🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Софарма" може да раздава дивидент два пъти годишно

Бордът на директорите ще предложи да бъдат раздавани акции на служителите като бонус

"Софарма" ще предложи на следващото общо събрание на акционерите да одобрят раздаването на акции на всички служители като бонус по случай 85-ата годишнина на компанията, съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите на компанията
"Софарма" ще предложи на следващото общо събрание на акционерите да одобрят раздаването на акции на всички служители като бонус по случай 85-ата годишнина на компанията, съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите на компанията
"Софарма" ще предложи на следващото общо събрание на акционерите да одобрят раздаването на акции на всички служители като бонус по случай 85-ата годишнина на компанията, съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите на компанията    ©  Цветелина Белутова
"Софарма" ще предложи на следващото общо събрание на акционерите да одобрят раздаването на акции на всички служители като бонус по случай 85-ата годишнина на компанията, съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите на компанията    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската фармацевтична компания "Софарма" ще има възможност да раздава дивидент два пъти годишно - след приемането на одитираните годишни финансови отчети и след публикуването на шестмесечните финансови отчети. Това гласува единодушно общото събрание на акционерите на извънредно заседание чрез промяна в устава на дружеството. Освен това акционерите одобриха и вливането на "Унифарм" в "Софарма". Предприятието за производство на лекарства се намира в столичния район "Студентски" и "Софарма" има акционерно участие в него. Срещу всяка своя акция досегашните акционери в "Унифарм" ще придобият 0.89 акции на "Софарма".

Пред акционерите след общото събрание Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", съобщи, че компанията смята да разшири програмата си за корпоративна социална отговорност, като раздава бонуси на служителите си под формата на акции. "По този начин ще стимулираме още по-доброто представяне на екипа и ще стимулираме развитието на инвестиционна култура", отбеляза Огнян Донев.

Бордът на директорите ще предложи на следващото общо събрание на акционерите да одобри раздаването на акциите на служителите като бонус по случай 85-годишнината на компанията.

Започват строежите на нови заводи

Огнян Донев съобщи още, че започва строежът на новия лиофилен завод в София, като размерът на предстоящата инвестиция е до 30 млн. лв., които са собствени средства на компанията. Лиофилните продукти са изсушени лекарства, които преди употреба се разтварят, те се използват предимно в болничната помощ. През миналата година "Софарма" съобщи, че е запълнила капацитета на сегашните си мощности и се затруднява да отговори на търсенето в този сегмент. Освен това през тази година ще започне строеж и на екстракционна мощност в Казанлък за извличане на активните съставки за традиционните продукти от растителен произход, която е важна и за бъдещото повишено производство на лекарството за отказване от тютюнопушене "Табекс". Активната му съставка се извлича от жълта акация, като за насажденията "Софарма" е осигурила земя с площ близо 8000 декара, стана ясно още на срещата с акционерите.

Те се интересуваха дали компанията ще увеличава дела си от 3% в американското дружество Achieve, което получи от "Софарма" лиценза за продажба на "Табекс" в САЩ, Мексико, Великобритания, Китай и др., с изключение на 35 страни по света, в които лекарството се разпространява от "Софарма". В средата на 2018 г. в САЩ започва трета фаза на клинични проучвания за ефективността на лекарството за отказване от тютюнопушене, след което се очаква одобрение за продажбата му от най-строгия лекарствен регулатор в света - Федералната администрация за лекарства и храни (FDA).

Донев обяви, че "Софарма" не смята да увеличава дела си в американското дружество, но предвид това, че цената на акциите му се е увеличила около новините за "Табекс", стойността на дела на "Софарма" е нараснала заедно с нарастването на пазарната му капитализация. Според председателя на съвета на директорите няма причина да се инвестират средства в публичната компания Achieve, а по-скоро е важно "Софарма" да се подготви за увеличеното търсене на лекарството.

Ръст на вътрешния пазар

През изминалата година "Софарма" е отбелязала ръст на продажбите в България, близък до средния за фармацевтичния пазар, който беше 10% по данни на SAT Health. Този ръст е резултат на увеличените продажби на свободния пазар (на който пациентите си купуват лекарствата сами) и в болниците, а не толкова от покриваните от здравната каса лекарства. Компанията продължава да бъде единственият български участник в топ 10 на най-големите фармацевтични корпорации по стойност на продажбите, представени на пазара.

За 2018 г. Огнян Донев прогнозира отново липса на ръст по линия на заплащаните от НЗОК генерични продукти, каквито са повечето лекарства на "Софарма". Здравната каса покрива между 25% и 50% от стойността на медикаментите за най-масовите заболявания (сърдечно-съдови, неврологични, диабет). Предвид ценовата регулация и конкуренцията с останалите компании цената на самите лекарства всяка година намалява. На този фон производителите на генерични лекарства трябва да продават все по-големи количества от продуктите си, за да постигнат пазарен ръст, да търсят нови пазарни ниши и увеличаване на експорта.

Авторът притежава акции от компании от групата "Софарма". Статията не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Все още няма коментари
Нов коментар