🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет сделки формират 80% от инвестициите в бизнес имоти за първото полугодие

Общата стойност на сделките за периода възлиза на 351 млн. евро, изчисляват от консултантската компания Colliers

От началото на годината 65% от сделките са за офис площи, а търговските, които доминираха пазара през 2017 г., остават на втора позиция с 23% от общия инвестиционен обем
От началото на годината 65% от сделките са за офис площи, а търговските, които доминираха пазара през 2017 г., остават на втора позиция с 23% от общия инвестиционен обем
От началото на годината 65% от сделките са за офис площи, а търговските, които доминираха пазара през 2017 г., остават на втора позиция с 23% от общия инвестиционен обем    ©  Надежда Чипева
От началото на годината 65% от сделките са за офис площи, а търговските, които доминираха пазара през 2017 г., остават на втора позиция с 23% от общия инвестиционен обем    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Инвестициите на пазара на бизнес имоти за първите шест месеца на годината са 351 млн. евро спрямо 390 млн. за същия период на миналата година и малко над една трета от тези за цялата 2017 г. Едва пет сделки пък формират над 80% от този обем според последния доклад на консултантската компания Colliers.

Инвеститорски фокус

Фокусът на инвеститорите през първата половина на 2018 г. е насочен към офиси и търговски площи. Сделките за офис площи доминират пазара с 65% дял от общия обем, следвани от търговските площи, които формират 23% от всички инвестиции за периода. Останалата част от инвестициите се разпределят между парцели за строеж, хотели и индустриални имоти, сочат данните на Colliers.

Сделките с активи, които генерират приходи, представляват 73% от всички сключени през периода, следвани от имоти, придобити за собствено ползване (18%) и инвестиции със спекулативна цел които са едва 9% от общия обем.

От консултантската компания не отчитат промяна в доходността за трите основни сегмента бизнес имоти спрямо миналата година. Индустриалните имоти продължават да генерират най-висока доходност от 10%, следвани от офис площите със средна възвращемост 8.25% и търговски площи на нива от 7.25%.

Пик на офисните сделки

Петте сделки, които според анализа на Colliers формират над 80% от инвестиционния обем, са за един търговски център и останалите за офис площи. В края на април полската GTC купи Mall of Sofia заедно с 10 300 кв.м офис площи от сградата Sofia Tower срещу 90 млн. евро, като консултантите приемат операцията за две отделни сделки.

През май новосъздадената компания Lion's Head съвместно дружество между южноафриканския Old Mutual Group и българския AG Capital стана собственик на комплекса "Мегапарк", който се намира на "Цариградско шосе" и е с оценка 90 - 100 млн. евро, което се счита и за най-голямата сделка за офиси за последното десетилетие. Малко преди това Lion's Head поема собствеността и на "Полиграфия офис център", като бизнес сградата е с приблизителна оценка малко под 50 млн. евро.

В последните дни на юни Обединена българска банка (ОББ) и застрахователното дружество ДЗИ, част от белгийската група KBC, купиха високата сграда до НДК от комплекса "Милениум" на НИКМИ за 108 млн. лв., което ги изведе на второ място след сделката за "Мегапарк". Други по-малки сделки за офиси имаше в началото на годината. Сред тях е бизнес сградата на столичната ул. "Московска", която стана собственост на братята Владимир и Огнян Павлови. Стойността на сделката не беше обявена, но по изчисления на "Капитал" е в порядъка на 7-8 млн. евро. В началото на март един от най-големите унгарски ходинги - Wing, контролиран от милионера Тибор Вереш, придоби две офис сгради в София за 9.85 млн. евро.

Прогноза

От Colliers предвиждат, че пазарът до края на годината ще се запази стабилен, а инвеститорският интерес ще продължава да е основно в сферата на офисните и търговските площи. Поради липсата на големи активи за продажба няма изгледи инвестиционния обем през 2018 г. да надмине рекордните 957 млн. евро от миналата година. Все пак консултантите са оптимисти заради сключените сделки в началото на година. Те са знак за наличие на ликвидност на българския пазар и това потенциално може да привлече нови инвеститори у нас според анализа на Colliers. Друг позитивен сигнал е наличието на стабилен заемен капитал за придобивания и високи нива на търсене, отбелязват още консултантите.

Все още няма коментари
Нов коментар