Календар | Баба Марта, ракиен кръжок, нощ на клубовете, "Сто птици", "Метрополис"

Подбрани събития за свободното време в периода 1-7 март

Кадър от документалния филм "Жените не карат колело" за едно 11-месечното велопътешествие от Брюксел до Токио.
Кадър от документалния филм "Жените не карат колело" за едно 11-месечното велопътешествие от Брюксел до Токио.
Кадър от документалния филм "Жените не карат колело" за едно 11-месечното велопътешествие от Брюксел до Токио.
Кадър от документалния филм "Жените не карат колело" за едно 11-месечното велопътешествие от Брюксел до Токио.

01-03.03

Мартенски Миш-маш фест. Пролетните колекции на талантливи български автори ни очакват на централно място в града. На щандовете ще можем да намерим ръчно направени и лимитирани серии бижута, аксесоари, дрехи, козметика и декорации за дома. "Миш-маш" представлява общност на независими творци на приложно изкуство и хендмейд автори. Под куполите на Ларгото в София, от 11 до 19 ч. Вход свободен.

01.03

Нощ на клубовете. 8 нощни клуба, 32 артисти, 12 часа. Това накратко включва програмата на фестивала, който се провежда за втори път. Решилите да се впуснат в нощното градско приключение ще могат с един билет да посетят клубовете K.U.P.E., KEBA, Tell me, Brut, Micro, Carrusel, "Малката текила" и "Строежа". Музиката ще бъде осигурена от диджеи и изпълнители от Германия, Чехия, Мексико, Естония и България. Билети от bilet.bg на цена от 27 лв.

02.03

"Баба Марта бързала". Забавният спектакъл за малки и големи на Театрална къща "Мариета и Марионета" ни запознава с Репортажка-Шашка и нейния "телевизионен" екип, които подготвят специалните рубрики за телевизия "Баба Марта". Публиката ще стане свидетел на този процес от "кухнята на бабомартенските събития", в които се включва и героят Малък Сечко Февруари. От 11 ч. в клуб "Строежа". Билети от Eventim: 10 лв. за деца, 15 лв. за възрастни, а за деца до 2 години - безплатно.

02.03

"Уют" с Камен Донев. Авторската театрална постановка е създадена по едноименния филм на Донев. Историята разкрива тежки семейни взаимоотношения по познатия комичен начин. Актьорският състав е на Драматичен театър Пловдив и включва имена като Ивана Папазова, Красимир Василев, Патриция Пъндева, Стоян Сърданов, Албена Колева, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Павел Сапунджиев и други. В театър "Българска армия" от 19 ч. Билети на касата.

02.03

Метрополис. Бутиково събитие с ограничен капацитет очаква почитателите на електронната музика. Гости ще бъдат звезди като британския диджей и продуцент Джон Дигуид, MARRØN от Нидерландия, ANGEL от Великобритания и познатите Ясен Петров, DJ Steven, Miss Lidiya и други. В "Топлоцентрала" от 22 ч. Билети от epaygo.bg: 55 лв.

03.03

Празничен преход до Черни връх. Изкачването на най-високия връх на Витоша ще бъде с леко темпо, а трасето е от снежна пътека с малък наклон, с изключение на последните 300 метра. След достигането на върха, хора от екипа на Регионалния исторически музей в София ще представят кратка беседа с любопитни факти от историята на планинарството на Витоша и тривия с интересни въпроси и награди - билети за посещение на изложбата "Туризмът на Витоша". Преходът се организира от Decathlon и е без такса за участие, но се изисква предварителна регистрация. Събирането е в 9 ч. от спирката срещу хотел "Морени", а групата потегля в 9:30 ч.

03.03

Ски спускане в носии. За осми път в сърцето на Родопите - курорта Пампорово, ще се проведе превърналото се традиция празнично спускане по пистата с народни носии. От 10:30 до 11:30 ч. всички лифтове до кулата "Снежанка" ще извозват участниците безплатно. Спускането ще започне точно в 11:30 ч. по зелената писта номер 6 до плаца на "Студенец", където се очаква групата да постигне в 12 ч. Освен карането на ски програмата включва и музика от Военният духов оркестър и народни песни.

03.03

"100 птици". Детската писателка Елена Павлова ще представи създадена в колаборация с Милена Радева игра с карти с въпроси и отговори, вдъхновена от мозайките на пернати в Голямата базилика на Пловдив. Целта на играта, освен да бъде забавна, е да популяризира сред подрастващите богатото ни културно наследство. Представянето на играта "100 птици" е придружено с изложба с образователни табла с допълнителна информация за част от пернатите артефакти в базиликата. Oт 11 до 12 ч. в Голямата базилика на Пловдив.

05.03

Ракиен кръжок. Какви са основните видове ракия и с какъв балкански тапас си подхождат те? Ще можем да разберем по време на обучението, съчетано с дегустация, представящо пет вида ракия от три държави с пет подходящи банички, специално създадени за целта. В бар "Спутник" от 19 ч. С предварително записване. Цена: 65 лв. на човек.

5 и 6.03

Дейвид Гарет в София и Варна. Един от най-популярните съвременни цигулари гостува в България като част от световното си турне. Той ще представи последния си класически албум Iconic, вдъхновен от легендарни музиканти като Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон, Шуман и други. Изпълненията са на трио от цигулка, китара и бас. Двата концерта в страната са на 5 март зала 1 на НДК в София и на 6 март в Дворец на културата и спорта във Варна. Билети от Eventim: 60-300 лв.

5-17.03

Изложба Bluebirds. Темите за подсъзнателното, самотата и принадлежността са обект на първата самостоятелна изложба в България на живеещата във Великобритания София Добрева-Нолита. Bluebirds е поставена за пръв път в Манчестър през февруари 2023, но поради интереса към работите тя гостува и в София. Експозицията включва 20 живописни платна, като в българското издание фигурират и няколко нови неизлагани пред публика произведения. Откриването е в ONE Gallery на 5 март от 19 ч., а изложбата може да се види всеки делничен ден до 17 март от 12 до 19 ч.

05.03

"Потапяне: Тя". Изложба - визуално изследване на женствеността. Чрез фотографски мозайки от близки планове и детайли на ботанически форми Йохана Траянова приканва към размисъл за многоликостта на женските състояния и същност. Всяка мозайка от 20 детайла представлява абстрактен портрет на подбран от авторката ботанически цвят. За преживяването допринася звуковата картина, композирана от Деян Цвятков. На ул. "Триадица" 5А в София. Откриването е на 5 март от 18 до 21:30 ч., а изложбата може да бъде видяна до 12 март.

06.03

Жените не карат колело. Едно 11-месечното велопътешествие от Брюксел до Токио с фокус върху женската сила, приключенския дух и реалностите отвъд ограниченията. Ще можем да го проследим благодарение на специалната прожекция на документалния филм "Жените не карат колело" (Women don't cycle) на Манон Брулард. Прожекцията ще бъде последвана от коктейл и дискусия. В "Щрак" на ул. "Христо Белчев" 3 от 18:30 ч. Вход: свободен.

06.03

"Критична маса". Дебютният танцов пърформънс на Силвия Чернева ни среща с трима изпълнители, изправени пред критичен проблем: висящи във въздуха, те трябва едновременно да държат масата си да не падне и да вечерят от нея. Представлението ни провокира да се замислим за това как договаряме нуждата си от съвместност, увисваме ли сами понякога, необременени от гравитация и дали това е свобода наистина или безполезно реене без опорна точка. След представлението зрителите ще бъдат поканени на сцената, за да могат сами да повисят и да търсят баланса. От 19:30 ч. в "Топлоцентрала". Билети на касата и онлайн: 10-15 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар