Анастас Матеев (вляво) и Филип Матов (вдясно)
Съоснователите на Belayer Анастас Матеев (вляво) и Филип Матов (вдясно)    ©  Цветелина Белутова
Съоснователите на Belayer Анастас Матеев (вляво) и Филип Матов (вдясно)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Откакто съществува, криптопазарът се превърна в Клондайк за едни и Голгота за други. Много хора влязоха на него без подготовка, но с увереността за бързи печалби, инвестирайки директно в криптовалути без познанията как да управляват циклите на този пазар. Накратко - липсата на професионализъм им изигра лоша шега. Други осъзнаха, че сами трудно ще се справят на този пазар, и започнаха да търсят кой да управлява активите им - преди няколко години нямаше борсово търгувани фондове (ETF) и лесни за покупка продукти, базирани на биткойн или някой алткойн. Но има търсене на професионално управление.

За тази ниша се улавят Филип Матов и Анастас Матеев, двамата създатели на Belayer. Преди 7 години те структурират своята компания, която е съсредоточена именно в това - професионално управление на криптопортфейли. Нещо като доверителните сметки на инвестиционните посредници. Днес срещу предварително запитване, оценка на рисковия профил и минимална вноска от 10 хил. лв. Belayer предлага индивидуално управление на крипто като може да се участва с инвестиции с фиатни пари и крипто. От компанията правят и проверка по Закона с мерките срещу изпиране на пари. Компанията е една от онези, които се броят на пръсти в този сегмент в България. Срещу своята услуга компанията налага такси, обвързани с доходността (виж карето).

Анастас е отговорен за маркетинга, развитието и връзките с клиента. Филип е мажоритарен собственик на компанията, той има завиднo CV, като през годините работи за едни от най-големите и успешни блокчейн и web3 компании в лицето на Consensys, където е директор продажби и бизнес развитие и Matter Labs, компанията за zkSync, където отговаря за NFT интеграцията. Сега активно работи в Game7 и в ролята си на съветник по всичко, свързано с пилотния му проект от 2017 - Belayer.

Сблъсък в криптомините

Първият сблъсък на Филип с крипто се случва още през 2014, когато в ранните години негови познати се занимават с копаене на алткойни. Той учи 4 години във Франция, след което отива в Хонконг, където завършва магистратура по приложна математика и отново се връща във Франция за втора магистратура, този път "Пазарни финанси". Две години и половина живее и работи в Япония, където негови приятели го водят на първото му криптосъбитие. Именно тази конференция, организирана от Consensys, собствениците на брандове като MetaMask и Infura, променя целия му живот.

Още тогава Филип стига до идеята, че има много потенциал да се организира услуга, свързана с крипто, така че да се използват максимално натрупаните до този момент знания. "Да се инвестира в крипто е трудно и рисковано. Хората не знаят как да го правят ефективно. Ние искахме да предоставим услуга, която да промени това", коментира Матов.

Преди да основe Belayer, Филип опитва на интегрира блокчейн технологии в BNP Paribas в Япония, където работи, но истината е, че за това е прекалено рано. "Има предприемачи, които започват свои бизнеси, но аз често казвам, че най-много ме вдъхновяват онези от тях, които са вътре в една компания, тези, които виждат възможност и проактивно намират начини да се осъществява нещо полезно и интересно", казва Матов и допълва: "Още отрано имах желание и вътрешно усещане, което ми подсказва, че трябва да се опитам да направя нещо свое. Може да работи, може да не проработи, няма значение." В момента в Belayer работят 8 души, а за 2021 компанията отбелязва печалба 134 хил. лева и 1.9 млн. лева активи. Двамата предприемачи отказаха да кажат каква е сумата на управляваните активи към момента.

Вече прекарал доста време в Япония и изправен пред избора дали да остане повече, той решава да се върне. "България е много удобно място да се стартира бизнес. Често намирам вдъхновението в качествата на един човек. Да е поемал рискове, но да е спечелил, да е загубил, да успява да се вдигне отново, да е скромен, но да има визия, която, като я чуеш за пръв път, не можеш да разбереш. Определено Джоузеф Лубин, създателят на Consensus, е бил един такъв идол за мен, който много ме вдъхновява с това, че разпространява идеята за децентрализация, за разбиване на концентрация на събиране на данни в компании или в държави, за един по-ефективен начин, по който могат да функционират хубави предприятия", казва Матов.

Предизвикателствата на мечките

"Започнахме с група от семейство и приятели, бързо успяхме да създадем един разпознаваем бранд и да създаваме съдържание. Още от самото начало разбрахме, че е важно да градим доверие, да бъдем винаги насреща. Тези основи и разбира се, това, че знаем за какво говорим ни помогна да ни припознаят немалко хора", коментира Анастас Матеев.

Предизвикателствата пред Belayer обаче настъпват едва година и половина след основаването й.В самото начало те хващат бичия пазар, но след това идват мечките и това показва истинската природа на някои "инвеститори", които не приемат загубата. Belayer, твърдят, че са загубили малко клиенти, тъй като всички са били запознати с рисковете, а това е довело до повече клиенти на по-късен етап. Похвално е, че не са губили средства по централизирани борси и в проекти като Terra и Celsius в опита си да накарат своите клиенти да "оцелят пазара" и да не инвестират в следващия pets.com. За да се предпазиш от мечките обаче, трябва да имаш дългосрочна стратегия и да не се боиш от тях. Това показва и доходността на Belayer - средногодишно от създаването си досега компанията е носела по 54% доходност.

Според Belayer всеки клиент трябва добре да знае какво представлява услугата, да има добро разбиране за крипто и да го получи от достоверни източници. Затова платформата разпространява информация към нейните клиенти и държи те да разбират какъв е смисълът от инвестицията в крипто и какво може да очакват в краткосрочен план. Тяхната мисия е "да ги подкрепяме, докато те държат крипто в този пазар".

Ясна стратегия

Двамата споделят, че инвестиционната стратегия не се е променила през годините, макар консистентно да изпреварва доходността, предоставена от биткойн. Те разчитат на наблюдение на различни сектори и идентифициране на активи, но и на наративи, които сами по себе си са важни за блокчейн. По техни думи не инвестират в проекти с прекалено ниска пазарна капитализация, дори отчетливо да виждат потенциала им и не участват в ICO-та, макар да са имали възможности. Клиентите могат да видят и да поискат парите в акаунтите си по всяко време, като някаква форма на real-time атестация, която след години стана модерна по централизираните борси. Що се отнася до използваната инвестиционна стратегия, те казват следното:

"Инфраструктурата в момента е една от основните нужди за развитието на блокчейн. Може би 70% от портфолиото ни е фокусирано в тези инфраструктурни проекти. Нашата стратегия е от всяка една вертикала да избираме топ-топ проектите във всеки един момент. Тоест ние ребалансираме нашето портфолио на основа на това какво се случва в момента. Имаме гейминг, изкуствени интелект, DeFi, разбира се, и AI. В началото, когато започнахме да правим това, все още нямаше много начини да се печели допълнителна доходност за нашите клиенти. Тогава прямо нямаше стейкинг, DeFi, рестейкинг, нямаше airdrop фарминг. Вече правим всичко това."

Обучението също е мисия на Belayer и фокус на тяхното развитие. "Нашата функция е настина да казваме на максимално много хора неемоционалната версия на крипто и блокчейн." Според Анастас е много важно първо да се разбере какъв тип инвеститор си и какъв е твоят инвестиционен хоризонт. Нещо, което е важно за всеки един тип инвестиция, без значение крипто или не.

Такса от 1 + 20%

От Belayer предоставят възможност да се инвестира в техния продукт с минимален праг 10 000 лева, като техните клиенти средно стоят в позицията си повече от 3 години. Има 20% такса на печалбата и 1% такса за менажиране. Може да се инвестира и директно с крипто, като например след среща, договор и подпис, директно да бъдат прехвърлени етъри на съответен адрес. Реинвестирането и добавяне на още средства в продукта също е възможно.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • + 1

    криптото е номер едно - няма да изчезне никога, като торентите е

    Нередност?
Нов коментар