🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Sanofi преговаря за продажбата на бизнеса си с генерични лекарства на Advent

Стойността на сделката за поделението на френската компания е 1.9 млрд. евро

Sanofi е една от най-големите световни фармацевтични компании и първа по големина в Европа
Sanofi е една от най-големите световни фармацевтични компании и първа по големина в Европа
Sanofi е една от най-големите световни фармацевтични компании и първа по големина в Европа    ©  Reuters
Sanofi е една от най-големите световни фармацевтични компании и първа по големина в Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската фармацевтична група Sanofi обмисля продажбата на бизнеса си с генерични лекарства Zentiva на частната инвестиционна компания Advent за 1.9 млрд. евро, съобщава Reuters.

Сделката

Sanofi заяви, че продажбата се очаква да приключи преди края на годината, след получаването на необходимите одобрения от регулаторните органи и окончателно съгласуване на договорните условия. В стойността на сделката от 1.9 млрд. евро се включва и дългът на компанията. Планираната продажба на Zentiva следва хода на британската група Shire, която продаде онкологичното си поделение на конкурента Servier за 2.4 млрд. долара по-рано тази седмица.

Sanofi преструктурира бизнеса си през последните месеци, като изхарчи повече от 16 млрд. долара за купуването на белгийската биотехнологична група Ablynx и американския производител на лекарства за хемофилия Bioverativ, като също и продаде някои активи.

"След обстоен преглед на стратегическите варианти на нашето поделение за генерични лекарства в Европа ние определихме, че прехвърлянето на този бизнес на Advent е най-добрият вариант за гарантиране на дългосрочния му успех", каза главният изпълнителен директор на Sanofi Оливие Брандикорт.

Плановете

"Продажната цена е прилична, но не е нищо необичайно. Френският гигант вероятно ще реинвестира постъпленията в търсенето на фармацевтични или биотехнологични придобивания", коментира анализатор.

Планираната продажба на Zentiva започна през октомври, след като Sanofi прекара повече от година, за да създаде самостоятелна компания, която може да бъде продадена на един от своите конкуренти или на инвестиционен фонд.

През февруари източници съобщиха, че частни инвестиционни компании като Carlyle, BC Partners и консорциум между Blackstone и Nordic Capital са били включени в списъка с потенциални купувачи на Zentiva.

Sanofi е една от най-големите световни фармацевтични компании и първа по големина в Европа. Тя е създадена през 2004 г. след сливането на Sanofi-Synthelabo и Aventis. За Sanofi в момента работят 110 хил. души в 100 страни.

Поделението на Sanofi работи на 50 пазара и има силно присъствие в Източна Европа, особено в Чехия, Словакия и Румъния. Нейното портфолио от генерични лекарства включва сърдечно-съдови и стомашно-чревни лекарства, както и болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    263i avatar :-|
    263i

    Все ми се струва, че Новартис са по-големи от тях.
    Проверявайте си цифрите.

    Нередност?
Нов коментар