🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акселераторът на AUBG Elevate финансира 3 студентски стартъп идеи

Спечелилите екипи разполагат с по 10 хил. долара, за да продължат своето развитие

Това е петото издание на акселераторската програма, която предоставя менторство и финансова помощ на участниците
Това е петото издание на акселераторската програма, която предоставя менторство и финансова помощ на участниците
Това е петото издание на акселераторската програма, която предоставя менторство и финансова помощ на участниците    ©  AUBG
Това е петото издание на акселераторската програма, която предоставя менторство и финансова помощ на участниците    ©  AUBG
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За да генерира една стартъп екосистема повече качествени компании и продукти, се нуждае от качествени предприемачи. А за да има качествени предприемачи, е необходимо да генерира такива още в училище и университета.

Това е целта на акселератора на Американския университет в България, който обучава студенти с идеи за бизнес, предоставя им менторство и мрежа от контакти в екосистемата, а и ги подкрепя финансово, за да пуснат продукта си на пазара. Програмата се организира в партньорство с фонда за рисков капитал Eleven Ventures, ангел инвеститори и предприемачи.

В петото издание на Elevate три от общо седем отбора получават финансова инжекция в размер на 10 хил. долара, с която да реализират идеите си. Това са Verdere, Enthela и Regrounded. Общото между всички екипи е, че разработват физически продукт.

  • Verdere - отглежда микро зеленчуци с високо съдържание на хранителни вещества.

  • Enthela - разработва биостимулатор с азотфиксиращи бактерии, който заменя нуждата от азотно торене и повишава плодородието на почвата.

  • ReGrounded - произвежда екологични чаши за многократна употреба от утайка на кафе.

Бизнес модел за 5 месеца

Акселераторската програма на Elevate обикновено протича в рамките на учебната година и започва през ноември. Оттогава до април всички участници имат седмични срещи, за да проследяват напредъка си, организирани сесии за обратна връзка с опитни предприемачи, както и експертни класове с професионалисти в различни сфери на бизнеса, от маркетинг до финанси.

Кандидатстването за шести сезон вече е отворено на сайта на Elevate. Право на участие имат настоящи студенти и наскоро завършили студенти на АУБ, които могат да поканят свои приятели извън университета да се включат в екипа им. Формата за кандидатстване е отворена до октомври.

Генератор на добри идеи

В рамките на 4 години и 5 сезона, Elevate произвежда 25 екипа, от които 9 са функциониращи бизнеси и до днес. Включват благоевградското заведение Hangout, платформата за дрехи втора употреба Unboxd, системата за разплащания PossePay , както и платформата за здравословен начин на живот BAV.BG.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар