Кирил Петков: Сделката за продажбата на "Лукойл" ще бъде финализирана с одобрението на парламента

Междувременно прокуратурата прекрати делото срещу Асен Василев по сигнал на "Инса ойл"

От ПП обявиха, че не искат рафинерията да бъде купена от поставено лице на руската компания или от офшорка със скрит български собственик
От ПП обявиха, че не искат рафинерията да бъде купена от поставено лице на руската компания или от офшорка със скрит български собственик
От ПП обявиха, че не искат рафинерията да бъде купена от поставено лице на руската компания или от офшорка със скрит български собственик    ©  Юлия Лазарова
От ПП обявиха, че не искат рафинерията да бъде купена от поставено лице на руската компания или от офшорка със скрит български собственик    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сделката за продажбата на "Лукойл" ще бъде финализирана с одобрението на Народното събрание. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на съвместен брифинг в парламента с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Взехме решение да има пълна прозрачност по темата за потенциален купувач на "Лукойл". Понеже е стратегически обект за България, няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без одобрението на Народното събрание, така целият народ ще се запознае с потенциалния купувач, ако има такъв", заяви Петков. Те обясниха, че за целта ще бъде внесен текст, който касае стратегическите предприятия на страната.

Продажбата на бизнеса на "Лукойл"

И през уикенда темата с продажбата на бургаската рафинерия отново беше на дневен ред, след като на 5 декември от "Лукойл" съобщиха, че ще анализират различни опции, включително продажба на активите в България.

Пред "Нова телевизия" финансовият министър Асен Василев заяви, че ще направи необходимото да не позволи "Лукойл" да продаде бизнеса си в България на подставено лице или офшорна фирма. Подобно предположение направи и Кирил Петков, като уточни, че зад такава схема най-вероятно ще стоят или руснаци, или българи.

"Ако се стигне до продажба, трябва да се случи по правила и с ясен краен собственик. Не е приемливо толкова важен актив за държавата да бъде продаден през офшорка и чрез златната акция, която имаме, няма да позволим. Трябва да е ясен собственикът и не може да е подставено лице или офшорна фирма", постави условие Василев.

Сигналът на "Инса ойл"

Междувременно стана ясно, че Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу министъра на финансите Асен Василев, образувано по сигнал на директора на "Инса ойл" Георги Самуилов с твърдения, че Василев го е притискал да въздейства на депутата от ДПС Делян Пеевски, санкциониран по "Магнитски", и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

За прекратяването съобщи "Сега", позовавайки се на информация от държавното обвинение. Сигналът до прокуратурата беше подаден през март миналата година по времето на кабинета на Кирил Петков, в който Василев беше също финансов министър. Прекратяването на разследването, което се е случило през август тази година, е ревизирано и потвърдено от Софийската апелативна прокуратура.

В сигнала си Самуилов твърдеше, че след среща на 5 януари 2022 г. с представители на Българската петролна и газова асоциация, вицепремиерът Асен Василев поискал Самуилов да остане в кабинета му. Там му казал да предаде на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват. Самуилов твърди, че отказал. После срещу "Инса ойл" зачестили проверките от митническите власти, НАП и Държавния резерв.

В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

Компанията е една от най-големите на пазара, като се явява голям вносител на горива от Русия от началото на войната. Приходите й за 2022 г. почти достигат 2 млрд. лв.