🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов студентски град на морето: Бургас влага 23 млн. лв. в кампус за привличане на студенти

Плановете на града включват още археологически комплекс за студенти и факултет по фармация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бургас е един от градовете, които в последните години стават все по-привлекателно място, а бургазлии като цяло са доволни от качеството на живота си. Бургас е и сред градовете, които отчитат ръст на жителите си през изминалата година заради преместването на хора от други населени места към областта.

Поне част от това е следствие от политиката на инвестиции в неща, които да подобряват градската среда и услугите - сред големите бъдещи проекти на общината са строителството на детска болница, белодробна поликлиника, изграждането на нова индустриална зона, инвестиции в инфраструктура и образование.

Сега към това се прибавя нов проект, който ще се финансира от държавния бюджетен фонд - модерен студентски кампус, с който общината се надява да навакса част от изоставането си спрямо други големи градове в привличането на млади хора.

Това е един от проектите на община Бургас, за които Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска 3.4 млн. лв. през 2024 г., а общата прогнозна стойност е 22.7 млн. лв. За реализация на проекта общината се надява и на средства по концепцията си за интегрирано териториално развитие по програма "Развитие на регионите".

Студентски град в Бургас

Амбициозните планове на общината включват изграждането на студентско градче на площ от около 30-35 дка в района на 5-и километър - между жк "Изгрев" и Северния обход на града, част от урбанизираната територия.

В новия студентски град ще бъде изграден високотехнологичен кампус с две сгради за общежития и една сграда за учебен корпус с допълнителни пристройки. Академичният център ще включва също научно-изследователски лаборатории и библиотека. Предвидени са зони за отдих, спорт и медицина, развлечения, културни събития и галерия на открито и сгради за хранене, като от кметството не изключват варианта в кампуса да се изградят и заведения. Студентите ще имат възможност да използват електрически велосипеди за придвижване в зоната, ще има и зарядни станции.

Концепцията за образователната инфраструктура е разработена от екип от архитекти в община Бургас след проведени анкети и допитване до висшите учебни заведения в града - държавният "Проф. д-р Асен Златаров", Бургаският свободен университет и филиалите на Софийския университет и Националната художествена академия. Местната власт се е допитала и до Студентския консултативен съвет към кмета, който функционира в черноморския град през този мандат и чиито представители пряко участват във вземането на решения за младите хора.

Докъде е проектът

Студентският кампус в Бургас все още е на ниво идейна концепция. Тепърва предстои общината да пусне обществена поръчка за изготвяне на проект по заданието, да организира обществено обсъждане и да уточни детайлите по пътната логистика, обслужващите улици, зони за паркиране, зелени зони, вертикални планировки, съседните сгради, както и да комуникира със собствениците на съседните имоти. Това трябва да се случи тази година, за да не се изгубят вече дадените пари.

"Всичко зависи от финансирането, ние това го включваме в различните програми за финансиране, не знаем как ще бъдем одобрени, в какви размери, за да дадем крайни срокове. Не разчитаме на собсвени средства"

Димитър Николов
Димитър Николов

кмет на Бургас

Въпреки че градът ще получи 3.4 млн. лв. през 2024 г. от МРРБ, тази сума е крайно недостатъчна. С нея общината може да започне строителството. "Най-вероятно ще започнем със строителството на първата сграда за общежитие и на учебния корпус, за да осигурим поне най-необходимите сгради за бургаските университети и за тези, които имат разкрити филиали на територията на града", заяви пред "Капитал" кметът на Бургас Димитър Николов.

Какво още в Бургас

Студентският кампус е най-амбициозният нов проект на морския град, с който той ще конкурира библиотеката във Варна и стадионите на Пловдив. Но не е единственият, който общината планира, за да привлича и задържа талант.

В парк "Минерални бани" е предвидено изграждането на археологически комплекс за студенти "Акве Калиде". Туристическият обект, в който от 2008 г. насам Бургас инвестира около 1 млн. лв., включва археологически разкопки, музей с пълна възстановка на банята на Сюлейман Великолепни, амфитеатър, заведение за кафе и хранене и парк за отдих с детска площадка.

Идеята е там да бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер, който да е база както за работещите на терен археолози, така и за студенти по археология от цял свят. Това ще даде възможност на студентите, изучаващи археология във водещи европейски висши учебни заведения, заедно с българските студенти-археолози, да провеждат летни практики и да общуват, а техните научни ръководители ще могат да контактуват с българските си колеги. Желанието на кмета Димитър Николов и екипа му е кампусът да разполага с бунгала, зони за хранене и помещения за школи по древна астрономия и древна медицина.

Проведени са разговори с Института по археология при БАН, както и с университети от Германия, Франция, Великобритания и САЩ. Работата на терен на студентите археолози ще е възможна благодарение на продължаващите проучвания на терена от около 8 дка, върху който са се простирали римската баня и сградите и крепостните стени около нея.

Същевременно общината се надява да развие и отвори "Акве Калиде". Така по думите на кмета ефектът ще е в няколко посоки - наука, туризъм, младежки контакти.

До 3 години предстои и разкриването на Факултет по фармация в университет "Проф. д-р Асен Златаров". Изготвеният архитектурен проект за бъдещия факултет ще бъде представен на 22 май, съобщават от висшето училище. Проектът предвижда сградата на Факултета по фармация да се намира между корпус "Mедицински науки" и общежитие N3. Тя ще е на 5 етажа, с 13 хил. кв. м разгъната застроена площ и в нея ще има учебни зали, лаборатории, аптека, симулационен център, а в отделно крило - библиотека. Планира се в лабораториите да се синтезират различни лекарствени продукти, а аптеката да е и база за част от обучението на студентите по фармация.

Ректорът на университета проф. Христо Бозов коментира, че има идея и за изграждане на ботаническа градина, в която да се отглеждат различни лечебни растения и билки, които биха били от полза за обучението на студентите по фармация. По думите му градината ще бъде отворена и за гражданите, и гостите на университета и Бургас.

Бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" започна прием на медици през 2021 г., като през първата година по държавна поръчка бяха приети 37 студенти. В момента се работи по акредитацията на Факултета по фармация, а новият корпус ще бъде завършен след 2-3 години. По думите на ректора проф. Бозов в региона силен недостиг на магистър-фармацевти, който е особено явен през летните месеци. Целта на новия факултет е също така да привлече повече чуждестранни студенти в университета и да развие фармацевтичния сектор в областта.

Факултетът ще приема около 50 студенти на година, които ще се обучават за магистър-фармацевти.

Изготвянето на архитектурния проект е финансирано от Министерството на образованието и науката с отпуснати целеви средства. От университета се надяват през следващата година да бъдат гласувани средства и за самия строеж. Техният размер ще стане ясен, след като техническият проект бъде одобрен и се направи количествено-стойностна оценка. Освен на подкрепа от държавата, за строежа бургаската управа ще разчита и на частни дарители.