🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Молдова се опитва да избяга от газовия капан на Русия

Кишинев се стреми към по-тесни връзки с ЕС

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че желае да ускори европейската интеграция на страната
Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че желае да ускори европейската интеграция на страната
Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че желае да ускори европейската интеграция на страната    ©  Reuters
Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че желае да ускори европейската интеграция на страната    ©  Reuters

Войната в Украйна, която се води отвъд границата й, кара Молдова да прави опити да сложи край на почти пълната си зависимост от руския газ. В последните десетилетия страната поддържаше тесни връзки с Москва и беше привилегирована да купува суровината на ниска цена. През последните години тези отношения се влошиха, цените на доставките се повишиха и Кишинев се оказа в омагьосан кръг на дълг и размирици, което застрашава стабилността на държавата, пише в анализ Politico.

Тъй като Русия блокира износа на енергия за страни, обявени от Москва за "неприятелски", термин вече добре познат и в България, вероятно е Молдова да бъде следващата, която ще бъде притисната от Москва. Може да се каже, че Русия е готова да превърне енергийните зависимости, които е изградила, в оръжие във връзка със заплахите, които възприема от Запада, каза Оливия Лазард, гостуващ учен в Carnegie Europe.

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че желае да ускори европейската интеграция на страната, и предположи, че тактиката на Русия може да им изиграе лоша шега в дългосрочен план. Тя призова за помощ от Европа за намиране на алтернативни доставки на газ и за справяне с рекордно високата инфлация от 27%, която беше предизвикана от повишените цени на газа. Вячеслав Йоницъ, икономист и бивш молдовски депутат, заяви пред Politico, че кризата ще направи държавното ръководство по-опитно, но повдигна въпроса защо досега не са търсени алтернативни доставки, при положение че руският газ не е бил по-изгоден.

Пълната зависимост на Молдова от руския газ е отчасти резултат на конфликта в Приднестровието. След разпадането на Съветския съюз отцепилият се регион се управлява независимо от Молдова, в него има 1500 руски войници.

Съгласно споразумението на Молдова с "Газпром" Кишинев не плаща веднага доставките, но трябва да изпраща част от тях към Приднестровието, обяснява Игор Мунтяну, директор на Института за развитие и социални инициативи в Кишинев. В Приднестровието се намират заводи и други индустриални предприятия, управлявани от олигарси, близки до Кремъл. Поради това регионът консумира много повече енергия. От общите 3 млрд. куб. метра газ за Молдова 1.6 млрд. се ползват в Приднестровието, където живее една пета от общото население на страната.

Добрата страна от това споразумение беше, че Молдова имаше по-отворени срокове за плащане, което подпомага малката икономика да стъпи на краката си. Но в последните години положението се промени и войната в Украйна насърчи държавата да прекрати зависимостта си от Кремъл.

Алтернативата

Бившият депутат Йоницъ припомня, че до 2005 г. цената на руския газ за Молдова е била между два и три пъти по-ниска от пазарната, но поради желанието на Молдова за европейска интеграция Москва я вдигна като наказателна мярка. През април "Газпром" предположи на Молдова цена от 1110 евро за 1000 куб. метра, което е над два пъти от цената през март и 10 пъти по-висока спрямо същия месец на миналата година, казва Йоницъ.

Съгласно условията на новия договор, подписан през октомври, цената се формира на база спот котировките на газа и петрола, а не на предишните дългосрочни фиксирани тарифи. Договорът помогна на Молдова да се отдалечи от ръба на извънредното положение, след като предишният договор изтече през септември и "Газпром" многократно заплаши да спре доставките заради спор за неплатени задължения от 676 млн. евро за минали доставки. Правителството оспорва размера на просрочените задължения, а "Газпром" отлага исканията за външен одит.

Кабинетът разглежда новия 120-километров тръбопровод, свързващ Кишинев с румънския град Яш, като алтернатива. По него може да се пренасят до 1.5 млрд. куб. метра газ, което е над една трета от пиковите нужди на Молдова. Строителството му беше завършено миналото лято, но заради договора на Кишинев с "Газпром" пускането му в действие не се считаше за приоритет. Но сега румънската страна заяви, че това трябва да се случи спешно, въпреки че няма договорени цени.

Мунтяну е оптимист, че сделката може да бъде сключена. Въпросът е дали Румъния ще може да си позволи като "Газпром" да снабдява страната, която няма достатъчно средства и трупа дългове, и дали западните държави могат да подпомогнат Кишинев. Досега ЕС е подпомогнал Молдова с 60 млн. евро, за да се справи с нарастващите разходи за гориво, и наскоро обеща допълнителна подкрепа. Блокът също така помогна на Румъния да увеличи капацитета си за съхранение на газ от 3 млрд. на 4 млрд. куб. метра.

Президентът Санду продължава да търси подкрепа за евроинтеграция, което показва, че Кремъл е надценил способността си да изнудва страните чрез износа на енергия и да задържи бившата република в своята сфера на влияние.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 1

    И да бяга ще влезне в по-скъп газов капан на други. Хората в Молдова ще го разберат когато със семействата си и малките им деца останат една зима на тъмно и студено! И всичко това заради интереси на чужди сили, които се намират далеч от Европа и не им пука ни за живота на украинеца, ни за живота на модовеца, ни на европееца!

    Нередност?
Нов коментар