🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Болница по японска рецепта

Три години след създаването си "Токуда" започва да печели

Японската болница успя да разруши държавния монопол върху три здравни услуги. <br />
<br />
Японската болница успя да разруши държавния монопол върху три здравни услуги. <br />
<br />
Японската болница успя да разруши държавния монопол върху три здравни услуги. <br /> <br />    ©  асен тонев
Японската болница успя да разруши държавния монопол върху три здравни услуги. <br /> <br />    ©  асен тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съпругът се лекува в София, а семейството му се пече на плажа край Варна или се разхожда из Созопол през деня и вечер се връща в болницата, за да са заедно. Такова боледуване се е случило на 300 служители на "Газпром", които през тази година са се лекували в столичната болница "Токуда".Всъщност най-голямата частна клиника в България е построена с перспективата половината от 1000-та й легла да се използват от платежоспособни чужденци и тепърва смята да развива още повече бизнеса си с медицинския туризъм.

Иначе в България болницата е един от символите на това, че половин милион пациенти са останали доволни от услугите и са решили да ползват правото си на медицинска помощ там. Седемдесет и седем процента от приходите на болницата идват от задължителни здравни осигуровки чрез Националната здравноосигурителна каса, която през миналата година е платила 36.3 млн. лв. за медицински услуги, ползвани в "Токуда болница". Останалите постъпления са от частни плащания за прегледи и лечение.

Три години след старта си най-голямата чуждестранна инвестиция в медицинския сектор е символ и на още няколко факта - че от здравеопазване може да се печели, но трудно и бавно,и че в България инвестицията в качествена медицинска услуга е по-висока от тази в развитите държави.

Стъпка по стъпка

Болницата беше открита в края на 2006 г. и в нея бяха инвестирани 100 млн. евро. В момента в двата блока на девететажната сграда работят 700 легла, като използваемостта им е 80%. От откриването й досега в нея са се лекували над 520 хил. българи, според статистиката на самата болница. Интересът към "Токуда" расте, което е видимо от почти удвоените й приходи през 2008 г.

По думите на икономическия директор Ренета Инджова от работна гледна точка моделът е организиран така, че да обслужва максимално бързо и удобно пациентите. Самата многопрофилна болница пък се стреми да съчетае в себе си профилактика и лечение на всички възможни заболявания. Принципът е, че около болницата са групирани и още няколко свързани бизнеса (повечето от тях бяха отделени през тази година в самостоятелни фирми) – медицински център, аптека, хоспис, сервизна компания за апаратурата, туристическа агенция, фирма за почистване, здравен фонд, звено за неотложна помощ. Продуктите на Токуда банк, която също е собственост на акционера на болницата, са структурирани предимно за да обслужват пациентите на лечебното заведение и лекарите.

Обикновено болници, работещи във всички области на медицината, се строят в райони с гъстота на населението от 100-150 хиляди души, в които хората нямат достъп до медицинска помощ. В случая с "Токуда" в София има още 57 болници, с които тя се конкурира. Явно успешно.

По-скъпо от Япония

По стандартите в Япония половината от болниците в София би трябвало да бъдат съборени отдавна и построени наново. Бактериите се впиват в стените и разболяват допълнително, сградите са стари и въпреки преустройството не отговарят на съвременните стандарти. "В Япония след 25-годишна експлоатация просто събаряме болницата и я строим наново. В България срокът за това е поне 40 години", отбелязва Тарао Сузуки, главен изпълнителен директор на собственика на болницата "Токушукай груп".

Според бизнесплана, болницата в София би трябвало да е възвърнала инвестицията, с която е построена, за 25 години. "В Япония едно лечебно заведение може да се изплати на 10-ата година, но тук трябва да разширим хоризонта", пресмята Сузуки. Той припомня, че това е първата инвестиция на групата зад граница. "Построихме болницата с кредит от японска банка с лихва 2.5%, тъй като тук средствата са много по-скъпи. Въпреки това строежът на болницата струва толкова, колкото и в Япония", казва той. По думите му това обаче съвсем не е единствената разлика – заплащането за медицински услуги в България е средно шест пъти по-ниско, отколкото в Япония, а цените на апаратурата, лекарствата и консумативите са… по-високи. Причината е, че ДДС е 20%, а в Япония се плаща 5% за здравни услуги.

По думите на мениджмънта от началото на тази година болницата вече не работи на загуба. Японският собственик планира, след като възвърне инвестицията си, да оставя печалбата в българското дружество. Това може да значи по-високи заплати за медиците или инвестиции в нови услуги и апаратура.

Добре дошъл

Многопрофилна болница в България може да се регистрира с четири отделения, затова кой какво и колко лекува е трудно да се определи само по съкращението МБАЛ (многопрофилна болница за активно лечение) на входа. Повечето частни клиники, които в момента са общо 71, са специализирани в лечението на определена група заболявания. Само няколко от тях – като "Доверие", "Хигия", "Вита" и други, са истински многопрофилни болници, в които се предлагат множество медицински услуги.

"Токуда" е строена, за да обедини по японско ноу-хау здравето във всички форми – профилактика, лечение, целесъобразен начин на живот, грижи за възрастните. Не си поставяме никакво ограничение в развитието на най-модерните направления в медицината", казва Инджова.

Различното в болницата е, че медиците нямат право да получат от пациентите дори едно цвете, камо ли друга форма на благодарност. Средната заплата на екипа от 946 души е 1649 лв., почти два пъти по-висока от средното възнаграждение в големите държавни болници. Разликата е, че в японската болница няма фиксирано работно време – лекарите работят, докато пациентите имат нужда от тях. Новост е, че кабинетите за преглед са разположени така, че пациентът да бъде прегледан най-бързо и да се чувства възможно най-удобно. Другата разлика е, че за това колко струва прегледът и колко трябва да се доплати, пациентът знае от тарифата на входа, а лекарите не докосват пари. И още нещо – всяка сутрин персоналът започва работа, след като чуе 10-те принципа за лечение в корпорацията "Токуда".

В началото пациентите подхождаха плахо, тъй като се очакваха болницата да обслужва само частни пациенти. Те и в момента се преглеждат с предимство - например преглед почти в момента, в който са пожелали. Докато потребителите с направление, платено от здравната каса, може да трябва да чакат и месец. Това явно не е проблем, тъй като над 70% от приходите идват отздравната каса.

"Публичният ресурс така или иначе се акумулира от вноските на хората и е абсолютно законово те да ползват правото си на избор на лечение навсякъде - това, че са избрали нас, означава, че са доволни от услугите ни. Моделът на развитие на болницата не може да бъде откъснат от системата на публично финансиране, той се нагоди, така че да се адаптира към недостатъците й", отбелязва Инджова. По думите й пациентите доплащат дейностите и стойността на прегледите, които здравната каса не покрива. Самото вътрешно разпределение на средствата се получава, като парите от печелившите отделения се разпределят за дейността на онези, които не печелят толкова добре, просто защото здравната каса не плаща истинската стойност на лечението. Болницата събира средства от такса за избор на лекуващ екип и дарения най-вече за да покриват загубите от работата, допълва Инджова. По думите й формирането на приходите, от които една трета са доплащания от пациенти, в момента отразява действителните разходи в здравната система и може да послужи за осъвременяване на цените на здравната каса, които не са се променили съществено през последните години. Ако няма доплащане в "Токуда"болницата трудно би могла да съществува.

В момента в болницата и медицинския център се извършват средно 20 000 услуги дневно. Основната част от тях са в медицинския център и неотложното звено (нещо като платена "Бърза помощ"), като средно 10% от прегледаните пациенти се пренасочват към болницата.

От началото на годината в "Токуда" са прегледани 164 хил. души, като най-много са АГ прегледи, вътрешни болести, дерматология, кардиология и неврология, които съставляват 40% от всички прегледи. До края на октомври в болницата са лежали 25 хил. души, като най-много пациенти имат вътрешно отделение и клиниките по кардиология, кардиохирургия и педиатрия. Операциите само до октомври са 11 хиляди, докато за първите две години са били общо 16 хиляди.

Сблъсъкът с държавата

"Токуда" навлиза и в ниши, които доскоро бяха монопол на държавата, но услгата й беше с лошо качество. Например покрай пика на свинския грип "Токуда" извършваше тестове за вируса и тълпи от пациенти обсаждаха т.нар. неотложно звено. Това е нещо като спешен център, в който всеки пациент може да бъде прегледан, ако не успее да получи необходимото внимание в "Пирогов". По принцип точно този тип прегледи и спешната помощ са ангажимент на държавата. Такъв са и хемодиализата и лъчетерапията. "Токуда" вече от година има първото, а от дни и второто. Разликата между отделенията, в които държавата инвестира и тези в частната болница, е просто драстична.

Преди две години специално заради "Токуда" беше променен законът за държавния бюджет, за да може хемодиализата да се плаща с пари от бюджета на здравното министерство не само на държавна, но и на частна клиника. Разрешението за това да се извършва лъчелечение болницата получава след повече от година изчакване администрацията да се произнесе по документите, отбелязват от болницата.

Отношения държава - частник не вървяха гладко. Миналата година здравната каса дълго време отказваше да плати прегледите и операциите в болницата, защото заради големия интерес на пациентите, "Токуда" надвиши лимитите й. Затова плащанията й бяха забавени, а в болницата имаше проверка. Намери нарушения, които се правят във всяка българска болница. Всъщност спорът е за това как един пациент е лежал в болница с шест различни диагнози. Но това е плод на самия здравен модел – здравната каса плаща за лечението само на една болест, а не за придружаващите усложнения, и ако болницата не иска да работи на загуба, тя отбелязва на хартия само най-скъпоплатената услуга. Именно затова в момента пневмониите са повече от лекуваните вирусни инфекции от свински грип – просто са по-скъпо платени.

"Има много заболявания, които по принцип изискват многократен престой в болница, което не е разрешено от здравната каса в рамките на един месец. Докато не се реформира, системата ще е такава, че лекарите да са принудени да напишат различна от истинската диагноза, за да могат да лекуват пациента достатъчно или за да получат средства за пациент с усложнения. Що се отнася до миналогодишния спор със здравната каса през 2008 спрямо 2007 г. беше очаквано, че при болница с гигантски възможности ще има голям интерес и това, че сме лекували повече, би трябвало да се оцени позитивно", отбеляза д-р Иво Петров, завеждащ отделението по кардиохирургия на болницата.

Очакваните чужденци

Най-краткият срок, в който пациент може да бъде опериран планово във Великобритания, в момента е около месец. Дефицитът на лекари специалисти е повсеместен, а цената на медицинските услуги става все по-висока. Именно заради това "Токуда" се опитва да привлече платежоспособните пациенти с бързина на извършваните процедури и добри специалисти. Според мениджмънта стратегическа цел е англичаните да не се лекуват в Афганистан и Шри Ланка, а руснаците – в Германия, след като биха могли да идват в България.

От началото на годината през болницата са преминали 2300 чужденци от цял свят - 300 от тях са руски граждани, 270 - американски, а 150 – македонски.

От 2009 г. "Токуда" е сключила договор със СОГАЗ-МЕД - здравния фонд, в който са осигурени 11 млн. души, основно служители на "Газпром". По думите на Сузуки пък вече имат предварително споразумение за сътрудничество, според което университетската болница в Кеймбридж ще предлага на своите пациенти да се лекуват в България.

Клиниката пък е пилотен проект на японския модел в Европа и вече е канена за инвеститор в няколко държави. По думите на Инджова в Кеймбридж се интересуват да построят болница по японски модел, макар и пет пъти по-малка по размер. В Москва вече има разрешение за строеж на клиника на японския инвеститор, интерес има от Косово и Черна гора. "Към нас също се обръщат като към потенциален инвеститор, който би могъл да мултиплицира масово подобни болници. Това действително доказва, че моделът ни на управление и организация работи", смята Инджова.

Прикачен файл

56 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 23

    Ползвал съм услигуте на Токуда. И отново бих ги ползвал ако имам нужда. Не е идеална разбира се, има си още поле за подобрение но е класи над всички други в България, с исключение на няколко специализирани малки частни клиники.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Проста работа
    • - 5
    • + 24

    А аз знаете ли защо ги предпочитам? Защото плащам 30 лева за преглед при специалист, вършат ми работата и по обяд съм обратно на бюрото, без да се налага да си взимам отпуска, болнични и т.н. Ако мина през личния лекар и ходене другаде с направление, 1 ден си утепа.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    мръвояд
    • - 45
    • + 21

    Нещо не се вижда надписа "платено съобщение"...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Мирослав
    • - 5
    • + 39

    36,3 милиона лева от НЗОК за Токуда ми се вижда съвсем прилично, предвид обема работа, който се отмята там. 10 такива болници, разпределени равномерно из България, и за 360 милиона лева сме си решили 80% от проблемите в здравеопазването. А сега колко харчим? 2 милиарда?

    Нередност?
  • 5
    com_marques avatar :-(
    Comandante Marques
    • - 13
    • + 20

    ооо, за Токуда могат да се кажат и други неща - повече търговско дружество, отколкото болница. Явно никой от похвалилите я не е имал истински медицински проблем. Тогава лъсват доста други, неприятни факти.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Пациент
    • - 6
    • + 26

    Лекувал съм се в Токуда не един път и винаги съм бил изключително доволен от обслужването и качеството на предлаганите медицински услуги. Преди година преживях тежка операция там, лежах 7 дена. За този период буквално беше изпълнявано всяко мое желание, а сестрите винаги бяха изключително усмихнати и любезни. Да не говорим, че това е най-чистата болница в България.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-@
    учуден
    • + 6

    "Преди две години специално заради "Токуда" беше променен законът за държавния бюджет, за да може хемодиализата да се плаща с пари от бюджета на здравното министерство не само на държавна, но и на частна клиника."Да, ама не:
    КОНСТИТУЦИЯТА: Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
    (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
    (3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.
    (4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.
    РЕШЕНИЕ № 19 КС от 21 декември 1993 г.:
    2. Член 19, ал. 2 и 4 от Конституцията предвиждат създаването на условия и гаранции за разгръщането на свободната стопанска инициатива, основана на частната собственост. Принципните условия и гаранции се създават чрез закон. При упражняването на частната собственост всички правни субекти са равнопоставени. Член 19, ал. 2 и 4 се отнасят не само за гражданите и юридическите лица, но и за държавата и общините.
    ЗАКОН ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ:Чл. 4.(2) Лечебните заведения са равнопоставени независимо от собствеността им.
    Но у нас е масова практика: Царят(Конституцията и Закона) дават, но пъдаря МЗ не дава!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    четец
    • - 16
    • + 16

    Статията ми прилича на ПР кампания и според мен е платена.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    пациент№169
    • - 3
    • + 22

    Всеки пациент на Токуда е дошъл доброволно след свободен информиран избор от много други възможности, предлгани в София.Аз съм на диализа в Токуда от 2г. и 10м.-3 пъти седмично и съм свидетел на развитето й.Много мои близки също близки сьщо й бяха пациенти. Да пиша хвалби е излишно, доверието и доволността на хилядите й пациенти са най-обективната и точна оценка,а и най-ценният капитал на болницата! Да го пазят и никога да не "побългаряват" дейността си!Благодаря на всички от болницата,най-вече на моите хора от диализата!

    Нередност?
Нов коментар