Турската "Боташ" вече използва договора с "Булгаргаз". Обратното не се случва

От 1 октомври турската газова компания ще пренася през България 1.5 млрд. куб.м газ за Румъния

Освен от "Газпром" газовата мрежа на "Булгартрансгаз" вече се използва от азерската SOCAR и турската Botas.
Освен от "Газпром" газовата мрежа на "Булгартрансгаз" вече се използва от азерската SOCAR и турската Botas.
Освен от "Газпром" газовата мрежа на "Булгартрансгаз" вече се използва от азерската SOCAR и турската Botas.    ©  Цветелина Белутова
Освен от "Газпром" газовата мрежа на "Булгартрансгаз" вече се използва от азерската SOCAR и турската Botas.    ©  Цветелина Белутова
Статията е допълнена на 29 септември, с информация за сключената сделка с Молдова

Докато държавната "Булгаргаз" продължава да плаща на Турция по 900 хил. лв. на ден, без да ползва договорения капацитет по газовата мрежа, турската "Боташ" (Botas) започва да пренася внушителните 1.5 млрд. куб.м през България срещу скромната сума 58 хил. лева на ден.

Държавният газов оператор на Турция обяви на 28 септември, че се е договорил с румънската OMV Petrom да започне доставки на природен газ в Румъния от 1 октомври. Става дума за до 4 млн. куб.м на ден (1.46 млрд. куб.м на година), които ще минават през българската газопреносна мрежа. За сравнение - цялото годишно потребление на газ в България е около 2.8 млрд. куб.м.

Ден по-късно, на 28 септември, "Боташ" обяви, че е сключил и подобен договор с Молдова. Той също стартира от 1 октомври и ще бъде за 2 млн. куб. м на ден.

Преносът и в двата случая ще става през стария Трансбалкански газопровод, който преди се използваше за доставки на руски газ в Турция, но сега потокът ще тече в обратна посока.

От публичната информация не става ясно какъв точно газ ще изнася Турция към Румъния, но предвид факта, че страната е нетен вносител и разчита до голяма степен на Русия за осигуряване на нуждите си, няма да е чудно, ако става дума за препродажба на руски газ. Споразумението е със срок до 31 март 2025 г., но може да бъде удължено.

Впрочем именно това бе и едно от съмненията, след като в началото на тази година служебният кабинет на президента Румен Радев подписа споразумението между "Булгаргаз" и турската "Боташ". Тогава бе обявено, че то осигурява алтернативно трасе за внос на втечнен газ у нас и по този начин гарантира сигурността на доставките. Но впоследствие стана ясно, че спогодбата носи много повече ползи за Турция, отколкото за България.

Така например "Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар. За тази "услуга" държавната компания се ангажира да плаща по 900 хил. лв. на ден, или 27 млн. лв. на месец до 2035 г. Или общо 3.8 млрд. лв. (без индексациите) за целия 13-годишен период на договора, независимо дали внася газ или не. Договореният капацитет за внос на природен газ е 1.85 млрд. куб.м на година и се заплаща дори да не се използва. През тази година има информация, че е използван само веднъж - през април, и то не целият.

За разлика от "Булгаргаз", по силата на това споразумение турската "Боташ" получава пълен достъп до българския газов пазар и преносната мрежа, като дори ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести изцяло "Булгаргаз".

Осигуреният капацитет за "Боташ" е равен на този на "Булгаргаз" - 1.85 млрд. куб.м на година (само за сравнение - общо договорените количества за Румъния и Молдова са 2.2 млрд. куб. на година). Но за тази услуга турската компания трябва да плаща на българската страна само по 58 хил. лева на ден, или 1.75 млн. лв. на месец. За целия срок сумата е 270 млн. лв. Или 14 пъти по-малко, отколкото "Булгаргаз" ще плати, при това без да има право да ползва турската мрежа.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    freedom_for_ua avatar :-|
    freedom for ua
    • + 4

    С такива политици, толкова. Явно е, че българските политици са 0.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 4

    Подписването на 3,6 милиардна сделка "money for nothing" e реалистична причина, защо падна правителството на Киро. Имало е да се свърши нещо много важно, след което животът да продължи отново. Чакам с нетърпение да видя финансовите резултати на Булгаргаз, когато има да заделя по милионче на ден за нещо, което ще му върши работа веднъж на високосна. При сегашните цени на газа милион на ден може да е 30% от оборота на дружеството, ама при 5% норма на печалба в бранша разликата от 25% ще се изпише директно в месечната фактура на предприятия и битови потребители.

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 4
    • + 1

    Сега не искам да мятам безпочвени обвинения, но Икономедия в последните години тотално се срина... В този случай тази цифра от 58 000 хиляди лева на ден е силно съмнителна да не кажа направо откровена лъжа, която скоро ще бъде опровергана. Това естествено не трябва да учудва никого, партийната линия изкара Балкански поток от 200млн печалба на загуба и сега се опитва да докаже, че договора на Радев е много лош. Като същевременно поддържа и другата опорка как Русия щяла да ни плаща такси по договора за същия без да пренася газ(мухахаха). Всъщност реалността е, че едни хора са откровено некадърни и постоянните напъни да се изкарат другите такива направо почва да буди съжаление! Очаквам дълги статии с обяснения за двойните цени на магистрали и пътно поддържане след като е изкоренена корупцията...

    Нередност?
  • 4
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • + 2

    Май ще се окаже, че сме яко прецакани с тоя договор... просто Булгаргаз не трябва да съществува, наистина... не стига, че е монополна компания и не дава шанс на частните търговци на газ, но и взимат нелогични и неправилни решения...

    Нередност?
  • 5
    qww16540242261124140 avatar :-|
    Нико
    • + 1

    Ако това е вярно, то Радев бие с много Борисов по корупция. Зеленият московски чорап Радев едно, че подсигурява невиждана печалба на турците с парите на данъкоплатците, т. е. на всички нас, защото при тези параметри Булгаргаз няма как да връзва отчета и баланса така, че да не е на загуба, която ще покриваме всичките балъци, които търпим Радев. Тоя направо е за импйчмънт, съд и затвор доживот. Освен печалбата на Боташ, тя косвено се явява и печалба за Газпром и Путин, защото турците си помпат яко газ от Русия. Радев е родоотстъпник, путинофилик измекяр и турски ибрикчия. Той и оня смешник, който му беше министър на енергетиката в служебното, плюс БСП коконата, която направиха шеф на Булгаргаз, са направо за утрепване.

    Нередност?
Нов коментар