Интервю | Веселин Георгиев: Освен крипто търговия мисията на Binance е и да образова

Регионалният мениджър за България на най-голямата криптоборса в света пред "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Веселин Георгиев е регионален мениджър на "Бинанс" за България, част от екипа на "Бинанс" от средата на 2022. Binance е най-голямата криптоборса в света, а в България има над 110 хил. активни потребители, според източници на Капитал. В подкаст на Пламен Андонов, Веселин споделя, че неговата лична цел е да увеличава наличната информация за крайните потребители, а не да се крадат проценти от някой конкурент, защото по негови думи "пазарният дял на Binance в България, а и в Европа е смазващ - над 50%".

Каква е структурата на българския екип на Binance и как работи една млада, макар и толкова голяма криптокомпания?

Българският екип на Binance е съставен от малка, но динамична група професионалисти и нашите страстни Binance "ангели". Въпреки че сме с ограничен брой на местно ниво, Binance се гордее със своята глобална работна среда, където над 5000 специалисти от различни краища на света, включително Европа, Латинска Америка, Балтийските държави и Индия, допринасят с уникалните си умения и знания. Тази разнообразна мрежа ни позволява да изпълняваме местни проекти с глобален ресурс, подобно на големите компании, които разширяват дейността си в България, без да разчитат изцяло на местен персонал.

Какви са ролите и отговорностите на Binance Angels в рамките на общността и как те допринасят към мисията на компанията?

Binance Angels са ключови фигури в нашата общност, изпълняващи ролята на доброволци, които са изключително ангажирани и мотивирани да поддържат и развиват нашата платформа. Те не получават финансово възнаграждение за своя труд, но играят централна роля в организацията на събития, участието в уебинари и модерирането на каналите на нашата общност, като например тези в "Телеграм". Благодарение на тяхната активност и посветеност Binance може да поддържа високо ниво на ангажираност и ефективна комуникация с потребителите, като по този начин укрепва връзката между платформата и нейните потребители.

Какъв е вашият принос за развитието на Binance Academy и как се отразява тя на общността и нейното разбирането на тема крипти и блокчейн технологии?

Както споделих наскоро в LinkedIn, развитието на Binance Academy в България е моята най-голяма гордост. Въпреки че този проект може би не оказва пряко голямо въздействие върху бизнеса на компанията, той носи огромно лично значение за мен. Моята цел е да помогна на възможно най-много хора от българската общност да разберат и разпространяват знания за криптовалутите и блокчейн технологиите. Binance Academy предлага стотици статии и информационни материали, които не насърчават пряко търговията, а по-скоро предоставят възможност на хората да се образоват в свой собствен темп и напълно безплатно, като започнат от основни теми и напреднат до най-сложното, което секторът може да предостави.

Истинската стойност на тези материали е огромна, тъй като те спестяват значително време и ресурси, които биха били необходими за намирането на подобна информация по алтернативен начин. В Binance Academy потребителите са защитени от измами Информацията е чиста, ясно изложена и предназначена да предизвика интерес в областта. Материалите са достъпни на над 40 езика, като почти 100% от тях са преведени на български език, правейки Binance Academy най-големия информационен ресурс за крипто в България.

Когато започнах преди почти две години, информацията на български език беше оскъдна и невинаги беше лесна за разбиране, което правеше криптовалутите достъпни само за тези, които владеят английски език и имат технически познания. Това наложи промяна, която да направи крипто по-достъпно за широката аудитория, премахвайки бариерите и улеснявайки пътя към образование в тази област.

Какво е състоянието на финансовото образование в България и в каква степен криптовалутитедопринасят за повишаването на финансовата грамотност сред населението?

Според моите наблюдения нивото на финансова грамотност в България все още не е на висота, особено когато го сравняваме със средните стойности за Европа. Данните показват, че делът на българите, които активно инвестират или се стремят към повишаване на своята инвестиционна култура, е значително по-нисък в сравнение с други европейски държави. Това не е нещо, с което можем да се гордеем, но представлява възможност за подобрение.

По отношение на въпроса дали криптовалутите спомагат за повишаване на финансовата грамотност, мога да кажа, че те определено имат потенциал в тази посока. В Binance полагаме значителни усилия за образование в областта на криптовалутите и блокчейн технологиите, но за постигането на истинска промяна е необходима ангажираността не само на медиите и бизнеса във финансовия сектор, но и на обществото като цяло. Една всеобхватна стратегия за образование може да включва и по-младите, и по-възрастните поколения, като по този начин се адресира нуждата от финансова грамотност на всички нива.

Финансовата грамотност не трябва да се разглежда като привилегия само на младите хора. По-възрастните също имат нужда от образование в тази сфера, особено в контекста на динамично развиващия се финансов свят. Финансовото образование в училищата може да служи като основа, но е необходимо и по-широко включване на практически насочени учебни програми, които да подготвят младите хора за реалния живот, включително умения за управление на личните финанси, стартиране на бизнес и т.н.

Как Binance подпомага образованието и общността в България?

Binance вече е постигнала значителен успех в България, организирайки над 10 събития в различни градове, включително столицата, но и други по-големи градове на страната. Отзивите от тези събития винаги са били изключително положителни, като много посетители изразяват своята изненада и признателност, че криптокомпания като Binance се ангажира с общности в места като Велико Търново например. Тази инициатива подчертава колко здраво свързани и съпричастни сме в сферата на web3, където заедно търсим решения на общи предизвикателства, а аз, в ролята си на регионален мениджър, отразявам и предавам нуждите и интересите на общността.

В допълнение към събитията Binance поддържа и седмичен онлайн подкаст като част от нашата образователна програма. В подкаста си се стараем да разнообразим съдържанието, като каним интересни гости от "широкия криптосвят". Не фокусираме винаги единствено на продуктите на Binance, например как да се активира трейдинг-бот, въпреки че понякога обсъждаме и такива теми. Често пъти приемаме и външни гости, за да обсъдим актуални теми в криптосферата като например DePin, AI, децентрализираните инфраструктури и т.н, все теми, които са актуални в момента. Също така, разглеждаме разнообразие от подтеми като биткойн, Ethereum, и други с цел да разширим перспективите на нашата аудитория и да предоставим възможност за научаването на нова информация.

Кога планирате да стиснете ръка с новия изпълнителен директор на Binance Ричард Тенг?

Вече го направих на Binance Blockchain week-a в Инстанбул. Тогава той беше един от основните спиикъри, макар още да не беше CEO, когато се запознахме. Честно казано, впечатлен съм от неговия опит и въпреки че той изглежда младолик е преминал през много сериозни скокове в кариерата си, работил е в дубайската и сингапурската борса на огромни позиции и неговият бекграунд е по-скоро регулаторен, което се опитва по някакъв начин да покаже и каква е насоката на Binance за бъдещето, особено със затягането на регулациите в последната годината. Разбира се, основен приоритет винаги са били потребителите и защитата на техните интереси

Как оценявате въздействието на регулацията MICA върху криптоиндустрията в Европа за периода 2023-2026 и какви очаквания имате за бъдещето на криптовалутите и блокчейн технологиите в контекста на европейската регулаторна среда?

Оценката ми за 2023 и очакванията за периода 2024-2026 са оптимистични, особено след приемането на регулацията MICA. Въпреки че криптосекторът се характеризира с висока динамика и времето тече по-бързо от другите индустрии, приемането на MICA представлява ключов момент за индустрията в Европа. Европейският съюз е изключително фрагментиран, като всяка държава членка разполага със своя собствена регулаторна рамка, което до момента е създавало предизвикателства за криптобизнеса в опитите му да навигира в тази многопластова среда.

MICA предлага уникалната възможност за унификация на регулациите в рамките на целия Европейски съюз, осигурявайки по-голяма яснота и единство на очакванията към бизнеса. Такава стандартизация може значително да облекчи оперативната дейност на криптокомпаниите, като им предостави твърда основа за развитие и растеж. Важно е регулациите да балансират между защитата на потребителите и подкрепата за иновациите, като по този начин не само защитават интересите на инвеститорите, но и стимулират развитието на нови технологии.

Възприемайки MICA като стъпка напред, виждам значителен потенциал за Европа да се утвърди като водещ център за Web3 индустрията. Това би могло да позиционира континента като хъб за иновации в областта на криптовалутите и блокчейн технологиите, отворен за развитието на нови бизнес модели и предприемачески начинания.

Как преминаBinance презминалата година?

Миналата година беше много трудна за криптоиндустрията. Мога да я определя като турбулентна. Пазарът видя спадове и регулаторният натиск се засили. Binance успя да задържи доверието на потребителите и посрещне 40 милиона нови потребители в платформата в година, която беше много трудна. В началото на 2023 бяха 130 млн., сега са над 170. Това, в което се фокусирахме, е изграждането на нови неща, на нови продукти, защото отдавна знаем, че след спадовете идва времето за успешни проекти. Именно такъв революционен за мен продукт е web3 портфейлът на Binance, който предоставя на потребителите възможността за собствено попечителство, по подобие на Metamask, а и защо не и дори по-добро, тъй като ние предоставяме и биткойн попечителство.

Каква е ролята и функционалността на трейдинг ботовете в автоматизацията на търговията на криптовалути и какви са очакванията към тях в контекста на пазарните условия?

Трейдинг ботовете представляват иновативен инструмент в сферата на криптотърговията, предлагайки решение за намаляване на стреса, често асоцииран с активната търговия. Тези автоматизирани системи могат да бъдат програмирани да изпълняват търговски операции от името на потребителите, осигурявайки им възможността да участват в търговията без необходимостта от постоянно наблюдение. Въпреки това трейдинг ботовете не предлагат гаранция за печалба, тъй като те участват в стандартни търговски процеси, където основната стратегия е да купуват на ниска и да продават на висока цена. Успехът на тези ботове зависи директно от волатилността и динамиката на пазара, което прави тяхното използване едновременно перспективно и предизвикателно в рамките на криптовалутната търговия.

Как работят платформите LaunchPool и Launchpad на Binance и каква добавена стойност предлагат те за проектите и инвеститорите?

През 2023 г. един от най-актуалните въпроси, който ми беше задаван постоянно, бе относно представянето на LaunchPool и Launchpad платформите на Binance. За радост на нашата общност успяхме да отговорим на техните очаквания и да предложим редица възможности чрез тези платформи от самото начало на годината. LaunchPool и Launchpad не са просто механизми за бързо "изсипване" и продажба на токени; те представляват комплексна услуга, насочена към подкрепата на проекти преди тяхното официално лансиране. Тази услуга обхваща предоставянето на консултации и съвети относно механиката на лансирането, целящи да освободят проектите от ангажимента с маркетинга, позволявайки им да се фокусират върху разработката и усъвършенстването на своите продукти.

Всеки проект, който е част от LaunchPool и Launchpad, автоматично получава възможността да бъде включен в търговската платформа на Binance, което гарантира, че той е преминал през строги аудити за сигурност и качество. Това представлява значително предимство както за самите проекти, така и за инвеститорите, тъй като подчертава качеството и надеждността на подбраните инициативи.

Интересен пример за добавената стойност за потребителите е фактът, че ако някой е стейкнал 10 BNB в последните 10 LaunchPool проекти, той би могъл да получи до 700 долара еквивалент в нови токени, като същевременно запази цялото количество от своите BNB токени. Това представлява значителен стимул за държачите на BNB и подчертава ангажимента на Binance към създаването на стойност за неговите потребители.

Каква е вашатапрогноза за бъдещето на Binance Coin (BNB) и каква е връзката между Binance и BNB Chain в контекста на иновациите и регулациите?

Възприемайки Binance Coin (BNB) като ключов елемент в екосистемата на Binance, е важно да се разбере, че Binance и BNB Chain функционират като отделни субекти, управлявани от напълно различни екипи. Въпреки че Binance не притежава, нито контролира BNB Chain, двата субекта работят в тясна координация, като BNB Chain продължава да иновира и разширява своята мрежа. Основната амбиция на екипа зад BNB Chain е да привлече и адаптира възможно най-много проекти, улеснявайки технологичното разбиране и приемане на блокчейна за стартиране на разнообразни децентрализирани проекти.

Въпреки липсата на пряко притежание или контрол върху BNB Chain от страна на Binance, платформата играе важна роля в регулирането на пазарното търсене и навигирането в регулаторната среда. Относно прогнозите за бъдещето на BNB, въпреки че е трудно да се предвидят конкретни развития поради непредсказуемостта на регулаторните и пазарните условия, е безспорен фактът, че BNB остава главна част от екосистемата на Binance. Платформата насърчава използването на BNB чрез предлагането на намалени такси за тези, които избират да плащат своите такси с токена, което допълнително подчертава и важността на BNB в рамките на платформата.

Какви са причините за прекратяването на услугата с Binance картите в Европа и какви алтернативни решения предлага Binance за потребителите, които искат да продължат да използват криптовалути чрез подобни платежни средства?

През миналата година Binance прекрати поддръжката на своята карта за потребителите в Европа, като основната причина за това решение беше фокусът на компанията върху основния й бизнес в криптовалути, докато картата представляваше финансова услуга. Въпреки че глобално използването на картата беше ограничено до 1% или дори по-малко от общия брой потребители на Binance, в България тя се радваше на значително по-висока популярност и приемане.

Като алтернатива на прекратената услуга с Binance картата компанията предлага нови опции чрез партньорски програми с външни доставчици на виртуални и физически карти. Тези карти не са директно асоциирани с марката Binance, но са интегрирани с Binance Pay. Потребителите могат да депозират евро на своите карти или да използват Binance Pay за депозиране на стабилни монети като USDT, които автоматично се конвертират в евро. Това позволява на потребителите да харчат своите криптовалути при търговци, които приемат плащания чрез POS терминали.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар