🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Работниците в Amazon не се отказват от създаване на профсъюз

Гласуването в склад в Алабама е изключително важно за компанията, която досега успява да стопира организирането на синдикат

Служители на склад на Amazon ще гласуват повторно дали да се присъединят към синдикат
Служители на склад на Amazon ще гласуват повторно дали да се присъединят към синдикат
Служители на склад на Amazon ще гласуват повторно дали да се присъединят към синдикат    ©  Reuters
Служители на склад на Amazon ще гласуват повторно дали да се присъединят към синдикат    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Amazon е една от най-големите компании в света, като има над 185 склада за търговия. На територията на САЩ търговските бази са над 110, като работниците в тях редовно се оплакват от лошите условия на работа и ниското заплащане. Въпреки това от Amazon до момента успяват да откажат работниците си от идеята да сформират профсъюз. Подобна възможност обаче съществува в Бесемер, Алабама.

Складът в 27-хилядния град е известен с името BHM1 и има възможността да се превърне в първото подобно съоръжение на компанията, чиито работници са се обединили в профсъюз, съобщава Financial Times. През 28-годишното си съществуване Amazon е безгрешен в смачкването на усилията за създаване на синдикати в САЩ. До миналата година нито едно съоръжение не беше успяло дори да проведе гласуване, камо ли да спечели. Залозите за Amazon са дори по-високи сега, отколкото по време на последното гласуване в Бесемер, тъй като недостигът на работна ръка и кризата на веригата за доставки доведоха до допълнителни разходи през последното тримесечие в размер на 4 млрд. долара.

Провеждането на вота, който ще се случи следващата седмица, ще бъде повторно, след като през април 2021 г. 1798 от работниците са отхвърлили предложението, а 738 са го подкрепили. Но гласуването се повтаря, след като Националният съвет по трудови отношения на САЩ (NLRB) постанови, че инсталирането на специална пощенска кутия за гласуване от страна на Amazon в склада е дало предпоставки служителите да се почувстват наблюдавани.

Началната заплата в малкия град е 15.80 долара на час, което е над минималната заплата в САЩ, но по-малко от това, което много икономисти смятат като нужно за издръжка. Профсъюзът заяви, че ще изисква по-високо заплащане и ще оттегли част от наблюдението, използвано от Amazon, за да гарантира изключително високи нива на производителност. Сред тези методи на наблюдение е и системата "Time off Task", която следи за това дали работниците изпълняват задълженията си. Много от работещите за Amazon твърдят, че тя не работи и имало случаи, в които те получават наказания за времето, в което са ходили до тоалетна или просто не е имало работа за вършене.

Обучителни срещи

В Бесемер Amazon е провеждал задължителни срещи, на които консултантите разговарят с малки групи служители за обединение в синдикат. Според хора на срещите на складовите работници е казано, че заплатите могат да паднат, обезщетенията могат да бъдат отнети и служителите могат да бъдат принудени да плащат членски внос. Amazon предпочита термина "образователни сесии" за задължителните срещи, които според компанията дават "възможност на служителите да задават въпроси".

Съюзът за търговия на дребно, едро и универсални магазини официално подаде жалба относно срещите на работниците с консултанти. Това решение донякъде е било продиктувано от последните коментари на главния съветник на NLRB, които предполагат, че правителствените служители разглеждат възможно ограничаване на практиката.

Шансът за успех е малък

Според независими наблюдатели обаче шансът на работниците да обърнат резултата от първото гласуване е малък. "Когато работниците се организират, виждаме видовете кампании, които Amazon провежда в Бесемер, които са предназначени да всяват страх", каза Кен Джейкъбс, председател на Центъра за трудово изследване и образование в Калифорнийския университет в Бъркли. "Докато повторите изборите, всички щети са нанесени - кладенецът вече е отровен", добави той пред Financial Times.

Вотът в Алабама няма да бъде единствен. Тази седмица се очаква провеждането на подобно гласуване в съоръжение на компанията в Ню Йорк, докато работниците в друг склад се очаква да дадат гласа си относно присъединяването към профсъюз през април.

През тази година се наблюдава значително увеличение на подобни дейности сред работниците на Amazon, като служители на две съоръжения на компанията в Ню Йорк и на едно в Мериленд дори наскоро стачкуваха за кратък период от време. Исканията им бяха за по-високи заплати. Профсъюзът The Teamsters дори успешно лобира за правото на организиране на работниците на склад в Сан Франциско, който все още не е отворил.

Премахването на ограниченията относно контролирането на пандемията дава надежда за успех на профсъюза. "Можете да говорите с някого лично", каза Дейл Уайът, работник на Amazon и синдикален представител. "В Amazon са уплашени. Страхуват се, че ги гледат, слушат ги", добави Уайът.

Сметки на профсъюза показват, че около половината от имащите право на глас не са били наети в компанията към момента на първото гласуване в Алабама. Причината за това е изключително бързото темпо, с което работниците в Amazon се сменят. "Когато сте на това ниво на текучество, е толкова трудно да изградите солидарност, защото почти не се познавате", каза Алек Макгилис, автор на книгата "Изпълнение", която се фокусира върху логистиката на Amazon. "Прекарвате повече време с робот, отколкото с колегите си", добави той.

Все още няма коментари
Нов коментар