🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Във Wiener Privatklinik предлагаме навременен достъп до най-новите онкологични терапии и лекарства

Томас Петер Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik, отбелязва, че над 250 българи са потърсили иновативна помощ при тях

Томас Петер Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik
Томас Петер Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik
Томас Петер Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik
Томас Петер Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Томас Петер Ебм e главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik, болница със 150-годишна традиция в медицинските постижения. Г-н Ебм завършва висшето си образование по здравно управление в Danube University Krems със специализация в управлението на болници и здравни институции. От малък знае, че иска да работи със семейството си във Wiener Privatklinik, но не търси развитие като лекар, а се фокусира върху икономическата страна на бизнеса.

Преди две години по време на презентацията на Wiener Privatklinik обявихте, че заради COVID кризата сте увеличили възможностите за дигиталните услуги в болницата. Сега се връщате отново в София да презентирате WPK, каква е причината?

- Доста лесно мога да отговоря на този въпрос. Причината е засиленият интерес към нашата болница от страна на български пациенти. През последните години лекувахме близо 250 българи. Близо 80% от тях ни потърсиха за онкологично лечение, предимно на редки видове рак и в напреднал стадий. И решихме, че българският пазар се нуждае от презентиране на медицинското лечение, което осигурява нашата клиника.

Какъв е профилът на вашите пациенти от Източна Европа?

- Повечето пациенти идват заради лечение на онкологични болести, които са придружени с хронично заболяване. Те търсят лечение, което все още не е одобрено в родните им държави или няма достатъчно опитни специалисти за конкретното заболяване, основно при редки заболявания. Нашата клиника Wiener Privatklinik през последните 20 години се утвърди като международен център за лечение на рак, като над 50% от нашите пациенти са чуждестранни. Ние инвестирахме в това. Това е нашият основен акцент на дейност. По тази причина имаме големи технически възможности. Като една университетска болница ние сме инвестирали в апаратура, за да се превърне нашата частна клиника в център с възможности на университетска болница.

Известно е, че България изостава в скрининговите изследвания за онкологични болести. Доколко е важно ранното откриване на рака за доброто лечение?

- Това е най-важното за крайния резултат, колкото по-ранна е диагностиката, толкова по-успешно е лечението. Понякога наблюдаваме пациенти, особено от Източна Европа, които идват твърде късно при нас за лечение. И това лишава лекарите от възможността да осигурят лечението в оптимален мащаб.

Имате ли данни с колко са се увеличили вашите пациенти от Източна Европа след COVID кризата?

- Увеличението е около 10-20% на годишна база. COVID пандемията беше голям проблем при нас, защото пациентите, особено с хронични болести и рак, не можеха да пътуват тогава. Те се появиха късно при нас с късни стадий и твърде много време е изтекло от диагнозата до лечението. По време на пандемията създадохме онлайн център, за да може да се свързват пациенти с лекарите, но това беше едно временно решение. Към момента този онлайн център е подходящ за първа среща, за първи преглед от чужбина, ако има пациенти, за да се сдобият с първо впечатление за възможностите. Но пациентите предпочитат живия контакт и консултация на място.

Поема ли Австрия стойността на скрининговите изследвания?

- Не познавам българската система 100%, но в Австрия тези изследвания не са изцяло финансирани от държавата. Но има, разбира се, частно застраховане, което покрива част от тези прегледи.

Вие работите ли с българската здравна каса?

- Към този момент не сме работили с българската здравна каса, но имаме практика със здравните каси на други държави. Работим и с частни застрахователи, които покриват лечение в чужбина. Ако не 100%, то поне някаква част от него.

Практиката в България е такава, че здравната каса поема разходите за лечение в чужбина само ако в България няма болница, която да предлага такова лечение. Доколко апаратурата, която имате вие, и услугите, които предлагате, са уникални за Европа?

- При нас идват пациенти, основно от Централна и Източна Европа и арабския свят точно защото при тях не се предлагат услугите, които ние предоставяме. Във Wiener Privatklinik им предлагаме навременен достъп до най-новите онкологични терапии и лекарства. В България отнема много дълго време новите терапии да бъдат въведени, а пациентите имат достъп до нови лекарства около две години и половина след разрешението за употреба. Пациентите с редки заболявания са с най-труден достъп до нови лекарства, което понякога е критично. При нас те получават достъп до тях в рамките на 3 месеца, един от най-кратките срокове в Европа.

Кои са най-модерните методи за лечение на рака, които предлагате?

- Най-новата апаратура е роботът "Да Винчи", за роботизирана хирургия за рак на простатата. Ние сме първата частна болница за торакална хирургия, хирургия на белия дроб, предлагаме модерна радио- и лъчетерапия и всички най-модерни методи за лечение, като например целеви терапии, терапии с Лутеций-177-PSMA и имунотерапии. Те доведоха до революция в лечението на рака, като подобриха преживяемостта на пациентите и качеството им на живот.

- Каква е успеваемостта при лечението на рака в болница WPK?

- Ракът си е рак. Но този въпрос трябва да бъде зададен по-скоро на лекар. Мога да ви кажа какво ние планираме като инвестиция - имаме проект, който ще струва 70 милиона евро и ще удвои сегашното пространство, като надградим капацитета с допълнителни 22 хил. кв.м. Проектът ще включва нова операционна, която ще бъде напълно компютризирана и роботизирана, което със сигурност ще повиши качеството на лечението на онкологични заболявания, и тя ще бъде с най-високия стандарт на европейски болници. Предвиждаме и изграждането на нови отделения за чуждестранните пациенти със самостоятелни стаи.

Предвиждаме засилване на сътрудничеството с педиатричната болница "Света Анна" във Виена, която предлага лечение на онкологични заболявания при децата.

Какъв процент от печалбата на болницата инвестирате в нейната модернизация?

- 100% от печалбата инвестираме в иновации. Болницата е акционерно дружество, различното при нас е, че акциите са собственост на лекарите в него. Така че ние не изплащаме дивиденти, а печалбата реинвестираме в иновации.

Да разбирам ли, че вие работите повече със застрахователни фондове, отколкото с националните здравни каси?

- Работим с осигурителната система на Австрия и с частни застрахователни компании, австрийски и международни. С някои от тях имаме сключени договори, други покриват разходите на база възстановяване на разходи, след като вече са заплатени. Бих посъветвал всеки, който притежава частна здравна застраховка, да провери условията със своя застраховател.

До каква степен българите се възползват от услугата "второ мнение", което предлагате? Какво означава това?

- Едно от най-важните неща при правилното лечение е вярната диагноза. Затова ние предлагаме възможност за второ лекарско мнение на направените изследвания, за да бъде убеден пациентът, че му е поставена вярната диагноза, и също така предлагаме лечение на болестта, ако нашият лекар потвърди терапията, предложена от първия лекар.

Кога смятате един пациент за излекуван?

- Имаме един български пациент, който е лекуван при нас преди 27 години от професор Цилински. Тя идва всяка година за контролни прегледи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар