Печалбата на "Булгартрансгаз" за 2023 г. намалява до 210 млн. лв.

Преносът на газ към Сърбия през "Турски поток" отново е значителен, расте и към Северна Македония и Румъния, но пада към Гърция

"Булгартрансгаз" разработва проекти за изграждане на изцяло водородна инфраструктура, както и за въвеждане на водород и други нисковъглеродни газове в енергийния микс.
"Булгартрансгаз" разработва проекти за изграждане на изцяло водородна инфраструктура, както и за въвеждане на водород и други нисковъглеродни газове в енергийния микс.
"Булгартрансгаз" разработва проекти за изграждане на изцяло водородна инфраструктура, както и за въвеждане на водород и други нисковъглеродни газове в енергийния микс.    ©  NA
"Булгартрансгаз" разработва проекти за изграждане на изцяло водородна инфраструктура, както и за въвеждане на водород и други нисковъглеродни газове в енергийния микс.    ©  NA
Темата накратко
  • Приходите на "Булгартрансгаз" вече са под 1 млрд. лв., но и размерът на пасивите намаляват до 2.3 млрд. лв.
  • Дружеството отчита ръст от 7% на пренесения газ, като най-големите количества "се движат" към Сърбия заради "Турски поток".
  • Компанията очаква скоро нови входни и изходни точки за газа, които да позволят внос на LNG от съседните държави.

Общата тенденция за свиване на печалбите на държавните енергийни дружества не подминава и газопреносния оператор "Булгартрансгаз". Компанията отчита намаляване на печалбата си до 210.5 млн. лв. за 2023 г. при 283 млн. лв. за същия период на предходната година, показва финансовият отчет на дружеството.

Общият размер на приходите вече е под милиард - 958 млн. лв. (при 1.1 млрд. лв. за 2022 г.). В същото време размерът на пасивите намалява с 13% до 2.3 млрд. лв. при 2.6 млрд. лв. година по-рано. Причината за това са плащанията на главници към кредитни институции и отложени плащания към изпълнители, става ясно от отчета.

Основната част от търговските задължения на дружеството са свързани с изпълнените дейности по "Турски поток", дължими към обединение "Консорциум Аркад". 3адълженията към него са в общ размер 457.3 млн. лв. към 31.12.2023 г., като съгласно условията на договора те ще се изплащат на база погасителен план до края на 2031 г.

Тече, всичко тече

В същото време през 2023 г. се наблюдава ръст 7% до 145.5 млн. Mwh на общо пренесения природен газ до съседните държави спрямо същия период на предходната година, когато количествата бяха 135 млн. Mwh. Преносът до границите с Румъния, Северна Македония и Сърбия расте, докато този към Гърция намалява. Най-много са пренесените количества природен газ към Сърбия - 89.5 млн. Mwh, на фона на почти 81 млн. Mwh за същия период на м.г., но това се дължи на транзитния пренос по "Турски поток". Този ръст е повече от устойчив - за сравнение, през 2021 г. пренесените количества са били едва 29.4 млн. Mwh.

От компанията очакват в близките години броят на входните и изходните точки на газопреносната мрежа и капацитетите им да продължат да се увеличават в резултат от проектите за междусистемни връзки с Гърция и Сърбия, реверсирането на съществуващи връзки и реализацията на проекта за разширение на инфраструктурата между българско-турската и българско-сръбската граница. Те ще осигурят възможност за доставки на природен газ от различни източници, включително от терминалите за LNG в съседни държави. А това ще допринесе за засилване на конкуренцията и ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ в страната и региона, пишат от "Булгартрансгаз".

Затова и проектът за газопровода от Гърция към Румъния е особено важен, тъй като ще даде възможност за осигуряване на алтернативни доставки на LNG към Украйна и Централна Европа без участието на Русия. Преди по-малко от месец - на 30 април, от "Булгартрансгаз" обявиха, че три международни консорциума - с участието на американски, румънски и полски фирми, са подали оферти за участие в търга на стойност 586.7 млн. лв. без ДДС за т.нар. Вертикален газов коридор. Това са "Хил интернешънал - ГБС 1", "Негру вода Кардам 2024" и "Хил интернешънал - ГБС 2".

Външни услуги

Разходите за т.нар. външни услуги на "Булгартрансгаз" растат до 22.6 млн. лв. през м.г. в сравнение с 15 млн.лв. през 2022 г. Допреди време това бяха "любимите" плащания на държавните дружества, през които финансираха спорни дейности като реклама, консултантски услуги и др., възложени на външни фирми. От отчета на "Булгартрансгаз" се вижда, че най-много са се увеличили разходите за "инспекция газопровод" - 5.9 млн. лв. при 1.3 през 2022 г., както и дейностите по ремонт и поддръжка, които вече са 5 млн. лв. (при 3.3 млн. лв. през 2022 г.). Увеличение има и при разходите за охрана, такси, комуникации и др. Намаляват обаче плащанията за застраховки, консултантски услуги, лабораторни изследвания, реклама.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар