Референдумът вероятно ще остане за следващия парламент

ГЕРБ настояваха настоящото Народно събрание да гласува решение за одобряване на резултатите от националното допитване, но депутатите отказаха

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предизборен стил обясни, че 2.5 млн. избиратели "не са съгласни със сегашните правила и искат промяна"
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предизборен стил обясни, че 2.5 млн. избиратели "не са съгласни със сегашните правила и искат промяна"
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предизборен стил обясни, че 2.5 млн. избиратели "не са съгласни със сегашните правила и искат промяна"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предизборен стил обясни, че 2.5 млн. избиратели "не са съгласни със сегашните правила и искат промяна"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът на решение за одобряване на резултатите от референдума в крайна сметка отпадна от дневния ред на парламента, след като разискванията за него бяха отложени в сряда по искане на Четин Казак от ДПС. Искането му бе подкрепено от 99 народни представители, "против" бяха 76, а 4 се въздържаха. Така резултатите от националното допитване, инициирано от екипа на Слави Трифонов, най-вероятно ще бъдат официализирани едва в следващия парламент.

Без изненада

Решението на депутатите не е изненадващо. Ден по-рано комисията по правни въпроси също отказа да се занимава с референдума. Точката беше вкарана ден по-рано в дневния ред на извънредното заседание на комисията от нейния председател Данаил Кирилов. Самият проект за решение на парламента беше внесен от ГЕРБ още в средата на ноември. Той съдържа изрично изявление, че Народното събрание подкрепя и трите въпроса в референдума - за мажоритарен избор на депутатите с абсолютно мнозинство в два тура, за въвеждане на задължително гласуване на изборите и на референдумите, както и за намаляването на държавната субсидия за партиите на един лев за глас.

Приемането на решение се налага, защото резултатите от референдума не успяха да прескочат прага, за да станат задължителни. Но същевременно събраха достатъчно голяма подкрепа, която по силата на закона задължава парламента да вземе отношение по въпросите на допитването, при това в тримесечен срок.

Явно обаче това задължение ще бъде поето от следващия парламент.

В правната комисия се чуха няколко сериозни аргумента за отлагането на решението, като с най-голяма тежест бе фактът, че междувременно бе образувано дело във ВАС по жалба на инициативния комитет на "Шоуто на Слави", който оспорва резултатите от вота и иска отмяна на решението на ЦИК. Докато съдът не се произнесе, решението не влиза в сила и ЦИК не може да го внесе официално в парламента. Същевременно по делото беше назначено преброяване на бюлетините в повече от 40 секции, а в понеделник от съда съобщиха, че времето за броене се удължава с още десет работни дни. По тази причина и парламентът не може да се произнесе по допитването. Въпреки това Кирилов заяви, че в ГЕРБ са "убедени, че 43-ото НС би следвало да поеме този ангажимент към хората, които гласуваха в референдума".

На дни от разпускането

Освен това дори и ВАС да се произнесе по жалбата на инициативния комитет на референдума скоро, този парламент няма да има време да се занимае с резултатите от допитването, тъй като трябва да бъде разпуснат от новоизбрания президент Румен Радев. Самият той във вторник разпространи своя позиция, от която става ясно, че възнамерява да се придържа стриктно към конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност (на 22 януари) да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи предсрочни избори.

Позицията на Радев може да се сметне и за отговор на апелите на ГЕРБ за удължаване със седмица или две на живота на настоящия парламент. В неделя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска в прав текст това от новия президент с аргумента, че е нужно, за да може да се промени избирателната система.

В понеделник пък Данаил Кирилов обяви, че ГЕРБ има почти готов законопроект за въвеждане на мажоритарна система, който ще бъде внесен в четвъртък. По думите му при добра организация парламентът можел да го приеме до към 26-27 януари, но още седмица щяла да даде повече време за обсъждане.

Всякакви опити да се удължава животът на Народното събрание под предлог несвършена работа са в разрез с конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята обаче Радев.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 3
    • + 2

    Референдумът на Слави се оттече в канала. Както се очакваше.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 1

    Явно на политиците им харесва сегашното безвремие на безумни коалиции и златни пръсти. В които ДПС винаги помага отзад.

    Още четири години безвремие ни чака. Още по-големи затапвания на държавата при малко повече сняг, дъжд.., пек. Харесват си сегашното управление "яваш, яваш и яко далавера". Даже и опозицията си харесват сегашната пропорционална система която им дава шанс на файтонните им партии и после цоцане до следващия път и до следващата нова файтонна партийка.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#2] от "mickmick":

    [quote#2:"mickmick"]Още четири години безвремие ни чака.[/quote]

    Да не би да смятате, че мажоритарните избори ще решат проблема?
    Добре, давам ви пример: във вашия едномандатен избирателен район са издигнати кандидатурите на Марешки, Слави Трифонов, Христо Ковачки, един от ГЕРБ, един от БСП, един от ДПС и Шкумбата. Кого избирате?

    Четох едно изследване, че мажоритарен кандидат може да бъде избран и със 7 000 гласа. Ценко Чоков е в НС от раз!

    По ми е любопитно трогателното единодействие на Слави Трифонов и компания и герберските депутати, които не правят нищо без санкцията на Борисов. Кое накара Слави и Бойка да се прегърнат?

    Нередност?
  • 4
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "D-r D":Целият този референдум, ДУМ,ДУМ , беше една ментарджийска история.
    Ако не беше проведен заедно с президентския вот, щеше да вземе гласовете на сценаристите и авторите-тарикати, скрити зад Слави. (Това е малък кръжок неолиберали от Правосъдие за всеки).
    Втората шашма беше, че упорито се насаждаше,че гласуването е задължително.
    Очевидно че беше проект на Герб и Бойко.

    Нередност?
  • 5
    plebs avatar :-|
    plebs
    • - 1
    • + 1

    "Омбудсманът Мая Манолова: Няма как референдум с такова мащабно участие да мине в графата „неслучило се“" /фокус/

    Не бързайте да отписвате референдума. Последната дума винаги е на избирателите. Сега пък има и "не подкрепям никого", което си е пар екселанс глас против пропорционалните избори.

    "Експерти масово отказвали на предложение да бъдат назначени за временни министри." /труд/ - Бойкот? А на изборите???

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "ahasver":

    Няма лошо да има пряка демокрация.
    Обаче...
    За да е адекватен, изборът трябва да е информиран. Т.е. народонаселението трябва да направи някакво усилие да помисли, да почете, да поспори, а бе - да се изгради позиция. И тогава да ходи да гласува.
    На този референдум гласувах с три НЕ. И знам защо.

    Сега, за да гъделичкат народа по гушката, от герб напъват за мажоритарни промени в избирателния закон. С или без мажоритарния момент те ще вкарат депутати. Същностното е, че "машината за избори" се счупи, щом и БСП ще вкара горе-долу толкова.
    Десницата след Кунева-Лукарски-Ненчев-Москов е мъртва, та мъртва и никакви избирателни системи не могат да ги реанимират.

    Нередност?
  • 7
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#6] от "D-r D":Аз също гласувах с НЕ. Пряка демокрация имало в Либия.
    У нас мажоритарен избор не може да има. Просто партиите ще пробутат кандидатите си като такива. Ярък пример е кандидатурата на генерал Пешлеевски - бивш командващ трудови войски. Човек с опит и знания, ръководил строителство на доста места в чужбина. Не можа да стане селски кмет - в Красно село. Пласира се неизвестен човек на Герб.
    Плевналиев мажоритарно ли го избрахме?
    "Да опитаме пише" вчера един. А после? Четири години глупости.
    А десницата си беше мъртва и преди. Само щастливата идея за обединение ги вкара в парламента. Но и това свърши.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#7] от "ahasver":


    [quote#7:"ahasver"]Само щастливата идея за обединение ги вкара в парламента. [/quote]

    Както се видя - това не беше обединение, а проста аритметика...

    Демокрацията е нещо не много сложно. Властта на суверена е през няколкото секунди в тъмната стаичка. Там я делегира на някого и той/тя 4 г. действа от негово име. Това е представителната демокрация - представляват те.
    Когато давате пари за нещо, чакате да получите стоката/услугата или поне парите си обратно. Защо при гласуване на избори интересът ни свършва на прага на секцията?

    Нередност?
  • 9
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Значи ако има много кандидати, то тогава - най-голямата партия печели, особено ако е заложила на кандидат който е не по-лош от останалите кандидати. Най-голямата партия печели, защото има най-много поддръжници и няма значение дали е спечелила с 5000 гласа или с 35000. Даже колкото са повече кандидатите, толкова по-голяма е вероятността голямата партия да вкара своя кандидат на първи тур, даже и да е по-калпав от останалите. На втори тур обаче - може да се получи завъртане, ако кандидатът и е калпав и всички играят против. Но все пак и вторият няма да е за изхвърляне и надали ще е Чоков.

    Все пак обаче това е по-добър вариант от сегашната пропорционална система при която в един район се избира някой от партия която е малцинство в този район.

    При мажоритарния избор, поне е имало мнозинство при избора. Но не това е важното - най-важното при мажоритарния избор е, че се пак партиите трябва да предлагат - избираеми кандидати, а не някакви си кандидати и да разчитат само на партийния вот. И още по-важното е, че спечелилата партия, която и да е тя - ще има мнозинство в парламента и няма да е необходимо да прави безумни коалиции с други партийки. Които изведнъж стават равни, че и по-важни в коалицията, просто защото гласът им е решаващ, а нямат кой знае какво да губят.

    Та мажоритарните избори, ще разместят статуквото и то според мен в правилна посока. Вярно, това само надали ще е достатъчно, но е стъпка в правилна посока. Без премахване на тази пропорционална система.. нещата ще стават по-лоши - просто партиите нямат интерес да стават големи, нямат интерес да градят имидж. След като новите партии са с много по-голям шанс да влязат в парламента и да се облажат от властта. Ще се делим на все повече малки партийки и на по-дребни признаци. Вместо да се обединяваме в големи партии и да не обръщаме внимание на дребните различия.

    Има разбира се и капани в мажоритарните избори - например дали ще се дава възможност на независимии кандидати да бъдат избирани...

    Нередност?
  • 10
    plebs avatar :-|
    plebs
    • - 1

    Мажоритарни избори - дупетатите бягат като дявол от тамян от верижката, която ще ги привърже към мнението на съседите и съкварталците където живеят. Това е техният ужас.

    До коментар [#3] от "D-r D":

    За примера ви - Марешки вероятно печели срещу ББ във Варна. В Банкя - обратно. Защо изпускате тази естествена за мажоритарните избори връзка? Колко хора срещат в квартала си някой от сегашните дупетати? И дори да ги срещат, познават ли ги?

    Нередност?
Нов коментар