"Мини Марица-изток" - от печалба до загуба от 51.4 млн. лв. само за година

Продажбите на мините се сриват с 50% до 242 млн. лв. през първото полугодие на 2023 г.

Финансите на "Мини Марица-изток" пряко зависят от останалите въглищни дружества в България и поръчките, които те правят
Финансите на "Мини Марица-изток" пряко зависят от останалите въглищни дружества в България и поръчките, които те правят
Финансите на "Мини Марица-изток" пряко зависят от останалите въглищни дружества в България и поръчките, които те правят    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Финансите на "Мини Марица-изток" пряко зависят от останалите въглищни дружества в България и поръчките, които те правят    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Темата накратко
  • Продажбите на въглища намаляват с 37.6% до 216.7 млн. лв. през първото полугодие.
  • Общият размер на пасивите спада, най-забележимо - при пенсионните и други задължения към персонала.
  • Външните услуги са орязани, но разходите за персонала растат с 16.6%.

Значително влошаване на финансите има в държавните "Мини Марица-изток". Компанията, която експлоатира най-голямото находище на лигнитни въглища в България, е изправена пред сериозно предизвикателство, а вероятността за допълнително влошаване на финансовото й състояние до края на годината е почти гарантирана. За първото полугодие загубата на мините е колосална - 51.4 млн. лв. при печалба от 39.3 млн. лв. година по-рано, показва финансовият отчет на компанията за второто тримесечие.

Значителен спад има и в приходите на "Мини Марица-изток" заради срива в продажбата на въглищата. Все пак общият размер на пасивите намалява до 317.7 млн. лв. при 364.3 млн. лв. година по-рано, като понижение има и при текущите, и при нетекущите пасиви. Най-значително намаляват пенсионните и други задължения към персонала, които вече са 49.5 млн. лв. при 71.9 млн. лв. за същия период на м.г., показва още отчетът.

Загубата на "Мини Марица-изток" е очаквана, но въпреки това тревожна - продукцията на дружеството се реализира основно на вътрешния пазар и то работи с ограничен брой клиенти, сред които държавния ТЕЦ "Марица-изток 2", който през м.г. получи шанс за изключително натоварване на мощностите и съответно увеличи поръчките си за въглища с над 60%.

От началото на 2023 г. обаче ситуацията рязко се промени и приходите, печалбата и продажбите на държавния ТЕЦ се сринаха с до 60%, а това пряко се е отрази и на "Мини Марица-изток". Изключение за мините прави единствено сръбската "Виром", към която по договор от 2022 г. компанията изнася въглища, при това вече на по-висока от първоначално договорената цена.

Приходите - почти наполовина

За първите шест месеца на годината "Мини Марица-изток" реализира общи приходи от дейността са в размер на 242 млн. лв., което с 40.4% по-малко спрямо същия период на м.г., когато те са били 406.5 млн. лв. В тях се включват освен продажбите на въглища, и приходите от услуги с жп транспорт, продажба на ел.енергия и др.

Конкретно - приходите от договори с клиенти се топят до 232.8 млн. лв. (при 366 млн. лв. за същия период на 2022 г.). А продажбите на въглища намаляват с 37.6% до 216.7 млн. лв. през първото полугодие.

При липсата на сделки логично намалява и добивът - в рамките на полугодието в мините са добити 10.2 млн. т въглища при 17.6 млн. т година по-рано. Към партньорите в страната мините са продавали въглища на цена от 87.35/тон условно гориво, като тя е регулирана от държавата. Цената, на която мините са продавали въглища по единствения си задграничен договор обаче е била различна.

През лятото на м.г. "Мини Марица-изток" сключи договор със сръбската "Виром груп" ДОО със срок 30 април 2023 г., като дотогава компанията е продавала на сърбите въглища на цена от 96.09 лв./ТУГ. На втори май т.г. с допълнително споразумение договорът с "Виром" е бил удължен до 30.04.2024 г., като е била постигната по-висока продажна цена - 111.01 лв./ТУГ, става ясно още от отчета. Контрактът със сърбите е важен защото чрез него мините за първи път изнасят въглища извън Маришкия комплекс, което е шанс за постигането по-големи приходи от продажби на цена, различна от регулираната.

Заплатите са осигурени

Общите разходи на компанията намаляват с 18.45% до 299.3 млн. лв., става ясно от отчета. Заради намаления обем работа разходите за материали са намалели до 99 млн. лв. (с 24.2% по-малко спрямо същия период на м.г.). Тук основно перо за мините е електроенергията, която задвижва багерите.

Отчетено е и намаление на т.нар. външни разходи, които за първото полугодие вече са 16.9 млн. лв. при 21.4 млн. лв., или разлика от около 20.8%. Това е похвално, тъй като през годините именно по това перо значителна част от държавните дружества прикриваха излишни и спорни разходи. В графата "външни разходи" често влизат различни консултации, реклама, транспорт, охрана, пощенски разходи и др.

Впечатление прави и друго - докато разходите за външни услуги намаляват, то тези за възнаграждения растат. Общо разходите за персонала се увеличават с 16.6% до 158.9 млн. лв., а конкретно графата за възнаграждения нараства с 21.85% до 125.4 млн. лв. при 102.9 млн. лв. за същия период на м.г.

Въпреки плановете за ограничаване на въглищната енергетика и очевидната невъзможност секторът да се конкурира на пазарен принцип не се забелязва признак на реформи. Дори напротив - средносписъчният брой на персонала в "Мини Марица-изток" е 6854, което е с 56 души повече в сравнение с първото полугодие на 2022 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Извод - Таксите могат да убият всяка една фирма.

    Нередност?
  • 3
    rexdog2004 avatar :-|
    rexdog2004

    Ще съборят енергетиката преди зимата. Радев назначи това ръководство, логично е да очакваме саботаж на всички реформи. Ще падне правителството заради липсата на воля да махне радевите протежета.

    Нередност?
Нов коментар