🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания е най-големият износител на легален кокаин и хероин в света

Активисти в страната искат легализиране на тежките наркотици и стриктна регулация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Великобритания е най-големият световен износител на легален кокаин и хероин, показва нов доклад на INCB. Според него страната е изнесла 57 кг легален кокаин през 2016 г., далеч пред втория в класацията Холандия с 13.7 кг през същата година. Великобритания също така е внесла 330 кг легален кокаин през същата година, което е около 83% от общото търсене по света. Страната отговаря и за почти 50% от употребата на кокаин за медицински цели – 90 кг.

През 2016 г. по света е произведен и над един тон легален хероин, повече от половината от който идва от Великобритания. Страната отговаря за 85% от общия износ на легален хероин, докато Швейцария е най-големият вносител.

Да легализираме нещо легално

Стив Ролс, старши анализатор в Transform, тинк-танк, който се бори за легализация на наркотиците и регулирането им, коментира пред Independent, че данните показват, че легализацията и регулацията работят. "Хората често казват: "Как бихте легализирали тези наркотици?". Отговорът е, че вече съществува легално производство", казва Ролс. "Всички тези проблеми с нелегалния кокаинов и хероинов пазар са ненужни – можем да покажем на всички, че го има този легален пазар, в който няма проблеми с престъпност и насилие."

Хероинът все още се използва като обезболяващ медикамент във Великобритания, докато кокаин се ползва за местна упойка при хирургия на уши, нос и гърло. "Тези наркотици са част от нашата медицинска история от много дълго време и продължават да се използват сравнително често", коментира Ролс.

Според него причината за зачестилите проблеми с кокаин и хероин се дължат основно на това, че пазарът продължава да бъде затворен и вследствие на липсата на регулация, съответно и ниското качество на продукцията. "При легалния пазар на хероин и кокаин във Великобритания няма картели, използващи насилие, няма улично насилие, няма многократно използвани игли и други проблеми. Това са проблеми, които са създадени от забраната. Проблеми, които изчезват, когато наркотиците са стриктно регулирани и обложени с данък. Забраната на наркотиците не премахва наркотиците, а слага пазара в ръцете на престъпници и го прави по-мръсен и опасен."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Ами ще трябва все пак и те да произвеждат и да изнасят нещо след Brexit...

    Нередност?
Нов коментар