🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на заплатите може да се превърне в проблем за ЕЦБ

Германия води класацията по увеличение за първите три месеца с 4.8%

Макар в Германия да се отчита значително повишение на заплатите, в Италия, Испания и Франция то не надвишава 3.5%.
Макар в Германия да се отчита значително повишение на заплатите, в Италия, Испания и Франция то не надвишава 3.5%.
Макар в Германия да се отчита значително повишение на заплатите, в Италия, Испания и Франция то не надвишава 3.5%.    ©  Reuters
Макар в Германия да се отчита значително повишение на заплатите, в Италия, Испания и Франция то не надвишава 3.5%.    ©  Reuters

Увеличението на заплатите в еврозоната може да се окаже пречка за няколко поредни понижавания на основния лихвен процент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Данните на Bloomberg за първите три месеца показват, че възнагражденията са нараснали най-много в Германия - с 4.8%, докато в случая на Испания, Италия и Франция се наблюдава ръст под 3.5%. Средният показател за еврозоната е 4.3%, лек спад от отчетените през последното тримесечие на 2023 г. 4.5%.

Според икономисти това създава ситуация, в която темпът на повишение на заплатите фактически запазва инфлацията над целта на ЕЦБ от 2%. Макар Германия да е значително по-напред от останалите членки на еврозоната, размерът на местната икономика няма как да не доведе до по-голямо внимание и предпазливост относно бъдещи понижения на лихвата.

Сериозно затруднение пред ръководството на ЕЦБ е и различният начин за формиране на заплатите в различните държави. По този начин вземане на решение, което има пряко въздействие върху цялата еврозона, може да бъде усетено по коренно различни начини в определени държави. Пример за това е Белгия, където повечето възнаграждения са директно обвързани с инфлацията, докато във Франция е широкоразпространено те да се договарят веднъж годишно. В Германия и Италия обикновено за повишение на заплатата се преговаря веднъж на две или три години.

"За ЕЦБ силният ръст на заплатите в Германия ще бъде още една причина да действа много внимателно с намаляването на лихвите - дори ако ръстът на заплатите в повечето други страни от еврозоната е много по-приглушен", каза пред Bloomberg Карстен Бжески, икономист в ING.

Значими са и корпоративните печалби, които според ЕЦБ трябва да поеме част от по-високите разходи за труд. Членовете на борда на банката смятат, че това е възможно, след като маржовете се увеличиха през последните години.

До каква степен това се случва в сектора на услугите, който е основен фокус в момента, не е сигурно, показва отчетът на политиката на ЕЦБ от заседанието миналия месец. "Въпреки че беше отбелязан напредък, наблюдението на триъгълника между заплатите, растежа на производителността и печалбите продължи да бъде ключово", се казва в изявлението.

Първото понижение на лихвите не е под въпрос

Макар да има притеснения относно политиката на ЕЦБ в следващите месеци, несигурност около действията на заседанието на 6 юни като че ли няма. Това е ясно още от срещата в началото на април, като това беше и първото официално споменаване на подобна стъпка. "Беше възприето като правдоподобно, че управителният съвет ще бъде в състояние да започне да облекчава ограниченията на паричната политика през юни", каза ЕЦБ в отчета за срещата си на 10 и 11 април.

Политиците изглеждаха толкова уверени в перспективите, че някои дори изразиха желание намаляването на лихвите да започне още през април. Предложението обаче беше отхвърлено от голямо мнозинство, което настояваше за търпение, докато не постъпят повече данни за заплатите и цените. Официалните данни за договорените заплати се очакват на 23 май, като друг следен отблизо показател за ръста на заплатите през първото тримесечие ще дойде от Евростат на 7 юни.

В друга малка промяна в посланието се отбелязва, че членовете на борда на централната банка вече смятат, че шансът да подминат целта за инфлацията е наравно с този за превишаване. До момента главното притеснение беше относно увеличението на цените.

Въпреки съмненията относно нивата на заплати в еврозоната, пазарите очакват до три намаления на лихвените проценти тази година или две след юни - най-вероятно през септември и декември, когато ЕЦБ също публикува нови икономически прогнози. Инфлацията в еврозоната се задържа стабилно на ниво от 2.4% през април и се очаква да се запази близо до това ниво през останалата част от годината. Изпълнението на целта на ЕЦБ от 2% се очаква през 2025 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар