🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon обяви сплит на акциите си 20 към едно

ЕС се очаква да одобри придобиването от компанията на Безос на студио MGM

Amazon обяви през май, че е постигнал договорка за купуването на студиото, като цената на сделката е 8.45 млрд. долара
Amazon обяви през май, че е постигнал договорка за купуването на студиото, като цената на сделката е 8.45 млрд. долара
Amazon обяви през май, че е постигнал договорка за купуването на студиото, като цената на сделката е 8.45 млрд. долара    ©  Reuters
Amazon обяви през май, че е постигнал договорка за купуването на студиото, като цената на сделката е 8.45 млрд. долара    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Бордът на директорите на Amazon одобри сплит на акциите на компанията от 20 към едно. На фона на новините от снощи книжата на технологичния гигант поскъпнаха с около 7% след затварянето на американските пазари. "Разделянето на акциите подлежи на одобрение от акционерите на срещата през 2022 г.", обяви компанията в документ до американските регулатори. Срещата на акционерите на Amazon ще се състои на 25 май, а търговията с новата цена ще започне "около 3 юни" според данни на компанията.

След Google Amazon е втората компания от технологичните гиганти, която обяви сплит в акциите си. През януари Google също обяви разделяне от 20 към едно, което се очаква да влезе ефективно в действие през юни, като и двете акции се очаква да струват около 100 - 150 долара (спрямо настоящите си цени). Новините тогава също доведоха до поскъпване на акциите на дружеството. За Amazon това ще е четвъртото разделяне на акциите след IPO през 1997 г. и първото от 1999 г. насам.

В допълнение към сплита компанията увеличи размера на планираното обратно изкупуване на акции от 5 млрд. долара, което обяви през 2016 г., до 10 млрд. долара. Технологичната компания с капитализация над 1.5 трлн. долара е закупила обратно акции за близо 2 млрд. долара през последните пет години. За настоящото увеличение също няма краен срок на изпълнение.

Според Даниел Льоб, изпълнителен директор на хедж фонда Third Point Managments, "основната перспектива за акциите (на Amazon) изглежда блестящо". Льоб отбелязва, че бордът на директорите в компанията е закупил обратно акции през януари 2022 г. "За първи път това десетилетие", отбелязва хедж фонд мениджърът. "Не е трудно да си представим, че Amazon, подобно на някои от конкурентите си, може да започне да връща повече капитал на акционерите, особено след като балансът и свободният паричен поток се подобряват", отбелязва Льоб в писмо до инвеститорите.

Очаквана придобивка

Новината за сплита на акциите идва на фона на очакванията Amazon да получи безусловно одобрение от Европейския съюз (ЕС) за придобиването на американското филмово студио MGM, твърдят източници на Reuters. Тази информация излиза само дни след като друг източник на информационната агенция заяви, че за Федералната търговска комисия (FTC) в САЩ наближава крайният срок за вземане на решение по въпроса. Според неназования източник крайната дата е средата на март.

Amazon обяви през май, че е постигнал договорка за купуването на студиото, като цената на сделката е 8.45 млрд. долара. Сделката има за цел да подкрепи студиото на Amazon, фокусирано върху телевизионните продукции, с нови и исторически филми от MGM - например "Роки", "Томб Райдър" и "Джемс Бонд". Телевизионните продукции на MGM включват хитовия сериал "Викингите", както и популярното в Америка риалити Shark Tank, в което собственици на стартъпи се изправят пред бизнесмени в търсене на финансиране.

"MGM има огромен каталог от много обичана интелектуална собственост", каза през май тогавашният изпълнителен директор на компанията Джеф Безос. "С талантливите хора в MGM и талантливите хора в Amazon Studios можем да преосмислим и развием този каталог от интелектуална собственост за XXI век", добави Безос по време на среща с инвеститори. Потенциалът за преизползването на тази интелектуална собственост чрез създаване на ново съдържание, базирано на популярни герои, ще помогне на Amazon да привлече зрителите към Prime, казаха пред Reuters двама бивши ръководители на компанията.

Prime Video, както се казва стрийминг услугата на компанията, е изправена пред дълъг списък от конкуренти, всички от които търсят нови заглавия с еквивалентен темп. Става въпрос за Netflix, Disney+ на Walt Disney, HBO Max и Apple TV+. Компаниите увеличиха разходите и се разшириха на международните пазари, като за целта започнаха да предлагат голям брой нови заглавия. Роля изигра и пандемията, която направи т.нар. binge watching (гледане на сериал дълго време без почивка) модерно.

За да остане конкурентоспособен в тази тежка ситуация, Amazon също така започна да навлиза в предаването на спортни събития. Компанията купи част от телевизионните права на футболната Висша лига в Англия, като предава ограничен брой мачове ексклузивно на платформата си. Основаната от Безос компания също така получи и правата за излъчване на Националната футболна лига на САЩ във Великобритания, като според различни експерти цената на това право е била около 1 млрд. долара.

MGM започна официалния процес по продажбата на студиото през декември 2020 г., когато пазарната й стойност се оценяваше на около 5.5 млрд. долара. Сделката среща сериозна политическа опозиция в Съединените щати, като председателят на Подкомисията по политика на конкуренцията, антитръст и правата на потребителите в Конгреса Ейми Клобошар призова за "задълбочено разследване, за да се гарантира, че тази сделка няма да рискува да навреди на конкуренцията". Главен противник на придобиването и привърженик на идеята, че Amazon е вече твърде голяма компания, е републиканският сенатор Джош Хоули. Малко след обявяването на новината той заяви в Twitter, че Amazon е "платформа на монопола" и тази, както и всяка следваща подобна сделка на компанията, трябва да бъде спряна.

Все още няма коментари
Нов коментар