🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столтенберг: Сделката за членството на Швеция в НАТО е постижима

Шведският премиер Кристерсон и турският президент Ердоган ще се срещнат да дискутират влизане в НАТО

Според генералния секретар консенсус за влизането на Швеция в НАТО е постижим
Според генералния секретар консенсус за влизането на Швеция в НАТО е постижим
Според генералния секретар консенсус за влизането на Швеция в НАТО е постижим    ©  Reuters
Според генералния секретар консенсус за влизането на Швеция в НАТО е постижим    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шведският премиер Улф Кристерсон ще се срещне в понеделник с турския президент Реджеп Таийп Ердоган в последно усилие да преодолее съпротивата на Анкара срещу членството на Стокхолм в НАТО. Ден преди срещата на съюзниците от военния алианс във Вилнюс двамата лидери ще дискутират пътя за шведското членство, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Bloomberg. Намеренията са да се прекрати застоят по кандидатурата на Стокхолм, който спира северното разширяване на военния отбранителен съюз.

Според генералния секретар консенсус за влизането на Швеция в НАТО е постижим. Столтенберг присъства на среща с представители на Швеция, Турция и Финландия в базата на НАТО в Брюксел и организира тази между Ердоган и Кристерсон понеделник във Вилнюс с цел постигане на политическо съгласие.

"Това, което е възможно и по което работим, е положително решение на срещата, в което Турция потвърждава [приемането на Швеция], но все още имаме какво да направим и в момента предприемаме действия", заяви Столтенберг.

Кандидатурата на Швеция

Швеция подаде молба за членство в отбранителния алианс заедно с Финландия скоро след руската инвазия в Украйна през 2022 г., изоставяйки политиката си на неутралитет. Финландия беше приета през март 2023 г. след одобрение на всички 30 държави членки, но Ердоган оспори влизането на Швеция в съюза. Президентът на Турция настоява, че Стокхолм укрива членове от Кюрдската работническа партия (ПКК) и настоява за мерки срещу тях, преди страната да може да се присъедини към НАТО.

В опит да осигури подкрепата на Анкара Швеция прокара антитерористичен закон, който според високопоставен служител е "голямата ни надежда за отключване на ситуацията". Западните държави, сред които и САЩ, засилиха натиска върху Ердоган да се откаже от блокирането на шведското членство.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом заяви пред Euronews, че е убеден в това, че Стокхолм е изпълнил всички изисквания на Ердоган.

"Не искам да влизам в детайли, все пак това беше закрита среща и не искаме да повлияем на продължаващите дискусии. Но все пак бих искал да повторя, ние вярваме, че сме изпълнили всичките си ангажименти", заяви министърът.

През миналата седмица съд в Швеция призна мъж за виновен в опит за финансиране на забранената Кюрдска работническа партия. Това решение може да помогне да се сложи край на ветото на Турция. ПКК, смятана за терористична група от Турция, Европейския съюз - към който принадлежи Швеция - и Съединените щати, води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г.

Ако бъде постигнато съгласие за членството на Швеция, турският парламент ще трябва официално да потвърди приемането на страната в НАТО. Досега Унгария е единствената друга страна, която също отказа да потвърди кандидатурата на Стокхолм, но каза, че няма да я блокира.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 1

    Нека Швеция продължава да толерира горенето на Корана, направен на сандвич с парчета сланина вътре, както и да не признава за терористична ПКК и няма да остави никакъв път за компромис на Ердоган, който си е извоювал поста на адвокат на ислямския свят пред Запада.
    Гаврата с вярата е просто лицето на опортюнизма на Турция. Истинската причина за спирането на Швеция е неуредения със САЩ въпрос с изключването на Турция от програмата за Ф-35, невъзстановяването на вложените там от нея 4 млрд $ и мотаенето вече трета година обновяване на авиацията й с нови Ф-16.
    Когато проблемът с изтребителите намери решение и Швеция престане да подкрепя психопати да се гаврят със свещената книга на мюсюлманите, Швеция ще влезе в НАТО.
    Но пък да не се окаже, че си купуват фабрика на 8.9.1944 г...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    masay е изброил известни и общодостъпни факти и не знам кои читатели не са се съгласили с факти...

    Мога да добавя още един факт към отношенията Терция - Нато: Реджеп днес обвърза турското сваляне на ветото пред присъединяването на Швеция към алианса и с приемането на Турция в ЕС преди това. Което е дебел намек, че цената, на която Анкара оценява съгласието си, скача неимоверно.
    Говорителят на ЕС на мига захапа турската кука и взе да обяснява, че това били два коренно различни процеса и пр. трафарети.
    Какви два независими един от друг процеса, какви две независими една от друга организации, след като цялото ЕС (без Австрия) е в Нато и след като цялото ЕС разчита на Нато (т.е. на САЩ) за евентуалната си отбрана?!

    Всъщност този подход е запазена марка на Реджеп при политическите пазарлъци, когато вдига мизата до тавана и бавно извива ръцете на "съюзниците", отстъпвайки леко, докато не постигне задоволително за Турция решение. Някакъв политически тип Капалъчарши диалог, но безотказен!

    Колкото нещото е по-важно за страната, с която Ердоган се препира, толкова цената е по-висока. Изток...

    Нередност?
Нов коментар