Forton: Инвестициите в бизнес имоти са били 380 млн. евро през първите шест месеца

Намалява интересът от страна на чужди инвеститори заради високите цени и липсата на качествени мащабни проекти

Основен двигател през миналата година бяха южноафриканските фондове, но успоредно с това западноевропейските инвеститори по-скоро се изтеглят от страната
Основен двигател през миналата година бяха южноафриканските фондове, но успоредно с това западноевропейските инвеститори по-скоро се изтеглят от страната
Основен двигател през миналата година бяха южноафриканските фондове, но успоредно с това западноевропейските инвеститори по-скоро се изтеглят от страната    ©  Юлия Лазарова
Основен двигател през миналата година бяха южноафриканските фондове, но успоредно с това западноевропейските инвеститори по-скоро се изтеглят от страната    ©  Юлия Лазарова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

След рекордната минала година със сделки за 1 млрд. евро интересът към бизнес имоти в България през първата половина на 2018 г. значително е намалял. Това показват наблюденията на консултантите от Cushman&Wakefield Forton.

Инерция от миналата година

2017 г. беше белязана от най-големите сделки за търговски центрове, а придобиванията бяха доминирани от южноафрикански купувачи. Четирите големи мола в столицата смениха собствениците с - Paradise Center и "Сердика център" бяха придобити от NEPI Rockcatsle за рекордните 460 млн. евро, следвани от сделките за The Mall на "Цариградско шосе" и Mall of Sofia, за които бяха платени още 260 млн. евро от фондовете Hyprop Investments и Acsion.

През първата половина на тази година относително високата активност на пазара може да се каже, че продължава, тъй като общият обем инвестиции през шестте месеца достига 380 млн. евро. Според консултантите обаче повечето сделки са резултат от преговори, започнали през 2017 г. От Cushman&Wakefield Forton прогнозират, че слабият интерес сега ще има съответното отражение върху бъдещи периоди, тъй като често сключването на сделки за бизнес имоти може да отнеме повече от 6 месеца.

"Обемът на пазара от началото на годината не бива да заблуждава за висока активност, а трябва да се приеме като инерция от 2017 г.", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" в Cushman & Wakefield Forton.

На какво се дължи по-слабият интерес

Основните причини за намаляващия интерес на чуждите инвеститори към българския пазар са високите цени на предлаганите активи у нас и липсата на качествени мащабни проекти, които да отговарят на търсенето на потенциалните купувачи, посочват от компанията. Силната 2017 г. повиши очакванията на българските продавачи, с което и цените нараснаха. По последни данни лек ръст на наемите има при офисите и търговските площи. "Покачването обаче не е обосновано с увеличено търсене, а се дължи на твърде оптимистичните очаквания за пазара", уточнява Явор Костов.

Друга причина за отдръпването на западноевропейски инвеститори от България са по-добрите условия, които предлагат други страни от региона. Според консултантите пазари като Унгария и Румъния, както и второстепенни градове в Полша, предлагат по-ниски нива на доходност, но съответно при по-добри лихви за финансиране и по-нисък риск в сравнение с България.

Сред знаковите сделки от началото на годината са придобиването на Mall of Sofia от полската група GTC, портфолио сделката за Megapark и Polygraphia Office Center, които вече са собственост на новосъздадения инвестиционен фонд Lion’s Head, както и офис сградата "Милениум център", които ОББ и ДЗИ придобиха в края на юни.