🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай намалява вносните мита на потребителски стоки

Целта на Пекин е по този начин да стимулира покупките в страната

Анализатори изчисляват, че потребителите в Китай плащат около 20% повече за луксозни стоки спрямо тези в Европа
Анализатори изчисляват, че потребителите в Китай плащат около 20% повече за луксозни стоки спрямо тези в Европа
Анализатори изчисляват, че потребителите в Китай плащат около 20% повече за луксозни стоки спрямо тези в Европа    ©  Reuters
Анализатори изчисляват, че потребителите в Китай плащат около 20% повече за луксозни стоки спрямо тези в Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Китай ще намали митата върху вноса на потребителски стоки средно с над 50% в опит да стимулира потреблението, съобщава ВВС. Високите такси при вносните стоки кара част от китайските потребители да пазаруват в чужбина или чрез посредници. С намаляването на митата Пекин се надява този тип потребители да харчат средствата си в страната. Правителството се опитва да стимулира вътрешното търсене, тъй като икономиката расте с най-бавния си темп от 2009 г.

Намалението

От 1 юни тарифите върху облеклата със западен стил ще бъдат намалени до 7-10% от 14-23% в момента. Тези за високи до глезена обувки ще спаднат наполовина до 12%. Митата при внос на продукти за грижа за кожата ще станат 2% от сегашните 5%. Понижението на тарифите е "важна мярка за създаването на стабилен растеж и ще даде тласък на структурните реформи", се казва в позиция на финансовото министерство на страната.

Въпреки това не само митата са причина за по-скъпите вносни потребителски стоки в Китай. Данък добавена стойност и други данъци също играят своята роля, отбелязва изданието. Анализатори изчисляват, че потребителите в Китай плащат около 20% повече за луксозни стоки спрямо тези в Европа.

В подкрепа на растежа

Китай полага усилия да подкрепи икономическия си растеж, след като през първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна едва със 7%, което е най-ниското ниво от 6 години. Причина за спада е намаляващото търсене както на вътрешния, така и на външния пазар. Повечето статистически данни сочат, че слабостта се задържа и през второто тримесечие. Анализатори са на мнение, че Китай вероятно няма да постигне заложената от властите цел за ръст на БВП със 7% за цялата 2015 г.

В опит да ускори икономиката през миналата седмица китайските власти одобриха проекти за железопътна инфраструктура на стойност 250 млрд. юана (40.3 млрд. долара). Националната комисия по развитие и реформа – основният регулатор по икономическото планиране в страната, е дал зелена светлина на шест проекта. Някои от тях са получили зелена светлина още в началото на годината, но новите планове предвиждат ускоряването им, което съответства на цялостната промяна в политиката на правителството. През април фискалните разходи на Китай са нараснали с 33.2% спрямо повишението с 4.4% през март, показват данните на финансовото министерство. В началото на май Пекин нареди на банките да увеличат кредитирането на вече започнати инфраструктурни проекти на местните правителства, включително строеж на жилища и градски транспортни мрежи.

Все още няма коментари
Нов коментар