🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турската строителна компания Garanti Koza е обявена в несъстоятелност

Групата има проект в Младост и терен в широкия център в София

Проектът в столичния квартал "Младост" се бави няколко години.
Проектът в столичния квартал "Младост" се бави няколко години.
Проектът в столичния квартал "Младост" се бави няколко години.
Проектът в столичния квартал "Младост" се бави няколко години.
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Турската строителна компания Garanti Koza İnşaat е била обявена в несъстоятелност в края на март. Капиталът на компанията, която има проекти и в България, е 100 млн. турски лири (около 12 млн. долара). Финансовото състояние на групата беше разклатено след гигантския проект за 5 хил. къщи в квартала Есенюрт в Истанбул и след това не можа да се възстанови, отбелязва в. "Хюриет".

Един от кредиторите на Garanti Koza е завел дело миналата година с искане за фалит и то е приключило в негова полза на 30 март. С това решение започва процесът по ликвидация на дружеството. Сайтът на компанията е блокиран и не се отваря, а в турските медии не може да се открият коментари от страна на собствениците й, както и актуални данни за финансовото състояние на групата.

Това е поредният фалит в строителния сектор на страната, който е един от най-силно засегнатите в резултат на кризата на турската икономика.

Компанията, изпълнила досега десетки големи проекти, започна да изпитва финансови затруднения след този в Есенюрт. Тя приключи само първите два етапа, а хиляди хора, закупили апартаменти или други имоти, заведоха поредица от дела срещу Garanti Koza. Стотици чуждестранни купувачи от страни като Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн и Ирак бяха сред ужилените.

Адвокат Хикмет Гюнгьор припомни, че "жертвите" са много чуждестранни купувачи и каза: "Кредиторите трябва да се регистрират в бюрото по несъстоятелност, като посочат, че са такива. Бюрото по несъстоятелност ще работи по процеса на изплащане на сумите чрез продажба на активите на компанията. Първо ще бъдат изплатени обезпечените с ипотеки вземания, а след това и на физическите лица. На последния етап от процедурата, ако някакви пари или активи останат за други кредитори, те ще бъдат изплатени".

Над 70 години в бизнеса

Компанията е основана в Анкара през 1948 г. с името Garanti Construction като едно от дъщерните дружества на Garanti Bankası и скоро се превръща в голям играч в строителния сектор в Турция.

През 1987 г. партньор й става германската Hochtief, а по-късно британската Balfour Beatty става мажоритарен акционер на Garanti Koza, след което компания сменя името си на Garanti Balfour Beatty. През 2004 г. почти всички акции са били придобити от настоящите й собственици, според информация в профила на компанията в Linkedin. Според публикации в турски медии компанията има 60-70 акционери, 6 от които са големи.

Последният наличен отчет на компанията в международните бази данни е за 2017 г. и показва приходи от 168 млн. евро, като в по-силни години продажбите са надхвърляли 300 млн. евро. Активите й тогава са за над 1 млрд. евро, а дългосрочните задължения - 344 млн. евро. Там, като основен акционер към май миналата година, е посочен Мехмет Илкел с дял от 64%.

Присъствие и в България

Турската строителна компания развива дейност и в България. В София "ГК България" ЕАД ("Гаранти коза България" до май 2019 г.), инвестира в два големи проекта - "Гранд каньон" в район "Младост" и друг - на терена на бившия електрокарен завод на бул. "Цар Борис III". Според Търговския регистър собственик на българското дружество е нидерландската компания "ГК Глобъл Б.В.".

Проектът "Гранд каньон" предвижда строителството на три сгради - на 30 етажа, на 19 и на 16 етажа. Строежът, който започна през 2017 г. и веднъж получи отсрочка от правителството като приоритетен инвеститор, все още е в начална фаза.

Другият терен, притежаван от "ГК България", е с площ от 100 дка и е на бул. "Цар Борис III". Той беше купен от братя Домусчиеви през 2015 г. за 39 млн.евро.

От офиса на "ГК България" ЕАД на въпрос на "Капитал" дали фалитът на Garanti Koza в Турция ще се отрази на изпълнението на проекта в "Младост" обясниха, че ще коментират допълнително следващата седмица и пожелаха да им бъдат изпратени въпроси.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    Цялата турска икономика фалира. Всичко чисти лирите и изтегля инвестициите си от Турция.

    Нередност?
  • 2
    ltoshev avatar :-|
    Lubomir Toshev

    Дали ще се отрази на купувачи в БГ? Дано не се набълбукат! Отново, показва, че много трябва да се внимава при покупка на зелено, без да има нищо. Аз търся в www.123imot.bg , там мога да филтрирам дали имат акт 16 поне.

    Нередност?
Нов коментар