🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборни халюцинации с евтини кредити от ББР за чиновници и още популизми

Служебният министър на иновациите Росен Карадимов предлага безлихвени кредити за чиновници от ББР, Каракачанов - държавни и общински жилища за медици с преференции, КНСБ иска субсидиране на работни места

Росен Карадимов
Росен Карадимов
Росен Карадимов    ©  Велко Ангелов
Росен Карадимов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политическият дебат през уикенда се превърна в арена на обещания за раздаване на държавни пари - нещо обичайно в предизборна кампания, но твърде директно и агресивно. Това само показва как ще се развива кампанията оттук насетне, а до изборите има още много време.

Тон даде служебният министър на иновациите Росен Карадимов, който в интервю за БНТ обяви идея - държавната Българска банка за развитие (ББР) да изпълнява и социална функция, като предоставя нисколихвени или безлихвени кредити за работещите в бюджетни организации. Лихвите по тези кредити да са за сметка на държавата, а като обезпечение по кредитите да служат сумите, които работещите на държавна служба следва да получат при пенсиониране - шест заплати по Кодекса на труда при стаж над 10 години на последната месторабота, а по Закона за държавния служител - и повече. Карадимов обяви, че идеята, макар и в суров вид, се подкрепя от премиера Главчев.

Предложението е без никаква почва. Първо, ББР няма екип и ритейл продукти за граждани и няма нужда да обраства с такива служители. В България има достатъчно търговски банки, които да се състезават за тези клиенти със сигурни доходи. Няма никаква нужда от преференциално третиране на тази армия чиновници - тя вече има куп преференции (например държавните служители са осигурявани за сметка на бюджета), а и заплатите според статистиката от години са на нивото на частния сектор.

Росен Карадимов не за първи път лансира тезата за "социалната функция" на ББР и за това как банката била дискредитирана в резултат на атаки от предишните правителства, които са си правили PR на гърба на ББР, но които фактически са я злепоставили пред външните кредитори и партньори. Сега "ББР е невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние", заяви Карадимов. Всички лоши практики, за които се говореше в последните няколко години, са минало благодарение на действията, които е предприел с назначаването му на поста за председател на Надзорния съвет на ББР. Бившият кадър на БСП влезе в надзора на държавната банка преди година и половина.

ПП-ДБ: Прилича на купуване на гласове

Първи реагираха на това съобщение ПП-ДБ, които в прессъобщение в неделя окачествиха инициативата на Карадимов като "опит на служебното правителство на ГЕРБ да "купува" гласове с пари на ББР". Подобна идея противоречи на Закона за ББР, доколкото тази банка е създадена, за да насърчава икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране, а не да служи за безплатно финансиране на физически лица.

"ББР няма социална функция, а трябва да развива икономически потенциал на България.

В това предложение няма нито финансова логика, нито социална нужда определени категории граждани - държавните служители в този случай - да бъдат подпомагани от държавата за сметка на всички останали граждани. Даването на изгодни кредити единствено в полза на държавната администрация прилича на опит за организиране и "купуване" на гласове. Опитите ББР да се използва като касичка за верни кадри и приятели на определени политически кръгове не са от вчера. Преди 3 години Промяната започна с промяна в модела на управление на ББР - беше пресечена престъпната практика на ръководствата, назначени от правителствата на ГЕРБ, да предоставят кредити за милиони без обезпечения на малко на брой лица със съмнителен шанс да ги изплатят", се казва в позицията на ПП-ДБ.

В нея се припомня, че като служебен министър на икономиката Кирил Петков разкри, че ББР е дала близо 1 млрд. лева само на 8 фирми, като над 500 млн. лв. от тях са получени от фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с Делян Пеевски, а кредити за насърчаване на малки и средни предприятия отсъстват. "Подадохме няколко сигнала в прокуратурата, по които все още текат разследвания. Към днешна дата част от фирмите са обявили официално, че няма да могат да възстановят получените средства", се казва в позицията на коалицията.

Красимир Каракачанов: общински и държавни жилища за медици

Пак в събота ВМРО разпространи изявление на лидера Красимир Каракачанов, в което се предлага силно увеличение на заплащането на медиците и преференциален достъп до общински и държавни жилища - като средство за подобряване на здравеопазването. Минималните месечни заплати за санитари и шофьори на линейки да станат 1500 лв., за медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, парамедици - 3000 лв., за лекари - 4500 лв., доценти - 6000 лв., а професори - 8000 лв. Определяне на втора категория труд за медицинския персонал в държавни и общински болници и ДКЦ, както и в спешната помощ. Въвеждане на таван на месечната заплата до 10 000 лева, като се премахне възможността от злоупотреба с избор на екип и случаите от по 80 - 90 хиляди лева месечно възнаграждение на едно лице и др.

Каракачанов предлага и задължителна работа в държавна или общинска здравна институция след завършване на Медицински университет или заплащане на сума за освобождаване от това задължение, като според него реалната себестойност на медицинското образование е над 200 000 хил.

Такива мерки бяха предприемани при социализма, но тогава образованието беше изцяло безплатно. И нямаше частна конкуренция, която реално подобрява качеството на услугата и заплащането.

КНСБ: Държавата пак да плаща запазването на работни места

Бизнесът и синдикатите предлагат възобновяване на държавното субсидиране на работни места, застрашени от закриване, както беше по време на пандемията на коронавируса с мярката 60:40. Това съобщи в интервю за БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от "Дневник".

По думите му в много бизнеси, например машиностроенето, започват масови съкращения заради рецесията в Германия и свиването на износа. Пламен Димитров предлага да се направи промяна в Кодекса на труда, а не с постановление, която да гарантира подкрепа за фирмите, изпаднали временно в затруднение, така че да не съкращават работници.

Васил Божков предлага легализиране на канабиса

На този фон лидерът на новосформираното движение "Център" Васил Божков и кандидат за депутат и евродепутат се обяви за легализиране на канабиса в специално видеообръщение. По този начин ще се спре скритият пазар, както и наказанията за млади хора за една цигара джойнт и ще се развие икономическият потенциал на производството на индустриален коноп, казва Божков.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар