🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пенсиите ще струват почти 20 млрд. лв., над половината ще са субсидия от бюджета

Догодина минималната заплата и максималният осигурителен праг няма да се увеличават предвижда проектобюджетът на общественото осигуряване

Проектът предвижда в средата на 2023 г. нов ръст на пенсиите от 12% по т.нар. швейцарско правило. Разходите за пенсии и социални помощи растат с 4.5 млрд. лв. за година
Проектът предвижда в средата на 2023 г. нов ръст на пенсиите от 12% по т.нар. швейцарско правило. Разходите за пенсии и социални помощи растат с 4.5 млрд. лв. за година
Проектът предвижда в средата на 2023 г. нов ръст на пенсиите от 12% по т.нар. швейцарско правило. Разходите за пенсии и социални помощи растат с 4.5 млрд. лв. за година    ©  Лили Тоушек
Проектът предвижда в средата на 2023 г. нов ръст на пенсиите от 12% по т.нар. швейцарско правило. Разходите за пенсии и социални помощи растат с 4.5 млрд. лв. за година    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Над 60% от средствата, нужни за плащане на пенсиите догодина, ще трябва да дойдат от постъпленията от данъци.
  • През 2023 г. НОИ ще разпредели 21.8 млрд. лв., основното перо са пенсиите.
  • Ако проектът бъде внесен и приет от депутатите без промени, догодина минималната заплата ще остане 710 лв., а максималният праг - 3400 лв.

Драстично ще се увеличат парите, които Националния осигурителен институт (НОИ) ще разпределя догодина - от 9.6% от брутния вътрешен продукт през тази година те ще достигнат 11% през 2023 г. Това означава номинален ръст на разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) през следващата година с 4.5 млрд. лв. до 21.8 млрд. лв.

Основното перо са парите за пенсии, които бяха вдигнати средно с над 26% в средата на тази година, а след това от октомври част от тях бяха и преизчислени по определена формула. Проектът на бюджета на ДОО предвижда в средата на 2023 г. нов ръст на пенсиите от 12% по т.нар. швейцарско правило. Така дефицитът във фонд "Пенсии" се очаква да набъбне до над 10 млрд. лв., или казано по друг начин - над 60% от средствата, нужни за плащане на пенсиите догодина, ще трябва да дойдат от постъпленията от данъци.

Минималната работна заплата и максималният осигурителен доход да не се увеличават през следващата година предвижда документът, подготвен от служебния кабинет. Според бюджета, представен на социалните партньори, минималната работа заплата ще остане 710 лв., а максималният осигурителен доход - 3400 лв.

Без ръст на безработните

През следващата година се очаква 2.791 млн. българи да плащат осигурителни вноски, като в това число влизат и работещите в публичния сектор около половин милион души - съдии, военни, МВР, общински служители, учители, лекари. През тази година осигуровки са плащали 2.783 млн. Безработните с право на обезщетение ще намалеят от 77 на 71 хиляди. Прогнозата е средно осигурителният доход да нарасне със 141 лв. до 1442 лв. през следващата година.

Така всички работещи ще внесат осигуровки за 10.8 млрд. лв., останалите средства в същия размер ще бъдат внесени от държавния бюджет, за да покрият хроничния дефицит в бюджета за пенсии.

Парите за пенсии

По традиция най-голямото плащане от осигурителния институт е на пенсии на 2.02 млн. пенсионери. За това ще са нужни общо 19.215 млрд. лв. Средният размер на пенсията през следващата година се изчислява да достигне 792.15 лв., което е реален ръст от 17.3% при очаквана средногодишна инфлация от 6.4%. Разходите само на фонд "Пенсии", откъдето се изплащат масовите пенсии за осигурителен стаж и възраст, достигат 17.4 млрд. лв., като доплащането от бюджета, т.е. от парите от данъци, е в размер над 10 млрд. лв.

В проект се предлага от 1 юли 2023 пенсиите да се осъвременят с 12% по т.нар. швейцарско правило - 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Паричните помощи и обезщетения се очаква да са в размер на 2.4 млрд. лв., като най-много от тях са за болнични - 855 млн. лв., следвани от обезщетенията за бременност и раждане - 608 млн. лв., и за отглеждане на деца до двегодишна възраст - 356.7 млн. лв. За обезщетения за безработица са предвидени 561 млн. лв.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Всеки от нас трябва много добре да осмисли какво ни казват. Работещите внасят 10.7 млрд осигуровки за пенсия в НОИ. Пенсиите, които плащаме са 21.8 млрд. Тоест за сегашните работещи се натрупват само и единствено онова, което е над тези 10.7 млрд лева и отива в частните пенсионни фондове. Тоест никой от нас не би следвало да разчита, че ще има пари за пенсия и след като очевидно държавата се е провалила с пенсионната система по-добре да намалим данъците с 10.9 млрд лева и да си кажем, че младите трябва да издържаме възрастните ни роднини, кой с колкото може, а за въпросните 10.7 млрд лева всеки да реши дали да ги премести в частен фонд или да продължи да ги дава на държавата, която очевидно ги прахосва и да спрем с това административно определяне на размера на пенсиите.

    Нередност?
  • 2
    zeroh avatar :-P
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 2

    безумие...кой ще ги плаща тези пари? Напомпаха пенсиите на държавните служители до 3400 лв, а ще ги плащат малкото работещи сега

    Нередност?
  • 4
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 1

    Никаква пенсионна реформа не е направена до сега въпреки многото специалисти като Калфин и сие. Едни сигурно перо за ежемесечни постъпления в бюджета на НОИ е пропиляно, пропуснато, неоценено от никой политик или експерт в областта на пенсионното осигуряване - това са работещите пенсионери основно в частния сектор. Между 65 и 75 годишни основатели на фирми работят без да внасят осигуровки. Вярно, не са длъжни, искат да си увеличат пенсиите, но нсеки един консултант в счетоводна кантора им казва: нямаш никаква сметка да внасяш, примерно около 4 хил. лв. годишно в бюджета на НОИ, защото ще получиш увеличение с 10-20 лв.И почти никой не го прави. Но ако му кажат, че за 5 години внася ежегодни по 4-5 хил. лв. и получи определен процент от това като увеличена пенсия със 100-200 лв., всеки ще го направи. Нека специалисти да сметнат колко приходи ще има в НОИ, Със сигурност не по-малко от 15-20 млн. лв. Но до сега никой не го е правил. Защо ли????

    Нередност?
Нов коментар