Коментар | Покушението срещу словашкия премиер ще има дългосрочно отражение върху обществото

Опитът за убийството на Фицо дава на властите възможност да задълбочат нелибералното си управление

До онзи ден Словакия нямаше опит с нападенията срещу високопоставени правителствени фигури
До онзи ден Словакия нямаше опит с нападенията срещу високопоставени правителствени фигури
До онзи ден Словакия нямаше опит с нападенията срещу високопоставени правителствени фигури
До онзи ден Словакия нямаше опит с нападенията срещу високопоставени правителствени фигури
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мачей Шималчик, изпълнителен директор на Central European Institute of Asian Studies, в коментар за Visegrad Insight

Стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо бе трагично събитие, но то също така даде на правителството на "Смер" възможност да задълбочи своето нелиберално управление. Представители на коалиционния кабинет побързаха да обвинят за покушението опозицията, медиите и гражданското общество, когато това, което наричат "поляризация", до голяма степен е в резултат на техния собствен разяждащ наратив.

Допреди дни Словакия нямаше опит с нападенията срещу високопоставени правителствени фигури. Затова стрелбата по Фицо разтърси обществото и вероятно ще има дългосрочно отражение върху неговото единство (или липсата на такова).

Словашкото общество вече бе силно поляризирано, както бе видно от миналогодишните парламентарни и тазгодишните президентски избори. Тази поляризация се увеличава от все по-разединяващия наратив на различни членове на правителството срещу опозицията, както и срещу медиите и гражданското общество като цяло. Сега по този начин реагираха висши коалиционни представители, които след покушението опитаха да обвинят медиите и опозицията, че са създали атмосфера, в която подобни атаки са възможни.

Такъв пример е изявлението на Любош Блаха, зам.-председател на словашкия Национален съвет от името на "Смер": "Искам да изразя огромното си отвращение от това, което вие - либералните медии и политическата опозиция, правите тук през последните няколко години. Каква омраза насочихте към Роберт Фицо."

Остава да видим дали ще бъдат предприети съществени стъпки от коалицията и опозицията за деескалиране на общественото напрежение.

Подобни обвинения са безумни, особено в светлината на разкритията, че заподозреният за стрелбата е имал връзки с крайнодясна проруска паравоенна група. Остава да видим дали ще бъдат предприети съществени стъпки от коалицията и опозицията за деескалиране на общественото напрежение. До този момент най-видимият опит за деескалация бе предприет от отиващия си президент Зузана Чапутова и от идващия президент Петер Пелегрини, които проведоха съвместна пресконференция след нападението. Но ще са необходими още такива действия, особено от коалиционните представители, за да се постигне желаният ефект.

Възможно е коалицията да използва този инцидент, за да затвърди своя нелиберален дневен ред, като увеличи опитите си да затвори независимите медии и да очерни организациите, упражняващи мониторинг, като използва за оправдание опазването на сигурността в страната. Тест за това ще бъде вдъхновеният от Русия Законопроект за чуждите агенти, който в момента се намира в парламента, както и друг законопроект, целящ да контролира словашката обществена медия.

Тази атака също така разкри, че правовата система в страната не е подготвена за такъв вид кризи, тъй като липсват точни инструкции кой би трябвало да представлява правителството, в случай че премиерът не може да го направи и не е в състояние да посочи друг член на кабинета, който да поеме неговите задължения. Най-вероятно ролята трябва да се поеме от един от вицепремиерите. А ако премиерът бе починал, коалиционните партии щяха все още да имат парламентарно мнозинство, което означава, че няма нужда от нови избори. Президентът щеше да назначи нов премиер и кабинет, които щяха да бъдат подложени на вот на доверие в парламента.

Опитът за убийството на Фицо бе трагично събитие. Но също толкова трагично е това, че вероятно покушението ще има дългосрочно отражение върху социалното единство на словашкото общество. Това няма да е само в резултат на стрелбата, но и последица от опитите на правителството да обвини опозицията и гражданското общество и да се възползва от вече съществуващата поляризация в Словакия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Обикновен фашизъм е когато устата на опонента трябва да бъде запушена.
    Дали точно с куршуми е въпрос на технология...

    Нередност?
Нов коментар