🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ призовават Украйна да прекрати ударите по руските петролни рафинерии

Според Financial Times Вашингтон e заявил пред Киев, че атаките с дронове рискуват да повишат цените на суровия петрол и да провокират ответни действия

През последните седмици Украйна засили въздушните си нападения, тъй като разширява програмите си за безпилотни самолети, а сухопътната война се развива в полза на Москва
През последните седмици Украйна засили въздушните си нападения, тъй като разширява програмите си за безпилотни самолети, а сухопътната война се развива в полза на Москва
През последните седмици Украйна засили въздушните си нападения, тъй като разширява програмите си за безпилотни самолети, а сухопътната война се развива в полза на Москва    ©  Reuters
През последните седмици Украйна засили въздушните си нападения, тъй като разширява програмите си за безпилотни самолети, а сухопътната война се развива в полза на Москва    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Белият дом е все по-разочарован от дръзките атаки на украински дронове, които поразяват петролни рафинерии, терминали и складове в Западна Русия, нанасяйки вреда на капацитета ѝ за производство на петрол.
  • Русия остава един от най-важните износители на енергийни суровини в света въпреки западните санкции срещу нейния петролен и газов сектор.
  • Настояването на САЩ идва в момент, когато Русия атакува с балистични и крилати ракети, както и безпилотни самолети, критична инфраструктура в Украйна.

САЩ са призовали Украйна да спре атаките срещу руската енергийна инфраструктура, като са предупредили, че ударите с дронове рискуват да повишат световните цени на петрола и да провокират ответни действия. Това съобщава Financial Times, като се позовава на трима души, запознати с обсъжданията. Многократните предупреждения от Вашингтон са били отправени към високопоставени служители в Службата за държавна сигурност на Украйна (СБУ) и дирекцията за военно разузнаване, известна като ГУР, съобщават източниците пред британското издание.

Натискът от САЩ идва в момент, когато Русия атакува с балистични и крилати ракети, както и безпилотни самолети, критична инфраструктура в Украйна. "Сега врагът извършва най-мащабната атака срещу украинската енергетика в последно време", заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко. "Целта е не просто да се нанесат щети, а да се опитат отново, както миналата година, да предизвикат мащабен срив в работата на енергийната система на страната." Министърът съобщи за щети по съоръженията за производство на електроенергия и по преносните и разпределителните системи в много региони на Украйна.

Притесненията на Вашингтон

От началото на инвазията през февруари 2022 г. и двете разузнавателни служби на Украйна постоянно разширяват програмите си за безпилотни самолети, с които да нанасят удари по руски цели на сушата, в морето и във въздуха. Един от източниците твърди, че Белият дом е ставал все по-разочарован от дръзките атаки на украински дронове, които са поразявали петролни рафинерии, терминали и складове в Западна Русия, нанасяйки вреда на капацитета ѝ за производство на петрол.

Русия остава един от най-важните износители на енергийни суровини в света въпреки западните санкции срещу нейния петролен и газов сектор. Цените на петрола се повишиха с около 15% тази година до 85 долара за барел, което увеличи разходите за гориво точно в момента, когато президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за преизбиране. Вашингтон се опасява също, че ако Украйна продължи да нанася удари по руски съоръжения, включително по много от тях, които са на стотици километри от границата, Русия може да отвърне на удара, като засегне енергийната инфраструктура, на която разчита Западът.

Това включва тръбопровода Caspian Pipeline Consortium, по който се транспортира петрол от Казахстан през Русия до световния пазар. Западните компании, включително ExxonMobil и Chevron, използват тръбопровода, който Москва за кратко затвори през 2022 г.

"Ние не насърчаваме и не даваме възможност за атаки вътре в Русия", заяви говорител на Националния съвет по сигурността на САЩ. ЦРУ са отказали да коментират. В Киев говорител на СБУ също е отказал да коментира. Служителите на ГУР и офиса на президента Зеленски не са отговорили на желанието на британското издание за коментар. Украинското правителство обаче реагира на публикацията, като вицепремиерът Олга Стефанишина заяви, че петролните рафинерии в Русия са легитимни военни цели. Украйна "постига целите си" и "много успешно провежда операции" на територията на Руската федерация, заяви Стефанишина.

"Има и изявления на други официални лица, че това са абсолютно законни цели от военна гледна точка. Ние разбираме призивите на американските партньори. В същото време ние се сражаваме с възможностите и ресурсите, които имаме днес", каза тя, цитирана от украинската медия "Хромадске".

През последните седмици Украйна засили въздушните си нападения, тъй като разширява програмите си за безпилотни самолети, а сухопътната война се развива в полза на Москва. Това е и следствие от нарастващото недоволство в Киев от двусмисления подход на Запада към ограничаването на енергийните приходи на Москва. Според служител на военното разузнаване в Киев от 2022 г. насам са извършени най-малко 12 нападения срещу големи руски рафинерии, а тази година - най-малко девет, както и срещу няколко терминала, складове и съоръжения за съхранение.

Колко важни са цените на бензина

Хелима Крофт, бивш анализатор на ЦРУ, сега в RBC Capital Markets, неотдавна отбеляза, че Украйна е показала, че може да удари по-голямата част от инфраструктурата за износ на петрол в Западна Русия, което поставя под риск около 60% от износа на страната.

"Нищо не плаши действащия американски президент повече от скока на цените на горивата по време на избори."

Боб Макнали, президент на консултантската компания Rapidan Energy и бивш съветник на Белия дом по енергийните въпроси

Възраженията на САЩ идват в момент, когато Байдън е изправен пред тежка битка за преизбиране тази година, а цените на бензина се покачват, като тази година са се увеличили с почти 15% до около 3.50 долара за галон.

"Нищо не плаши действащия американски президент повече от скока на цените на горивата по време на избори", казва Боб Макнали, президент на консултантската компания Rapidan Energy и бивш съветник на Белия дом по енергийните въпроси.

С напредването на технологиите й Украйна постоянно увеличава броя на ударите с безпилотни самолети. Украински официални лица твърдят, че са разработили дронове с обсег над 1000 км и полезен товар, способен да нанесе сериозни щети. През март Киев предприе две от най-големите си и мащабни атаки с дронове, като операциите на ГУР и СБУ бяха успешно насочени срещу седем руски енергийни обекта в рамките на няколко последователни дни. През изминалата година морските дронове на ГУР и СБУ нанесоха удари и по руски пристанища, унищожиха няколко руски военни кораба в Черно море и удариха ценния за Москва мост в Крим, свързващ Русия с окупирания украински полуостров.

Според един от украинските служители, участвал в планирането и провеждането на атаките, целта на "специалните операции" е да се възпрепятстват доставките на гориво за руските войски и да се намали финансирането на военните усилия на Кремъл. Киев също така иска да нанесе символичен удар, като приближи войната до Москва и покаже, че нейната противовъздушна отбрана - включително тази около Кремъл - може да бъде пробита. Някои официални лица разглеждат въздушната кампания и като средство за подтикване на Вашингтон да одобри задържания в Конгреса пакет за военна помощ в размер на 60 млрд. долара, който е от решаващо значение за отбраната на Украйна.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 7

    Егати гнусните американци! Все тая кой е президента! Европа трябва да поеме инициативата! До сега да беше приключило всичко! Да не удряли нищо ценно на руснаците за да не ги разсърдим! Боже, боже! Че и избори идвали - голям праз! И как бомбите по рафинериите вдигат цените на петрола? Русия би трябвало да изнася повече, нали не може да го преработи?!?

    Нередност?
  • 5
    jqx1459587557493611 avatar :-|
    David Moyseev
    • - 1
    • + 9

    Руските нефтохими са най-ефективната цел за украинските дронове - това го съобщиха точно американски експерти. Освен унищожаването на потенциала за война, тези удари прекъсват износа на нефтопродукти срещу валута за Касапския режим. Никакви цени няма да се вдигнат - Раша е вече джудже на световния пазар на бензини!

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    Крадецът вика - дръжте крадеца.

    Нередност?
  • 7
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 1
    • + 3

    Тия па! Загрижили се, че няма да могат да си карат колите в неделя.

    Нередност?
  • 8
    bek avatar :-|
    bek
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "nqma zna4ka koi":

    Цената на суровия петрол се вдигна първо заради терористичния акт на Хамас срещу Израел през октомври миналата година, а в последствие и от набезите на йеменските хути, които още продължават.
    С ударите си по руските рафинерии в западната част на РФ, няма как да се вдигне цената на суровия петрол, защото всички руски нефтодобивни компании, доставяли суровината на тези рафинерии, сега са принудени да изнасят навън суровия петрол, предимно към Китай. По принцип всички руски нефтодобивни компании предпочитат да изнасят петрола навън, защото на вътрешния пазар са принудени от правителството да го продават на по-ниска цена, от което нямат голяма печалба.
    Скоро ще се наблюдава следния ефект - китайският пазар ще бъде презадоволен със суров руски руски петрол , поради което ще намалее търсенето от други световни източници, което автоматично ще доведе до падане на цената на световния пазар.

    Нередност?
  • 10
    pontif avatar :-|
    Pontif
    • - 1
    • + 9

    Ако е истина, това е срамно искане от САЩ. Да не говорим, че рафинериите не произвеждат петрол а бензин и нафта. А като няма как да си преработват петрола орките ще се опитват да изнасят повече. Това не звучи правдоподобно.

    Нередност?
Нов коментар