🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

89% от българите не са си правили изследване за ХИВ/СПИН

Стигмата над заразените продължава - повече от половината от запитаните не биха общували с човек, който е ХИВ позитивен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва 11% от българите са си правили тест за ХИВ/СПИН, показва национално проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на сдружение "Здраве без граници". Според изследването стигмата над хората, заразени с ХИВ продължава да е масовo явление - повече от половината (55%) от анкетираните заявяват, че не биха общували с ХИВ позитивен.

Изследванията за ХИВ са задължителни при сключване на граждански брак и преди раждане. В останалите случаи те са напълно доброволни и въпреки широките разяснителни кампании и възможности за безплатно и анонимно изследване, това не се случва. В България в момента живеят над 1000 души, носители на вируса, които се лекуват. Съвременната терапия е такава, че при приема й нивата на вируса в кръвта на пациентите е като при напълно здрав човек. Заради стигмата, обаче, носителите на вируса имат право да не съобщават за заболяването си на своите колеги и приятели, като биха могли да премълчат това и при прием в болница. Вероятно затова и 92% от анкетираните са съобщили, че не познават носител на ХИВ.

Напълно нетолерантни

В проучването са тествани редица ситуации, които показват отношението на обществото към пациентите с ХИВ. Резултатите показват, че толерантността към хората с ХИВ/СПИН е минимална. Според изследването 94% от българите не биха се омъжили/оженили за човек, носител на ХИВ, 87% изобщо не биха живели с него. 76% посочват, че дори не биха били приятели с такива хора.

Съвсем малко по-голяма е толерантността на работното място – 27% биха работили с такъв човек, но пък 73% - не. Освен това 31% отбелязват, че биха общували с носител на ХИВ.

И недобре запознати

Анкетата изследване и до каква степен българите знаят какви са начините за заразяване - 91% от хората са съгласни, че с ХИВ могат да се заразят при сексуален контакт.

В същото време има много висок дял от хора, които са убедени, че могат да се заразят по начин, по който вируса няма как да се предаде - чрез неизмити прибори в заведение – 25% и чрез ръкостискане – 8%. Една четвърт от анкетираните също смятат, че могат да се заразят при разговор с ХИВ-позитивен, а 21% - при ползване на обща тоалетна.

Едва 33% от българите знаят, че има лечение, което забавя развитието на ХИВ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 3

    Ужасни провинциалистки идиоти. Как е възможно да сме на дъното във всяка една класация, а всяко едно социологическо проучване да ме кара да си мисля, че живеем сред амазонски племена, които не са имали контакт с цивилизацията?

    Нередност?
  • 2
    velvoofell avatar :-|
    velvoofell
    • - 1

    Просто на хората не им се налага да мислят за това. Първо не е много разпространен в България, второ заразените не съобщават. Хората не се сблъскват с това, не стои на дневен ред в обществото. Изследванията обхващат големи групи от населението - сключване на брак, раждане, медицински процедури. И след като вече състоянието на заразените се поддържа дотолкова, че да живеят пълноценно и да не са заразни, не виждам защо е това крякане. Търсим си нови дискриминирани групи, май.

    Нередност?
  • 3
    cqo33546357 avatar :-|
    Todor Peshin
    • + 3

    Печално е че всички мерки за ограничаване на болестта са от фондации извън България.
    И поздравления въпреки ограничения си капацитет постигат много повече резултати от цялото Българско здравеопазване.
    Жалко е но е реалност

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал