🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Венецианската комисия критикува немотивираните конституционни промени

Съвещателният орган към Съвета на Европа е отчел и позициите на българските юристи за проекта

Венецианската комисия разкритикува части от конституционния проект.
Венецианската комисия разкритикува части от конституционния проект.
Венецианската комисия разкритикува части от конституционния проект.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Венецианската комисия разкритикува части от конституционния проект.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои от текстовете, предложени за промени в конституцията, дори не са маркирани в мотивите на вносителите, които са наречени от Венецианската комисия "кратка обяснителна бележка". Това става ясно от публикуваното официално становище на консултативния орган към Съвета на Европа.

Становището официално беше прието на заседание на 7 октомври, на което присъстваха правосъдният министър Атанас Славов и заместникът му Емил Дечев. Мнението на комисията бе поискано от министър Славов с молба за спешност. А причината за бързането е, че ден по-рано парламентът с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ одобри на първо четене проекта за изменение на основния закон.

Дни преди това, по време на обсъждането в правната комисия нямаше обществена или юридическа организация, както и част от съдебната власт, която да не отправи критики към предложенията за промени. Наред с твърденията за противоконституционност на част от текстовете, техни представители изразиха и почудата си от липсата на мотивировка за лансираните разпоредби.

Според Венецианската комисия когато се правят предложения за изменение на основен закон на държавата, онзи, който го внася, е длъжен "поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение". "Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините, поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие", отбелязват от структурата на СЕ.

Още след обсъждането в правната комисия, когато проектът понесе тотална критика, беше ясно, че все по-важен ще става въпросът кои са неговите автори и как от идея за ревизия в главата "съдебна власт" се стигна до всеобхватни промени с неясно качество и ефект.

Изводът от свършеното до момента е, че макар и анонсирани като най-съществената реформа, управляващите подхождат към конституционните изменения като към всичко друго. Текстовете са написани неясно от кого и неясно кога и то на фона на създадената в парламента нарочна комисия за целта. Остана усещането, че проектът е задръстен с много допълнителни промени с потенциал да компрометират цялата идея за конституционна реформа, включително и тези смислени предложения, които се опитват да извадят съдебната система от територията на превзетата държава.

За липсата на мотиви за предложенията Венецианската комисия посочва като пример текстовете, с които се изменят правомощията на министъра на правосъдието. Експертите пишат, че за тях няма обяснение - защо са необходими, нито анализ за възможното им въздействие, особено по отношение на баланса на властите. "По същия начин не се дава обяснение за промяната на компетенциите на Инспектората. Няма обяснение защо срокът на мандата на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор се намалява от седем години на пет и защо е възможно еднократно преназначаване", пише в становището на комисията, която изтъква, че много промени дори не са маркирани в мотивите.

Проверка на "Капитал" показа, че голяма част въпросните текстове - като промените за ИВСС, както и двата мандата за т.нар. "трима големи", са вкарани в проекта в последния момент от ГЕРБ.

Между многото критики, които оставиха публиката с впечатлението, че готвените промени не са просто неграмотни, а комични, тази за съотношението в прокурорската колегия остана на заден план. А именно тя се оказа общото кратно между повечето позиции в България. От асоциацията на прокурорите до близки до ГЕРБ фигури като Миглена Тачева (НИП) и бившия конституционен съдия Румен Ненков обявиха за неприемливо мнозинство в прокурорския съвет да има квотата, избрана от парламента, за сметка на прокурорите от кариерата (които на практика за подчинени на главния прокурор).

Затова може да се очаква, че натискът за промени ще бъде именно в тази посока, доколкото прокурорската колегия винаги е била обект на интерес и от ГЕРБ, и от ДПС, които провалиха вече един опит за ограничаване на влиянието на главния прокурор в колегията.

Тези гласове са били особено силни и единни по време на мисията на Венецианската комисия в България, коментираха пред "Капитал" юристи. Това ясно личи и от доклада.

В становището си Венецианската комисия споделя една от основните критики на българските юристи към проекта - за предложения състав на Прокурорския съвет. "За да се ограничи концентрацията на правомощия в институцията на главния прокурор и да се укрепи независимостта на прокурорите, проектите за изменения дават ясен превес на членовете на Прокурорския съвет, избрани от парламента, като осигуряват много малко представителство на прокурорите в Прокурорския съвет (само трима членове от десет). Въпреки че реформата има за цел да обърне тенденцията и да намали правомощията и влиянието на главния прокурор, тя трябва същевременно да избегне риска от политическо влияние върху прокуратурите и да предостави на съвета необходимата експертиза за изпълнение на неговите задачи", заявяват от комисията.

Тя препоръчва да се даде възможност за балансирано представителство на прокурорите, като по този начин съветът се снабди с професионалната експертиза, необходима за изпълнение на неговите функции, като в същото време се изключи контролът върху тази институция и от политическото мнозинство на деня, и от прокуратурата.

Не на последно място Венецианската комисия припомня свое становище за България отпреди три години, в което заявява, че е много важно членовете на прокурорския съвет да нямат настояща или бъдеща йерархична връзка (подчинени) на главния прокурор и да представляват други юридически професии. Ето защо комисията се обявява за по-внимателно изследване на институционалните и процедурни правила, така че да се сведе до минимум влиянието на главния прокурор в прокурорския съвет.

Предлага се още да се осигурят антиблокиращи механизми за ситуации, в които Народното събрание не може постигне мнозинство от 2/3 от гласовете за избор на членове на ВСС, на Прокурорския съвет, на Инспектората, както и на Конституционния съд.

Да се премахнат изпитателните срокове за съдиите или условията за непридобиване на статут на несменяемост да бъдат тясно дефинирани в закона, е друга от препоръките. Както и тази - двата съвета да могат да номинират кандидати за съответните инспекторати пред Народното събрание и само те да могат да ги отстраняват.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 7

    Документът е шамар за правната компетентност на Христо Иванов, несъобразяването с процедурата и ината въпреки бележките на правната общност да прокара своята (безсмислена) детска мечта.
    Това е оценка и за старанието на Делян Пеевски да тика напред конституционното недоносче, за да блесне в един миг цялата му нищета.
    Е, блесна.
    Сега има два варианта: въпреки това да го наложат, за да си начешат егото или некадърниците да се разкарат от политиката.
    Сигурен съм, че ще изберат първото...

    Нередност?
  • 2
    kanartik avatar :-P
    Raichin Rachev

    от палячовци , като ДеБилите , ПеПерастите , ФЕРБерастите и ДеПеСари те- толкова ;)
    все сащски политически проекти - фракции на Партията на войната и дъгата ;)

    за не0либералната рИформа на Конституцията на Република България съсипваща критика дойде дори от Венецианската комисия ! ;)

    в превод от дипломатичен език - псевдонародните избраници толкова несериозно и непрофесионално са подходили ,че са комптометирали възможността за свеждането на България до жалък придатък на Дълбоката държава посредством Империята

    Нередност?
  • 3
    kanartik avatar :-P
    Raichin Rachev

    До коментар [#1] от "masay":



    не е мечта за Ицо Тулупа, а жизнена необходимост - да се натегне на Началниците, за да впише червена точка в досието си при водещия офицер от "съюзническа " спецслужба !

    Но некомпетентността на юриста без нито едно спечелено дело лъсна безпощадно!
    Ег@ти и не0либералния режим щом и подобно чучело може да е правосъден министър ;)

    Нередност?
Нов коментар