🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Си възхвали връзките между Китай и Русия при пристигането на Путин в Пекин

Руският президент търси допълнителна подкрепа за военната икономика в условията на западни санкции

Анализаторите очакват Путин да обсъди как да заобиколи тези санкции по време на посещението, което е 43-ата му среща със Си
Анализаторите очакват Путин да обсъди как да заобиколи тези санкции по време на посещението, което е 43-ата му среща със Си
Анализаторите очакват Путин да обсъди как да заобиколи тези санкции по време на посещението, което е 43-ата му среща със Си    ©  Reuters
Анализаторите очакват Путин да обсъди как да заобиколи тези санкции по време на посещението, което е 43-ата му среща със Си    ©  Reuters
Темата накратко
  • Путин е придружаван от високопоставена делегация, като се очаква разговорите да бъдат съсредоточени върху разрастващото се сътрудничество на Русия и Китай в областта на отбраната.
  • Отсъствието на Алексей Милер, главен изпълнителен директор на държавния монополист "Газпром", показа, че все още има пречки пред задълбочаването на икономическите връзки между Китай и Русия.
  • Китайските лидери не са казали почти нищо официално за посещението, а според анализатори Пекин се е съсредоточил върху опитите си да стабилизира напрежението с важните си търговски партньори от ЕС и САЩ.

Владимир Путин се срещна със Си Цзинпин в Пекин в четвъртък сутринта по време на държавно посещение, чиято цел е да подчертае близките отношения на лидерите и да засили подкрепата на Китай за руската военна икономика. Китайският президент посрещна руския си колега в Голямата зала на народа, преди да дадат началото на двудневни срещи, на които се очаква да бъдат обсъдени войната на Русия в Украйна, конфликтът в Близкия изток и сътрудничеството в областта на икономиката и отбраната.

Във встъпителните си коментари Путин приветства икономическите връзки на страните и заяви, че партньорството на Русия и Китай е "един от основните стабилизиращи фактори на международната арена". Си подчерта "приятелството" между Москва и Пекин, като заяви, че двамата с Путин си предоставят взаимно "стратегически насоки". И добави, че техните страни ще "отстояват справедливостта и правосъдието по света".

Партньорство в отбраната

Путин е придружаван от високопоставена делегация, включваща новия министър на отбраната Андрей Белоусов и неговия предшественик Сергей Шойгу, сега секретар на Съвета за сигурност, за разговорите, които се очаква да бъдат съсредоточени върху разрастващото се сътрудничество на Русия и Китай в областта на отбраната, отбелязва Financial Times. Икономиката на Русия става все по-зависима от търговията с Китай в условията на западните санкции, които ескалираха след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през 2022 г.

Анализаторите очакват Путин да обсъди как да заобиколи тези санкции по време на посещението, което е 43-ата му среща със Си. Преди визитата Путин се опита да представи Русия и Китай като обединени в целта си за създаване на "многополюсен свят", похвали мирния план на Си за Украйна, който до голяма степен повтаря тезите на Кремъл, и намекна за възможна роля на Пекин в постигането на евентуален мир с Киев. Въпреки че Русия и Китай отбелязаха огромно увеличение на търговията след избухването на войната в Украйна - която Пекин отказва да осъди - има признаци, че Пекин леко се е отдръпнал. Износът на Китай за съседката му намаля през март и април, тъй като САЩ заплашиха да санкционират китайски банки, за които твърдят, че помагат за заобикаляне на мерките срещу Москва.

Делегацията на Русия включва редица високопоставени икономически служители на Кремъл, сред които управителят на централната банка Елвира Набиулина, министърът на финансите Антон Силуанов и Максим Орешкин, главен икономически съветник на Путин. В знак на нарастващото значение на Пекин като клиент за износа на петрол от Москва, руският екип включва и няколко високопоставени фигури от енергийната индустрия, сред които вицепремиерът и бивш министър на енергетиката Александър Новак и Игор Сечин, главен изпълнителен директор на държавната петролна компания "Роснефт".

Шефът на "Газпром" не е в делегацията

Делегациите планират да подпишат десетина двустранни документа, както и търговски сделки и регионални споразумения. Но очевидното отсъствие на Алексей Милер, главен изпълнителен директор на държавния монополист за износ на газ "Газпром", показа, че все още има пречки пред задълбочаването на икономическите връзки между Китай и Русия.

Преговорите за "Силата на Сибир 2" - газопровод, който Русия се надява да замени изгубения износ на газ за Европа, се забавиха поради разногласия между Москва и Пекин по важни детайли. Руската делегация включваше и висши служители, отговарящи за увеличаване на производството на отбранителни продукти, включително Денис Мантуров, който наскоро беше повишен в ролята на първи заместник министър-председател, наблюдаващ отбранителния сектор.

Генералните директори за руското космическо сътрудничество и за военнотехническото сътрудничество също ще участват в разговори в малък формат с китайски официални лица заедно с Путин. Според Кремъл в последвалите разширени разговори, които ще се съсредоточат върху икономическото сътрудничество, ще участват още петима вицепремиери, ръководителите на няколко държавни компании и малък брой олигарси, включително Олег Дерипаска.

Китайските лидери не са казали почти нищо официално за посещението. Според анализатори Пекин се е съсредоточил върху опитите си да стабилизира напрежението с важните си търговски партньори от ЕС и САЩ, които обвиниха Китай, че подхранва свръхкапацитета, за да стимулира слабия икономически растеж, и започнаха антидъмпингови разследвания. Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън обяви мита върху китайски стоки на стойност 18 млрд. долара, включително електромобили, соларни панели, чипове и други технологични продукти, което е най-мащабното му действие по отношение на търговията с Китай. Като най-голям износител в света китайската икономика е силно зависима от способността й да продава на развитите пазари въпреки напредъка, който направи през последните години в диверсификацията на развиващите се пазари.

Политическо решение

Пристигането на руския лидер в Пекин стана часове, след като той приветства напредъка на войските си по "всички фронтове" на бойното поле в Украйна след нова мащабна сухопътна атака, отбелязва The Moscow Times.

Си, който миналата седмица се завърна от обиколка в три държави в Европа - Франция, Сърбия и Унгария, отхвърли западните критики за връзките на страната си с Москва, която се радва на евтин руски енергиен внос и достъп до огромни природни ресурси, включително постоянни доставки на газ по газопровода "Силата на Сибир".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който се срещна със Си в Пекин миналия месец, предупреди, че подкрепата на Китай за "бруталната агресивна война" на Русия в Украйна е помогнала на Москва да увеличи производството на ракети, безпилотни самолети и танкове.

Китай твърди, че е неутрална страна в конфликта, който никога не е осъждал и в който се опитва да се представи като посредник. В изявление за медиите след разговорите в четвъртък Си заяви, че двете страни са се съгласили с необходимостта от "политическо решение" за разрешаване на войната.

"Позицията на Китай по този въпрос винаги е била ясна", каза Си в кадри, излъчени от руската държавна телевизия. Тази позиция включва "зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави", както и "зачитане на разумните опасения за сигурността на всички страни", добави китайският лидер.

Забележките повтарят предложението за резолюция, публикувано от Пекин миналата година, което според западните държави може да даде възможност на Русия да задържи голяма част от завзетите от нея територии в Украйна. Китай също така "очаква скорошно възстановяване на мира и стабилността на европейския континент", заяви Си, като обеща, че Пекин "ще продължи да играе конструктивна роля за тази цел".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Мъск: Америка притиска Русия, Китай, Иран и С.Кория към алианс.
    И бих добавил: с който няма сили да се пребори.

    Нередност?
Нов коментар