🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разходите за пенсии превишават 9 млрд. лв. през 2017 г.

Приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване нарастват с близо 15% спрямо предходната година

През лятото на тази година всички пенсии трябва да се увеличат с 3.8%, като по предварителни разчети за това ще са нужни още 500 млн. лв.
През лятото на тази година всички пенсии трябва да се увеличат с 3.8%, като по предварителни разчети за това ще са нужни още 500 млн. лв.
През лятото на тази година всички пенсии трябва да се увеличат с 3.8%, като по предварителни разчети за това ще са нужни още 500 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
През лятото на тази година всички пенсии трябва да се увеличат с 3.8%, като по предварителни разчети за това ще са нужни още 500 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социалните разходи на държавата достигат близо 10.6 млрд. лв. през 2017 г., като 9 млрд. лв. от тях са за пенсии. Най-голям е ръстът на разходите за болнични - с 12% спрямо година по-рано. Това става ясно от предварителния отчет за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г. Според данните на НОИ за изплащане на обезщетения по болест са отишли 508.8 млн. лв., а броят им нараства с 305 хил. до близо 3.2 милиона.

Постъпленията в бюджета на ДОО също се увеличават до малко над 6 млрд. лв., или с 15% над тези от предходната година, а трансферите от централния бюджет са със 166 млн. лв. под планираните (4.55 млрд. лв.). Част от ръста на приходите идва от увеличената с 1 пр. пункт осигуровка за фонд пенсии, друга - от по-високата минимална заплата. Отделно от това средната брутна заплата в страната расте всеки месец, а броят на заетите през последните две тримесечия на 2017 г. отбеляза рекорден ръст.

Повече за пенсии, по-малко пенсионери

Докато парите за пенсии и добавки за първи път преминават прага от 9 млрд. лв., броят на пенсионерите намалява - с над 8 хил. до 2.17 млн. души през 2017 г. спрямо предходната година. Броят на пенсиите също пада, докато средната месечна пенсия расте, макар и бавно - с реален темп от 2.6% до 345.5 лв. Тенденцията ще продължи и през тази година. В бюджета за 2018 г. правителството залага на ръст от още 500 млн. лв. по това перо заради увеличението на пенсиите с 3.8% от средата на годината.

Броят на новите пенсионери също намалява, и то значително - с 8.8% спрямо 2016 г. Фактор вероятно е увеличението на възрастта за пенсиониране, но данните показват, че малко над половината от понижението идва от спад на пенсиониращите се от силовите ведомства. Техният брой намалява със 72% спрямо година по-рано, до 1.9 хил. души, след като две поредни години достигаха рекордно високи нива.

Болничните продължават да растат

Другото голямо перо на разходите са краткосрочните обезщетения и помощи, които достигат 1.5 млрд. лв., или с 9.2% над планираното. Една трета от парите отиват за изплащане на 3.16 млн. болнични. Това е пета поред година, в която ръстът е над 10%. Данни за разходите на работодателите (в момента те плащат първите три дни) са оскъдни. Но за сравнение, по данни на Българската стопанска камара (БСК) от миналата година бизнесът е изплатил общо 144 млн. лв. за болнични през 2016 г., а НОИ - още 445.9 млн. лв.

Успоредно с болничните нарастват и обезщетенията за безработица. Въпреки положителните тенденции на пазара на труда през последната година парите, заделени за средно 82.6 хил. души месечно без работа, надминават планираната в бюджета сума с 9.6% и достигат 394.1 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • - 2
    • + 1

    2 КТБта - кво му плащаш :)

    Нередност?
  • 2
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 1

    Разходите за пенсии превишават 9 млрд. лв. през 2017 г., а през 2019г. ще падне и тавана на пенсиите и понеже броя на пенсионерите е предвиден да "намалее" то пенсионерите ще се "разбогатеят"?!!!!!

    Повече за пенсии, по-малко пенсионери (мечти!)
    В бюджета за 2018 г. правителството залага на ръст от още 500 млн. лв. по това перо заради увеличението на пенсиите с 3.8% от средата на годината. Броят на новите пенсионери също намалява, и то значително като фактор вероятно е "увеличението" на възрастта за пенсиониране, но понижението идва и от спад на пенсиониращите се от "силовите" ведомства (чантаджиите!)
    Болничните продължават да растат(ужас !)
    Успоредно с болничните нарастват и обезщетенията за безработица! (ми как при това "ниско ниво"?)

    Направо да се чудиш какво да си "избереш" - толкова много "примамливи" предложения!!!!!

    Нередност?
Нов коментар