🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фицо стана жертва на поляризацията в Словакия

Премиерът, лавиращ между ЕС и Кремъл, беше прострелян след правителствено заседание в град Хандлова

От офиса на Фицо съобщават, че той се намира в "животозастрашаващо състояние"
От офиса на Фицо съобщават, че той се намира в "животозастрашаващо състояние"
От офиса на Фицо съобщават, че той се намира в "животозастрашаващо състояние"    ©  Reuters
От офиса на Фицо съобщават, че той се намира в "животозастрашаващо състояние"    ©  Reuters

"Нищо не може да оправдае насилието или подобни атаки." Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след новината за покушението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо в сряда. Чешкият президент Петър Павел коментира, че това "трябва да е предупреждение за нас докъде може да доведе задълбочаването на враждебността и агресията в обществото".

Стрелбата срещу Фицо се случва в момент на дълбока политическа поляризация в Словакия. Премиерът е бил в град Хандлова, на около 190 км от столицата Братислава, където се е провеждало правителствено заседание. От офиса му съобщават, че той се намира в "животозастрашаващо състояние", след като е бил нападнат, докато е поздравявал хората в града. И допълват, че "следващите няколко часа са решаващи".

Петдесет и девет годишният лидер на националистите е бил прехвърлен с хеликоптер в болница в централния град Банска Бистрица, а не в столицата "поради необходимостта от спешна интервенция, тъй като пътуването до Братислава би отнело твърде много време". Предстои му операция, посочва представител на словашкото правителство. Като заподозрян е бил задържан мъж, който е притежавал разрешително за оръжие.

За извършител журналисти, по данни на полицията, посочват 71-годишен мъж, като мотивите засега не са известни. Някои словашки издания твърдят, че той е бивш служител на частна охранителна фирма. Първата информация сочи политически мотив за опита за убийство, по думите на вътрешния министър Матуш Шутай Ещок. Решението за нападението според тази информация е взето малко преди президентските избори. "Искам да призова вас, журналисти, политици, да спрат да разпространяват омразата в социалните мрежи, на прицел на която са политически партии. Нека спрем с тази омраза", коментира още Ещок.

Според Милан Нич, анализатор в Германския съвет за външни отношения и бивш съветник в словашкото външно министерство, не става въпрос за изолиран инцидент. "Това е една от най-поляризираните страни в Европа ... с редовни заплахи за живота на политиците", казва той пред Financial Times.

Политически тактик

Фицо, който ръководи лявата партия "Смер", се върна на власт след изборите миналата есен начело на популистко-националистка коалиция. Той спечели вота с обещания да спре военната помощ за Украйна, макар че отрича да е проруски настроен. Това заедно със заявките, че ще се опълчи на западните санкции срещу Москва, доведоха до аналогии с унгарския премиер Виктор Орбан.

Преди покушението Фицо беше насред четвъртия си премиерски мандат и до този момент успешно навигираше управлението си между проевропейски позиции, от една страна, и яростен национализъм в комбинация с антизападна риторика, от друга. През 2009 г., след като три години по-рано "Смер" спечели изборите с голяма преднина, премиерът вкара Словакия в еврозоната, но не успя да сформира коалиция на следващата година, въпреки че победи на вота. През 2012 г. отново партията му беше на първо място след падането на дясноцентристката коалиция заради корупционни обвинения, а през 2016 г. спечели за пореден път. Но две години по-късно беше принуден да слезе от премиерския пост на фона на масови протести след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк. През октомври 2023 г. се върна за пореден мандат като премиер.

Около него може и да витаят обвинения в корупция, но сред своя електорат Фицо си е спечелил репутацията на прям и директен политик. Обича да казва, че е воден единствено от словашките интереси, което включва громене на ЕС и на международните неправителствени организации, обиждане на опонентите му, привиждане на заговори, противопоставяне на имиграцията, критикуване на еднополовите бракове, а по време на пандемията от ковид и изказвания против маските, ваксините и локдауните.

В политическо отношение Фицо се възхищава на Владимир Путин (заяви, че няма да позволи задържането на руския президент по силата на международна заповед за арест, ако той дойде в Словакия) и на Виктор Орбан (казва, че унгарският премиер защитава интересите на своя народ). Но както отбелязва анализ на в. Guardian, словашкият министър-председател е също така и тактик - по време на 30-годишната си кариера успява да лавира между традиционни европейски политики и националистически идеи, които са основно за вътрешна употреба. Анализаторите отбелязват, че той е готов да смени позициите си в зависимост от общественото мнение или политическата реалност. Пред Reuters социологът Михал Васецка отбелязва, че Фицо "винаги следва социологическите проучвания, винаги разбира какво се случва".

Реформи, подкопаващи върховенството на закона

През последните четири години той зае по-крайни позиции. Критиците му се безпокоят, че изоставя прозападния курс на страната и обръща външната политика все повече към проруски възгледи. Освен това поде правова и медийна реформа, които предизвикаха притеснения за отслабване на върховенството на закона. В резултат хиляди протестираха срещу политиките му.

В началото на тази година парламентът одобри законови промени, които доведоха до разпускането (в разрез с предупрежденията на Европейската комисия) на специална прокурорска служба, занимаваща се с корупция по високите етажи на властта, както и намалиха наказанията за финансови престъпления. След това депутатите приеха предложение за закриването и заменянето на обществената медия, което предизвика опасения, че управляващите ще получат пълен контрол над обществените радио и телевизия. Миналия месец пък близкият до Фицо кандидат за президент Петер Пелегрини победи на балотажа срещу своя прозападен опонент. Също през април управляващата коалиция пристъпи към приемането на закон, насочен срещу неправителствените организации, който според критиците е вдъхновен от репресиите срещу групите за защита на гражданските права в Унгария.

През годините словашкият премиер е постоянен в обещанията си да защити жизнения стандарт на хората в нужда. Също така работи усилено за експлоатирането на разделението между по-старото и по-консервативно провинциално население и жителите на столицата, които са по-заможни и по-образовани. Както в. Guardian обобщава: "Фицо е типичен за новата вълна от националистко-популистки политици, появили се през последното десетилетие на вълната на недоволството, натрупано от десетки милиони европейци заради разочарованията на XXI век."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-@
    masay
    • - 2
    • + 2

    Недостойно е подобно лъгане и мазане!

    Просто си погледнете предишните публикации по темата Фицо, повечето от които са подписани от същите автори, за да светне отношението на газетата и на вселенската розова либералщина към тези, които се позволяват да отстояват въпреки това друго мнение!
    Към Фицо неотроцкистката либералщине прилага принципа "Който не е с нас е против нас!"
    И защото написаното остава:

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2023/11/22/4556272_slovashkiiat_premier_fico_kritikuva_vodeshti_medii_i/

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2023/09/26/4532198_sled_izborite_v_slovakiia_ukraina_moje_da_zagubi_veren/

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2023/10/02/4534366_prokremulskiiat_populist_fico_specheli_izborite_v/

    Фицо винаги е бил последователен противник на превръщането на Украина в идиот с граната.
    И това не му простиха промитите от розовата пропаганда лумпеняци!
    Всъщност съавторите на покушението са ясни.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    Кой според теб е извършил покушението? Западните служби ли? Може би те убиха Анна Политковская и Навални? Да не изреждам повече имена.

    Нередност?
  • 3
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 2
    • + 2

    Ралев жената на стрелеца е украинка.Още нещо да ти обяснявам?

    Нередност?
  • 6
    avn16646894 avatar :-|
    avn16646894
    • - 1
    • + 2

    Стана жертва на гранто-соросоидната Машина за истерия и пропаганда. Добре, че на родните промити мозъци им стиска само да надраскат паметник.

    Нередност?
Нов коментар