🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само предложенията на управляващите за Изборния кодекс продължават напред

Правната комисия отхвърли другите шест проекта, ДПС очаква ново президентско вето

Данаил Кирилов, председател на правната комисия
Данаил Кирилов, председател на правната комисия
Данаил Кирилов, председател на правната комисия    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Данаил Кирилов, председател на правната комисия    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правната комисия на парламента прие само внесените от управляващото мнозинство поправки в Изборния кодекс за вота в чужбина и отхвърли останалите 6 законопроекта след двучасови дебати в сряда вечерта. Това се случи с 11 гласа "за" (ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт), двама "против" (ДПС) и двама "въздържал се" (Лъчезар Никифоров от АБВ и Явор Нотев от "Атака"). Мнозинството в комисията потвърди максимум 35 изборни секции в държава, като за бюрата за гласуване извън дипломатическите и консулските представителства да се изискват поне 60 заявления за откриване на секция.

До новите предложения за промени в Изборния кодекс се стигна, след като мнозинството преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев за ограничаването на броя на изборните секции зад граница.

Убеден съм, че ще последва второ вето заради тавана от 35 секции в държава, прогнозира зам.-председателят на правната комисия Четин Казак (ДПС). И нарече предложението на управляващите "законопроекта Валери Симеонов 2", защото "уж цели да коригира недоносчето, което се опита да върне президентът - неуспешно за съжаление, и осъзнаването на голяма част от парламентарните групи, които се объркаха, ограничавайки правото на гласуване на сънародниците ни в чужбина".

Правната комисия отхвърли останалите 6 законопроекта - на АБВ,на БСП, на ДПС, на "Народен съюз" (част от групата на "Български демократичен център"), както и внесените поотделно от независимия депутат Георги Кадиев и от лидера на ДСБ Радан Кънев предложения на омбудсмана Мая Манолова по искане на българи, живеещи в чужбина. Предложенията на Манолова връщаха стария режим за автоматично откриване на секции там, където на предишни избори са гласували повече от 100 души.

Независимо какво съм викал през 2014 година на площада на протестите кодексът "Манолова" по отношение гласуването в чужбина е най-доброто, което има, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Кадиев пък нарече "късогледа политика" идеята на Патриотичния фронт да ограничи вота от Турция.

Антикорупционният закон този път мина на първо четене

Антикорупционният закон, подготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева, този път получи необходимата подкрепа от водещата правна комисия, за да бъде приет на първо четене в сряда. Проектът, който преди няколко седмици бе бламиран от антикорупционната комисия, мина с гласовете на депутатите от ГЕРБ, РБ, ПФ, както и на Явор Нотев от "Атака", който призна, че сам е изненадан от вота си.

По време на краткия дебат председателят на комисията Данаил Кирилов обясни, че е поел ангажимент пред ЕК, че законопроектът ще бъде редактиран между първо и второ четене, така че да получи необходимата подкрепа при окончателното гласуване в залата. Законопроектът "Кунева" прокарва създаването на национално бюро "Антикорупция", което ще обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на конфликта на интереси. Проектът обаче бе критикуван от върховните съдии заради въвеждането на анонимни сигнали срещу държавници и политици като възможност за развихряне на "лов на вещици".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Много добре! Ако устоят на обществения натиск, ще се получи страхотна възможност за отслабване влиянието на ДПС и разбиване на турския вот между две партии, въпреки че едната от тях най-вероятно няма да влезе в парламента.

    Нередност?
Нов коментар