🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК може да поиска милиарди неплатени данъци от Apple и Fiat

Брюксел ще публикува предваритеното си решение по течащото от юни разследване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия (ЕК) ще публикува през тази седмица предварителните си доклади по разследванията за това дали данъчните практики на корпорации като Apple и Fiat нарушават европейското законодателство, съобщава Wall Street Journal. Това ще маркира следващата голяма стъпка на регулаторите срещу схемите, чрез които международните компании намаляват данъчното си бреме.

Данъчни сделки

ЕК започна официалното разследване през юни, за да установи дали специалните данъчни режими, осигурени на  Apple в Ирландия, на Fiat Finance and Trade в Люксембург и на Starbucks в Холандия, представляват незаконна държавна подкрепа за компаниите. Според запознати с процедурата източници на WSJ комисията ще постанови, че двете сделки на щатския технологичен гигант Apple, сключени с ирландското правителство през 1991 и 2007 г., представляват неправомерна помощ. Компанията ще има срок от 30 дни да реагира на решението на ЕК.

Очаква се Брюксел да публикува и предварителните оценки за данъчните сделки на италианската Fiat в Люксембург, но няма информация какъв е статусът на разследването срещу веригата кафенета Starbucks. Компаниите са отказали да коментират въпроса, а представител на ирландските власти е заявил, че няма нарушение на правилата за държавна помощ  в случая с Apple. По думите му по-рано този месец Ирландия вече предала на комисията детайлни отговори на "съществуващите опасения и някои недоразумения".

Решението да се разследват данъчните статути на компаниите от гледна точка на правилата за държавна помощ означава, че в бъдеще комисията би могла да изиска връщане на неплатените данъци. Не е ясно точно за какви суми може да става въпрос при такова развитие, но със сигурност ще се измерват в милиарди евро. Макар самите компании да не са разследвани, решението ще засяга главно тях, тъй като те ще трябва да връщат спестените данъци.

Мащабно разследване

Докладите на Apple и Fiat ще хвърлят светлина над течащите вече над година проверки на  Брюксел на специалните условия, които някои европейски страни предоставят на мултинационалните групи. Освен Ирландия, Люксембург и Холандия разследването засяга практиките в Белгия и британската територия Гибралтар. Според еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния проверките могат да бъдат значително разширени. Фокусът им е насочен към специалните данъчни постановления, изпращани от правителствата на международните компании, целящи да изяснят по какъв начин се изчисляват специфични данъци. По думите на Алмуния има съмнения, че някои национални данъчни служби са дали възможност на компаниите да намалят данъчната си основа, което нарушава правилата за държавната помощ и конкуренцията.

"Очакваните тази седмица публикации са формална стъпка, даваща на засегнатите трети страни -  Apple и Fiat, които сами по себе си не са обект на разследването, шанс да заявят позициите си", коментира Мартина Майер, специалист по антитръстово право в  кантората McDermott Will & Emery. По думите й документите едва ли ще съдържат конфиденциална информация, като например размера на паричните средства, за които става въпрос. Те обаче ще дадат яснота около причините на Еврокомисията да започне тази процедура.

Проверката по казусите с Apple, Fiat и Starbucks е фокусирана най-вече върху вътрешнокомпанийните договори за трансферно ценообразуване. Те позволяват на корпорациите да прехвърлят печалби между различните части на групата чрез стойността на стоките и услугите, продавани от едно подразделение на друго. Тази практика се използва за прехвърляне на разходите в страните с най-ниско данъчно бреме. Макар по принцип такива трансфери да не са незаконни, те нарушават правилата на ЕС, ако данъчните власти в някои държави позволяват на определени компании да определят вътрешни цени, неотговарящи на пазарните условия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 2
    • + 6

    Защо само Apple? Microsoft преди години, когато въведоха българска версия на Windows обявиха, че са правили превода в Ирландия?!?! и им е струвал 150 милиона евро. Тогава бях изчислил, че за тия пари биха могли да преведат на български не само съобщенията и хелпа, но и самия сорс код.

    Нередност?
Нов коментар