🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лято в планината

Пампорово залага на лечебен климат, Банско - на събития, Боровец - на семейни почивки

Джаз фестивалът е най-отдавнашното и голямо лятно събитие в Банско
Джаз фестивалът е най-отдавнашното и голямо лятно събитие в Банско
Джаз фестивалът е най-отдавнашното и голямо лятно събитие в Банско    ©  Bansko Jazz Fest
Джаз фестивалът е най-отдавнашното и голямо лятно събитие в Банско    ©  Bansko Jazz Fest
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Пампорово залага на лечебен климат и програми за възстановяване.
  • Банско традиционно привлича туристи с музикални, спортни и филмови събития.
  • В Боровец акцентът са семейни почивки, байкове, джаз и театър.

"В планината имате движение, имате тишина, имате спокойствие - все неща, които ви липсват в града. Имате въздух, богат с отрицателни йони и фитонциди. Отрицателните йони са леки, подпомагат дишането и имат оздравителен ефект върху човешкия организъм. Фитонцидите се отделят от билките и растенията, имат характер на природни антибиотици и изключително положителен ефект върху имунната защита", казва д-р Татяна Ангелова, специалист по физикална медицина и рехабилитация и председател на асоциацията на този сектор между 2012 и 2019 г.

В планината има и курорти като Боровец, Пампорово, Банско, чиито хотели са отворени за гости през лятото. По-вярно е да бъдат разглеждани не толкова като алтернатива на морето, почивката на което все по-често се налага да се резервира от зимата, а като негово допълнение. "Вариантът седмица или две на море, където има слънце, пясък, вятър, йодни изпарения, движение, и после "гмуркане" в планината има силно изразен оздравителен ефект. Всъщност, препоръчително е да бъдем в планината всяка събота и неделя, но това е трудно осъществимо. Затова е хубаво да останем поне 10 дни в планински регион, за да може да се усети активното въздействие на средата", казва д-р Ангелова.

Почивката си в планината българите обикновено резервират сами, без да прибягват до услугите на туроператори. Хотелите предлагат пакетни предложения за три, пет, седем дни. Общините и курортите са в конкуренция за вниманието на гостите - да го привлекат и задържат. Основните оръжия в тази битка са поне три: нови хотели - които в последно време са рядкост, програми с културни, спортни и развлекателни събития - които стават все по-богати, и допълнителните услуги.

Прави впечатление и че най-вероятно в отговор на интереса към планината на все по-широк кръг хора - покрай постковид тенденцията за близост с природата и повече движение, необичайно топлите лета, а и начина на живот като цяло, в курортите вече разработват продукти и за хора, които са в планината просто за разходка.

Пампорово и климатолечението

Когато говорим за чист въздух - в района на Пампорово например е измерена отрицателна йонизация до 40 пъти по-висока от тази в градска среда. Родопите са и единствената българска планина сред 12-те европейски, включени в списъка на 40-те места с лечебен въздух, създаден от д-р Цин Ли - лекар имунолог от Университетската болница в Токио и вицепрезидент на Международното общество за природа и горска терапия, обяснява д-р Ангелова.

Самото Пампорово например възниква като климатолечебница преди 90 години, а славата му на ски курорт идва по-късно. Там е отворен един от първите санаториуми в България и са лекувани белодробни заболявания. От 2012 г. община Чепеларе и Пампорово работят за връщането на старата слава на региона. "Колегите в Пампорово припознават тази тема като своя и виждат добра ниша за развитие на този вид медицински туризъм", казва Даниела Сивенова, началник-отдел "Туризъм" в община Чепеларе. На 3 - 5 юли курортът ще е домакин и на голяма международна научна конференция на тема климатолечение.

"Основният хайлайт на този летен сезон в Пампорово ще са медицинските програми. Прекъсването на връзката на човека с природата в съвременния живот и негативните здравни последици в резултат на това ни задължават да се отдаваме на такъв тип решения", обяснява Александра Цанкова, здравният експерт на "Пампорово" АД.

Като начало програмите ще са пет - антистрес и детокс, белодробна профилактика, опорно-двигателна система, нервна система и влизане във форма (get fit). В основата стоят дихателни упражнения на открито, кинезитерапевтична част и пешеходни турове в планината и рехабилитационни упражнения, различни за всяко здравословно състояние. Ще започнат от юли и ще бъдат осъществявани с помощта на рехабилитатор, лекар и кинезитерапевт. Ще са базирани в спа центъра на хотел "Перелик", но са отворени за гости и на други хотели в курорта. Центърът на хотел "Орловец" (другият хотел на "Пампорово" АД - бел. ред.) ще запази своя уелнес характер. Ориентирани са към българския пазар и ценово ще търсят златната среда, добавя Цанкова.

Освен това в Пампорово са започнали да изграждат балнеологичен комплекс, който да позволи максимална връзка на човека с природата. Той ще е изцяло от естествени материали, ще се намира в гората и ще се захранва с вода от минералния извор в Беден.

И в помощ на движението

Освен изцяло новите програми за климатолечение и възстановяване "Перелик" пуска и нов "ол инклузив" продукт, който освен нощувките и храната включва и достъп до обновения спа центъра в петзвездния хотел, който е върху внушителната площ 2700 кв.м, както и голям брой активности на открито - всекидневни пешеходни турове, занимания в "приключенската" (адвенчър) зона - въжена градина, батут, въздушна възглавница, нинджа крос. В курорта има и няколко байк парка. Програмите започват от 28 юни и ще продължат до края на септември, обяснява Татяна Маринова, маркетинг директор на "Пампорово" АД.

Силният сезон в курорта започва на 15 юли. А през лятото Пампорово е посещаван основно от българи. Чужденците са предимно турци и гърци, които резервират онлайн и не минават през туроператори.

Чепеларе и районът

Районът на Чепеларе и Пампорово предлага около 6500 легла, така че има за всекиго по нещо. Пампорово е повече за хората, които търсят лукс. Там има хотели от три до пет звезди и множество допълнителни услуги. Друг туристически център е Чепеларе, където преобладават семейните хотели и къщите за гости. В градчето вече има и два хотела четири звезди. Селски туризъм се развива в селата Орехово, Проглед, Хвойна, Павелско. Те са близо до рида Чернатица - един добре разработен туристически дял от планината, откъдето минава международният маршрут Е8 (Рила - Родопи), обяснява Даниела Сивенова.

Общината има наситен летен календар със седем спортни състезания в сферата на колоезденето, ориентирането и биатлона. Едно от най-известните е "Чепеларски търкала" - състезание по планинско колоездене, в което участват клубове от цялата страна. Ще има двудневен уличен фестивал и младежки "Тука е така фест".

В момента се маркира нова туристическа пътека. Тя започва от Сбирковата пещера под Пампорово, в която има езера и над 70 вида животни. Минава по старата граница между Източна Румелия и Княжество България на Рожен и стига до пещерата "Топчето" и извора на р. Чая. Продължават археологическите разкопки на пещерното обиталище "Чая", част от артефактите от което до 14 юни може да бъдат видени и на изложбата "Българска археология" в Националния археологически музей. Предстои туристическата пътека "Старата Воденица" - маркирана до с. Богутево, да бъде свързана и с друга забележителност - Вързаният камък.

"В планината също има много туристически пътеки. Но високата планина е за хора, които преминават преходи по 10 - 15 км на ден. В последните години общината се грижи и за развитието на пешеходния туризъм, ориентиран към хора, които наблягат на кратките преходи", казва Даниела Сивенова.

Банско: музиката, филмите и спортът

Добър пример как работят общинските културни и спортни програми за привличане на туристи е Банско. "Нови хотели в града няма. Но можем да се похвалим с много разнообразни дейности и традиционно наблягаме на много широк културен афиш", казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес - регион Банско, и зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.

Календарът на община Банско за това лято включва 18 събития, ориентирани към най-различни публики, повечето от които се провеждат за поредна година. Вече за 27-и път градът е домакин на джаз фестивала. Но наред с това има уикенд, посветен на рок музиката, три дни за операта, дни на българската музика, концерт на училищните оркестри, среща на почитателите на фолклора и концерт-спектакъл на самодейните състави на община Банско. Отделно има филмова и спортна програма - планинското бягане, автомобили и мотоциклети, плюс културни вечери "Традиция и изкуство", панаир на занаятите и кулинарен празник на открито (виж карето)

"Ски център Банско" също работи за превръщането на курорта в целогодишен. От началото на юли до първата седмица на септември кабинковият лифт ще работи целодневно (сега, преди активния сезон, се качва нагоре в 8.30 и тръгва отгоре в 16.30 ч). На Бъндеришка поляна се поставя най-дългата водна пързалка в Европа (400 м), има игрища за футбол, миниголф, стена за катерене, надуваеми замъци за по-малките деца. Може да се наемат електрически триколки и електрически велосипеди, които се карат по асфалтовите алеи, предназначени за тренировки по биатлон с ролкови ски, обяснява Иван Обрейков, маркетинг директор на "Ски център Банско". Като добавя, че при желание на групи от над 30 души пускат и втория лифт, който качва хората под връх Тодорка на височина 2600 м.

"Лятото ни е прекрасен сезон. През зимата в Банско идват десетки хиляди туристи, но сезонът е по-къс и концентриран, докато лятото също е много натоварено, но е разлято от 15 юни до 15 септември. То позволява Банско да се развива като туристическа дестинация. Българите традиционно са тук, за да докоснат енергията на планината и да се отдадат на преходи и почивка. Забелязваме, че и чужденците, които са били на ски през зимата, се връщат за лятото", казва Малин Бистрин.

В града и в региона - "Пирин голф", Баня и Добринище, по негова информация в момента има около 60 хил. хотелски легла. Сред атракциите са преходите в планината - до Вихрен, езерата и другите пирински върхове, разходки с коне, байк маршрути и туровете с АТВ и джипове (по черни пътища в околностите на Банско). В по-голям радиус - до рафтинга на Струма са 40 минути, до избите на Сандански - час. Хората, които се интересуват от исторически туризъм, може да посетят Рилския и Роженския манастир.

Интересното в Банско с неговите туристически обеми е, че развлеченията вече не са грижа единствено на хотелите и общината, а има и на специализирани фирми в тази сфера. Има например седем-осем дружества като "Банско-тур", "Глобал тур", "Банско екстрийм", ATV Tours Bansko и др., които предлагат планински водачи за различен тип преходи в планината, както и компания на офроуд и АТВ-та. Чистият въздух, прохладното лято и близостта на планината, новите хотели и новите басейни привличат в Банско и много тематични семинари - на практикуващите йога и медитация, зумба и пр.

В личния си бизнес Малин Бистрин, който е собственик на няколко хотела и на механа "Молерите", набляга на тематиката храна и вино. В обектите си е започнал проект - да рисуваш с вино, като утайките на различните вина дават и различни цветове.

Боровец: семейни почивки, екстремни спортове и театър

В Боровец лятото също е много оживено. "Има лета, по-силни като посещения от зимата. Хората уж идват само за един уикенд, но ми се струва, че при тези промени в климата все по-често ще предпочитат прохладата на планината. Понякога за петък и събота се настаняват млади семейства с деца, после си тръгват, а родителите остават с децата за седмица. Преобладават гостите от България, но има и чужденци - индивидуални туристи, които букват хотела директно. Най-дълго отсядат туристите от Израел - понякога за месец и дори за два", разказва Благовеста Томова, изпълнителен директор на четиризвездния хотел "Рила" и председател на Сдружението на хотелиерите в Боровец.

И в Боровец няма новооткрити хотели за това лято, но по думите й почти всички са обновени и отворени. "Бороспорт", собственикът на лифтовете и инфраструктурата в курорта, открива сезона на 15 юни. Ще работят и кабинковият, и Ситняковският лифт. Голяма атракция в курорта е паркът за планински колоездачи. Жълтият лифт "Ситняково експрес" качва байкърите до началото на трасета, които са осем с различна степен на трудност - освен за хора, които карат по-екстремно, има и фамилни трасета за семейства с деца с обикновени колела.

Велосипед може да се наеме и в адвенчър центъра на "Бороспорт" в хотел "Рила". Там може да се заяви и маршрут с планински водач според предпочитанията - от по-лесен, през изкачване на връх Мусала или Седемте рилски езера, до маршрут с катерене и алпинизъм. Предлагат се също полет с парапланер в тандем с инструктор, конна езда, тенис на корт, каране на АТВ по определено трасе. Пред хотел "Рила" има голям батут и мрежа за волейбол, обяснява Мария Шейнова, маркетинг мениджър на дружеството. Новото тази година е, че "Бороспорт" предлага и по-лека разходка из курорта по места, свързани с историята на някогашната Чамкория.

Близо до хотел "Рила" се намира въженият град "Бороландия", който предлага съоръжения с различни нива на трудност, както и детски кът на открито с люлки, пързалки, пясъчник. Има стрелба с лък и с въздушна пушка.

"Опитваме се програмата ни да обхване различните интереси на гостите ни. Но тъй като сме ориентирани към семейства с деца, акцент са детските лагери и анимацията през лятото", казва Благовеста Томова. Под формата на игри с образователен характер се опитват да събудят любовта на децата към планината, но и да ги възпитат в отговорно отношение към нея. Запознават ги с растенията и животните, учат ги да палят огън, на правилата за безопасност. Има арт класове за деца - например по грънчарство. Тези програми се правят за трета поредна година - от понеделник до неделя, и започват от 19 юли. Тя обяснява, че цената им е включена в пакета.

Освен това хотелът предлага спа процедури, басейн, джакузита. Домакин е на класове по йога. Прави тематични уикенди - гръцки, български - със съответната кухня и музика, а също и уикенд на майстор-готвача - на който шеф-готвачите на хотела приготвят храна пред гостите.

Новост през тази година е, че хотел хотел "Рила", който разполага със зала за 700 души, ще бъде домакин на две театрални постановки - "Чамкория" на 27 юли и "Грамофон" на 31 август. Освен това за трети пореден път в Боровец ще се проведе джаз фест - от 2 до 7 август. След като създателят и дългогодишен директор на Международния джаз фестивал в Банско д-р Емил Илиев почина, наследниците му влязоха в спор с общината и започнаха да организират събитието в Боровец, обясняват от курорта. Освен това през лятото община Самоков организира и традиционния фолклорен фестивал "Магията на Рила".

Спа и планина

Като луксозен базов лагер за посещения в планината може да служи и някой от многобройните спа хотели, които бяха изградени в последните години. Спа продуктът им сам по себе си е достатъчен, но немалко от тях го разнообразяват и с планински туризъм.

В "Белчин гардън" например термалната вода с 41 градуса може да се съчетае с пътешествие до Мусала, Боровец, Седемте рилски езера. При заявка хотелът може да откара туристите с шатъл бус от Белчин до някоя от отправните точки за тур с планински водач и после ги връща обратно. Освен това в района има две конни бази, картинг писта и условия за пейнтбол. Също там е и петзвездният хотел "Белчински извор", в който има игрища за тенис на корт, футбол, волейбол, баскетбол и бадминтон.

"Терма вита" - някогашният профилакториум в Огняново, който след покупката беше реновиран и превърнат в четиризвезден хотел, предлага за уикенда туристически преходи за възрастни и деца - до мегалитното селище Градище, до архитектурния резерват Долен, до Лещен, Ковачевица и Делчево. Хотелът от години подкрепя фестивала за класическа камерна музика "Неотъпкана пътека", който се провежда в Ковачевица първия уикенд на август. Освен това в хотела има термална вода, регистриран медицински център и работи целогодишно. В района има и други хотели четири звезди и един петзвезден - "Ува Нестум" в Гоце Делчев на собственика на "Терма вита". Хотелът има термална вода, лозя, изба с десетина вида вино, ферма и собствено стопанство за птици и зайци, чиято продукция влиза в ресторантите.

В община Гърмен вече има над 1500 хотелски легла и сезонът започва от 1 юни. Хотелите с минерални води последната една-две години са пълни, има много къщи за гости, казва кметът на общината Феим Иса. За атракциите се грижат самите хотели. А община Гърмен предлага разходка с туристическо влакче по забележителностите в района.

Хотелът Kings' Valley Medical & Spa Hotel в Овощник до Казанлък например е възможност да отседнете, ако искате да посетите фестивала Open Buzludzha 2024. Освен вътрешните и външните минерални басейни, две релакс зони и богата спа зона той предлага и велосипеди под наем, с които любителите на планината могат да пътуват по веломаршрутите из Розовата долина. Наблизо има и множество пешеходни туристически маршрути.

И това са едва три от възможностите.

Алтернатива: Златоград и традициите





Златоград в последните години също привлича туристи със събития. Хиляди гости се събират например на празника на златоградското чеверме, който през тази година беше на 11 май. Празникът е с тридневна фолклорна програма. Другото голямо събитие са празниците, посветени на Делю войвода, през есента. Тогава също се събират фолклорни състави, а в съботния ден има възстановка на пазарен ден отпреди 100 години. В него участват актьори, любители и гости, като от скриновете се изваждат дрехи отпреди 100 години. Работят всички работилници в Етнографския комплекс в града.

"Стремим се да обогатяваме събитията, за да привличаме гости целогодишно", казва Любомир Ангелов, директор "Хуманитарни дейности" в община Златоград. В града вече има немалко места за настаняване, като той изброява хотели като "Александър", "Кристал", "Еди", "Аква спа хотел", хотели и къщи за гости в стария град. Други възможности за настаняване по-високо в планината са хотел "Родопско кътче" - на 14 км от града в с. Аламовци, и комплекс "Панорама" с открит басейн в местността Света Неделя.

Самият етнографски комплекс предлага интересни туристически пакети, които освен настаняване с ползване на спа център включват посещение на занаятчийски работилнички, допълнителни екскурзии на плаж в Гърция, обиколка по параклисите на четирите върха около Златоград, екопътеки. В града има и множество спортни мероприятия - купа "Златоград", детският футболен турнир "Шампион на шампионите".
Все още няма коментари
Нов коментар