🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bayer е изправена пред 48 хил. съдебни иска срещу хербицида Roundup

Германската компания обяви и 19% ръст в годишните си доходи

През 2018 г. Bayer придоби американския лидер в биотехнология на растенията Monsanto в сделка за 63 млрд. долара
През 2018 г. Bayer придоби американския лидер в биотехнология на растенията Monsanto в сделка за 63 млрд. долара
През 2018 г. Bayer придоби американския лидер в биотехнология на растенията Monsanto в сделка за 63 млрд. долара    ©  Reuters
През 2018 г. Bayer придоби американския лидер в биотехнология на растенията Monsanto в сделка за 63 млрд. долара    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Правните проблеми на Bayer в САЩ се задълбочават. Германската химико-фармацевтична група съобщи, че е изправена пред 48 600 иска, според които хербицидът Roundup е канцерогенен, пише Financial Times.

Базираната в Леверкузен компания обяви, че до октомври миналата година броят им е бил над 42 хил. случая, над двоен скок спрямо три месеца по-рано. Новината идва на фона на ръста с 19% на годишните приходи - до 43.5 млрд. евро. Фирмата отчита и покачване от 28% на печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) за 2019 г. Скокът приходите се дължи на доброто представяне на научния отдел за земеделски култури, където продажбите са се увеличили с 39% до 19.8 млрд. евро.

Задълбочаващ се проблем

След като придоби Monsanto, Bayer започна да води бавни и скъпи съдебни битки заради глифозатния продукт. През август 2018 г. калифорнийски съд за пръв път взе решение, в което свързва хербицида с рака. От тогава до сега Bayer е изгубила още два иска заради препарата, в които съдебните заседатели присъждат на всички инстанции, че компанията е виновна.

Компанията е заявявала неведнъж, че Roundup и други базирани на глифозат продукти са безопасни. Тя изтъква, че съставката е била одобрена за използване от регулаторни органи от целия свят. Тези аргументи обаче не успяха да доведат до значителен ръст в акциите и да успокоят инвеститорите. В отговор на това мениджмънтът на Bayer съобщи миналата година, че ще направи "обратен завой" и ще отложи преговорите с ищците.

Заради драматичния спад в цените на акциите след първото дело срещу Roundup от Bayer предприеха значителна програма за преструктуриране. Тя включва съкращаване на хиляди работни места и продажбата на поделенията, разработващи продукти за слънцезащита и козметика.

Нова стратегия

Акционерите подкрепят промяната в стратегията на дружеството. Надеждите, че ще се намери бързо решение срещу исковете за Roundup, което да е по-евтино, не толкова скъпо и отнемащо много време, помогнаха на акциите на германската група да възвърнат част от стойността си, след като се сринаха преди две години.

През 2018 г. Bayer придоби американския лидер в биотехнология на растенията Monsanto в сделка за 63 млрд. долара. Това изстреля германската компания на челното място на световния пазар, но и я натовари правно заради делата, които се водят срещу хербицида Roundup - продукт, създаден от Monsanto.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 2
    • + 1

    В Сев.Америка продължават да го използват както ние използаме пастата за зъби. Тоест, като нещо съвсем нормално, Да не говорим, че се продава свободно почти навсякъде в големите вериги. Супер заблуда. Но и хората там са супер невежи и необразовани неграмотници. 95%+ от тях.

    Нередност?
  • 2
    qet39640768 avatar :-|
    qet39640768

    Така ли, приятелю? Защото имаш доказателства и научно статии най-вероятно? Или може би си запознат частично, тъй като си живял в Америка и всичко ти е известно? Аз съм! Работил съм за компания, която се грижи за всички тия нещастници, които работят на полетата цял живот и цял живот са използвали Roundup и сега всички са на диалози или имат други проблеми. Това говори опитът, а парите говорят на друг език...

    Нередност?
  • 3
    qet39640768 avatar :-|
    qet39640768

    * диализи

    Нередност?
Нов коментар