🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Общините бавно подобряват финансите си

Въпреки това повече от половината все още имат просрочени задължения на обща стойност 156.8 млн. лв. към края на 2017 г.

Видин е една от трите общини, които са получили безлихвен заем от държавния бюджет през декември миналата година
Видин е една от трите общини, които са получили безлихвен заем от държавния бюджет през декември миналата година
Видин е една от трите общини, които са получили безлихвен заем от държавния бюджет през декември миналата година    ©  Анелия Николова
Видин е една от трите общини, които са получили безлихвен заем от държавния бюджет през декември миналата година    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общините, които изпитват финансови затруднения, намаляват от 32 през 2017 г. до 13 в началото на тази година. От списъка за финансово оздравяване на Министерството на финансите отпадат 21 кметства. Въпреки това над половината от общините в страната са с просрочия. Общият размер намалява от 184.4 млн. лв. през 2016 г. до 156.8 млн. лв. към края на миналата година, но сумата остава висока в сравнение с предкризисните нива. Това показват данните за финансовото състояние на общините, които Министерството на финансите публикува на всеки три месеца.

От анализа на ведомството става ясно, че през последните три месеца на годината още три общини са получили безлихвен заем от държавния бюджет по процедурата за финансово оздравяване, като така общият им брой става десет. Нови в списъка са Симитли, Мизия и Видин.

Новите безлихвени заеми

Община Симитли е получила 3.5 млн. лв. от държавния бюджет през декември миналата година. Кметството е удвоило размера на дълга си, който през миналата година е достигнал над 4.7 млн. лв., или 76% от бюджета на общината.

Безлихвен заем от правителството получават и общините Мизия (440 хил. лв.) и Видин (3 млн. лв.). Освен че регистрират високи нива на задлъжнялост, поетите от кметствата ангажименти за разходи растат. Останалите общини с подобни заеми са Велинград, Тетевен, Белене, Перник, Сливен, Септември и Сунгурларе. Общата сума на дадените от държавния бюджет безлихвени заеми е почти 27 млн. лв.

По-малко инвестиции

В края на годината местната власт отчита по-слаба инвестиционна активност. Делът на капиталовите разходи пада от малко над 15% до 12.4% спрямо общия размер на разплащанията. Подобно на държавния бюджет вероятно по-ниското ниво на инвестиционна активност е причината финансите на някои общини да се подобряват, тъй като средствата, предназначени за инвестиции, традиционно се използват в други пера от бюджета.

Дълг и още задължения

Намалява броят на общините, при които плащанията по общинския дълг надвишават 15% от собствените им приходи и субсидия - от 23 до 11 през 2017 г., като най-сериозното превишение е в Симитли (76.3%). Аналогичното се случва и с поетите задължения за разходи - 27 общини са поели задължения над 15% от общите си разплащания, докато преди година броят им беше 37.

Една пета от общините пък имат просрочени задължения, които превишават 5% от отчетените през последната година разходи, като с най-големи отклонения са Доспат (77.7%), Белоградчик (77.3%) и Димово (75%). И трите общини бяха в черния списък и през 2016 г. Шест кметства пък имат отрицателно бюджетно салдо трета поред година, сред които Созопол, Вълчидол и Искър.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Държавата работи по модела "КТБ" - рефинансира свързани лица с цел замаскиране на лошите дългове. Подобна статистика трябва да върви с данни за финансирането по новата програма! Сигурен съм, че ако прибавим тези средства, дълговете ще бъдат по-високи.

    Нередност?
Нов коментар