🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Anglo American разделя бизнеса си, след като отказа сливане с BHP за 34 млрд. паунда

Инвеститори са на мнение, че BHP ще подобри офертата си

Anglo иска да отдели доходоносните си бизнеси в отделна компания
Anglo иска да отдели доходоносните си бизнеси в отделна компания
Anglo иска да отдели доходоносните си бизнеси в отделна компания    ©  Reuters
Anglo иска да отдели доходоносните си бизнеси в отделна компания    ©  Reuters

Anglo American планира разделяне на бизнеса си, след като отхвърли предложението за придобиване от BHP. Най-голямата минна компания в света искаше да разшири медното си портфолио чрез сливане с Anglo American, като за целта предложи 39 млрд. долара (31 млрд. паунда). Тази оферта беше отхвърлена, като последва втора - за 34 млрд. паунда, но тя отново не беше приета.

В крайна сметка обаче акционерите на Anglo American са взели решение, че сливане между двете компании не е най-добрата стъпка. Вместо това изпадналата в проблеми компания ще предприеме значително преструктуриране, като основни части от фирмата ще бъдат или продадени, или отделени. Става въпрос за бизнеса с диаманти на подразделението De Beers, Anglo American Platinum и стоманодобивния бизнес с въглища.

По този начин Anglo American ще се концентрира върху по-доходоносните дейности с мед, желязна руда и хранителни вещества за културите.

Главният изпълнителен директор на Anglo Дънкан Уонблад заяви, че това са "най-радикалните промени в Anglo American в последните десетилетия". Компанията "ще бъде изключително високо оценена" до края на 2025 г., когато приключи преструктурирането, добави той. "Който ска да ни купи в този конкретен момент, ще трябва да плати огромна сума пари за това", добави Уонблад, цитиран от Financial Times.

Новата структура на работа има за цел да постави бизнеса в най-добрата позиция да се възползва от глобалното преминаване към чиста енергия, казват от компанията. Отделянето на металите, сред които и медта, в собствена компания, е разглеждано като хитър ход, тъй като търсенето им се увеличава значително през последната година, защото те са нужни за производството на батерии за електрически автомобили (EV). Предлагането в този бранш пък се очаква да нарасне неколкократно през следващите десет години, което подчертава нуждата от отделяне на доходоносния бизнес. Предвижда се преструктурирането на фирмата да намали разходите й с 1.7 млрд. долара.

Акционери на Anglo отдавна прогнозираха, че групата ще има значителни затруднения да поддържа настоящата си структура. Те от години се оплакват, че стойността на желаните медни мини на групата в Латинска Америка е била засенчена от другите й слаби операции, особено от подразделенията за платина и диаманти. "Това е много балансирано предложение и има много смисъл", каза акционер от топ 10 в Anglo пред FT. "И е ясен опит на ръководството да подготви бизнеса за успех, като се съсредоточи върху по-малък брой неща, където те очевидно имат конкурентно предимство със своите активи."

BHP все още не се е отказала

Според акционери на BHP, говорили пред Reuters, австралийският гигант все още не се е отказал от сливането с Anglo и ще направи трето предложение за придобиването на компанията. По този начин в крайна сметка до сделка може и да се стигне, след като в понеделник говорител на Anglo заяви, че причината за отхвърлянето на предложението е фактът, че офертата е "силно непривлекателна" за акционерите, тъй като продължава значително да подценява компанията.

Друга пречка пред възможната мегасделка е желанието на BHP Anglo да отдели двете си регистрирани в Йоханесбург дъщерни дружества, Amplats и минната компания за желязна руда Kumba. Anglo заяви, че възнамерява да запази Kumba като част от "премиум" подразделение за желязна руда, което ще включва и мината Minas Rio в Бразилия. "Оставаме в Южна Африка - това е важен момент. BHP не остават в Южна Африка. Те излизат. Карат ни да вършим работата и си тръгват", каза Уанблад.

Един инвеститор в BHP заяви пред Reuters, че би било разумно компанията да добави паричен компонент, за да завърши сделката, въпреки че цялостната структура на сделката е сложна, което повишава рисковете около постигането на приемливи цени. Втори инвеститор в BHP заяви, че би се изненадал, ако BHP не се върне с друга оферта, добавяйки, че все още има възможност да се добави паричен компонент. "Медта е това, което ни харесва", каза инвеститорът. "Мисля, че има широка подкрепа от страна на инвеститорите за друга оферта."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар