🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Европейското турне на Си Цзинпин

Китай отново опитва да приложи "разделяй и владей" в Европа

Обиколката на президента Си Цзинпин не доведе до пробиви в търговията, войната в Украйна и други въпроси, които влошиха отношенията между ЕС и Китай през последните години

Си каза на президента на Франция Еманюел Макрон, че отношенията ще бъдат "жизнени и процъфтяващи като пролетта".
Си каза на президента на Франция Еманюел Макрон, че отношенията ще бъдат "жизнени и процъфтяващи като пролетта".
Си каза на президента на Франция Еманюел Макрон, че отношенията ще бъдат "жизнени и процъфтяващи като пролетта".    ©  Reuters
Си каза на президента на Франция Еманюел Макрон, че отношенията ще бъдат "жизнени и процъфтяващи като пролетта".    ©  Reuters
Темата накратко
  • Визитата на китайския лидер се стреми да даде сигнал за засиленото влияние на Китай в Европа, като демонстрира икономическите и геополитически амбиции на Пекин.
  • Стратегията на Китай е да подкопае единството на ЕС, като същевременно увеличи влиянието си в отделните държави от съюза.
  • Бяха подписани обаче само споразумения с дълъг списък от нови съвместни проекти, които Китай твърди, че ще финансира.

Китайският лидер Си Цзинпин получи подарък изискан коняк в Елисейския дворец в Париж, а в Белград беше приветстван от развяващи китайски знамена сърби (нищо че повечето от тях бяха държавни служители, доведени с автобуси). И когато си тръгваше от Унгария на 10 май в края на шестдневната си европейска обиколка, облаците над отношенията на втората икономика в света със Запада изглеждаха много по-малко мрачни, поне от гледна точка на Китай.

Си каза на президента на Франция Еманюел Макрон, че отношенията ще бъдат "жизнени и процъфтяващи като пролетта". В Белград той заяви, че "дървото на китайско-сръбското приятелство ще расте високо и здраво". В Унгария Си обеща на премиера Виктор Орбан, че страните им са на път да се "отправят на златно пътешествие".

Китайските държавни медии положиха много усилия, за да представят европейските му срещи като триумф. Резултатите обаче не са толкова обещаващи - на практика не бяха постигнати никакви пробиви в търговията, войната в Украйна или други въпроси, които влошиха отношенията между ЕС и Китай през последните години. Бяха подписани само споразумения с дълъг списък от нови съвместни проекти, които Китай твърди, че ще финансира. Унгария получи 18, а Сърбия - десетина. Френски компании сключиха сделки за енергийни, финансови и транспортни проекти.

Но приемът, които Си получи и в трите страни, помогна за по-розов оттенък на връзките между Китай и Европа, които само се влошиха от последното му посещение. Строгите ограничения за пътуване в Китай през по-голямата част от пандемията от ковид възпрепятстваха посещенията на високо равнище и в двете посоки. И точно когато кризата с коронавируса започна да отшумява, отчуждението на Европа от Китай се задълбочи, когато руският президент Владимир Путин започна инвазията си в Украйна в началото на 2022 г.

Миналата седмица, след като първо посети Париж, Си Цзинпин пътува до Сърбия и Унгария, които остават надеждно прокитайски настроени на континент, където според проучванията на общественото мнение репутацията на Китай се е влошила.

В Сърбия президентът Александър Вучич заяви, че страната му изпитва само "почит и любов" към китайския президент, а полицията задържа последователи на забраненото китайско духовно движение "Фалун Гонг", за да се увери, че те няма да нарушат организираното от правителството посрещане на Си.

В Унгария Орбан увери Си, лидера на най-голямата комунистическа държава в света, че той ще се "чувства като у дома си" в Будапеща, въпреки че градът е изпълнен с паметници на борбата срещу комунизма. Полицията забрани протест, планиран в центъра на Будапеща, и разчисти оживен квартал от хора, за да може Си да посети необезпокояван една офис кула в петък.

Целта на визитата

Визитата на китайския лидер се стреми да даде сигнал за засиленото влияние на Китай в Европа, като икономическите и геополитически амбиции на Пекин чрез мащабни усилия в областта на публичната дипломация. Тя се счита за определящ момент за отношенията между Китай и ЕС, като се проведе след посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Китай миналия месец.

Изборът на страни не беше случаен - Франция, Сърбия и Унгария са най-приятелски настроените към Китай страни в Европа. Целта на европейската обиколка на Си беше да "демонстрира и укрепи способността на Китай да запази приятелски връзки с Европа въпреки НАТО и Украйна", казва пред The New York Times Юн Сун, директор на програмата за Китай в центъра "Стимсън" във Вашингтон.

Тя се проведе на фона на опасенията в Европа относно китайската подкрепа за войната на Русия в Украйна и наводняването на европейските пазари с евтини китайски електромобили. Освен това нарастват и подозренията, че Китай се опитва да се възползва от разделението в Европа.

Бертрам Ланг, научен сътрудник в университета "Гьоте" във Франкфурт, който специализира в областта на китайската външна политика, също акцентира пред Deutsche Welle, че всички страни от обиколката на Си имат "специални двустранни отношения" с Пекин. И припомня, че китайското ръководство постепенно е разделило Европа на две групи - "приятелски и неприятелски настроени към Китай". Това пътуване имаше за цел да наблегне на отношенията с първите.

При пристигането си във Франция на 6 май Си похвали китайско-френските отношения като "модел за международната общност за мирно съвместно съществуване и печелившо сътрудничество между страни с различни социални системи", като се позова на миналогодишната декларация за "глобално стратегическо партньорство" между Китай и Франция. Пекин насърчава идеята за европейска стратегическа автономия в опит да посее разделение в трансатлантическата общност.

Разговорите с френския президент Еманюел Макрон бяха посветени на войната в Украйна и търговските дисбаланси с ЕС. Домакинът на Си повтори в неотдавнашната си реч в Сорбоната, че оцеляването на ЕС зависи от постигането на "стратегическа автономия", от насърчаването на военната устойчивост, за да се преформулира "Европа като сила", и да се премахнат "стратегическите зависимости" в критични сектори, вариращи от полупроводници до основни суровини.

Докато Китай предпочита ангажираност на двустранно равнище, Макрон се опита да демонстрира европейско единство, като включи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Германският канцлер Олаф Шолц, който наскоро посети Китай, беше поканен в Париж, но не присъства. Въпреки това Шолц и Макрон се срещнаха преди посещението на Си, за да обсъдят политиката към Китай.

В Париж публичните изказвания на Фон дер Лайен бяха насочени директно към това, което тя нарече "практики за изкривяване на пазара" в Китай с мащабни субсидии за електромобилната и стоманодобивната промишленост. Китай е критикуван за производствен "свръхкапацитет" и дъмпинг на продукти на занижени цени на пазарите в ЕС и САЩ. Европейската комисия обяви, че ще започне проверка на държавните субсидии за китайските електромобили и соларни панели, за да определи дали да им наложи наказателни мита. По време на тристранната среща в Париж Фон дер Лайен заяви пред Си, че Европа "няма да се поколебае да вземе трудни решения, необходими за защита на нейната икономика и сигурност". Виждаме по-силно сближаване в ЕС между държавите членки и Европейската комисия, "която е силно решена" да изравни условията за търговия с Китай, коментира пред DW Жужа Анна Ференчи, бивш политически съветник в Европейския парламент.

Всъщност китайският лидер не постигна много по време на визитата си във Франция. Но следващите спирки на европейското му турне помогнаха за затвърждаване на връзките със Сърбия и Унгария. Макар да има по-малко от 10 млн. души население, Унгария ще играе по-сериозна роля, когато поеме ротационното председателство на ЕС тази година. Тази функция е предимно бюрократична, но ще позволи на Будапеща да се опита да определя дневния ред на заседанията на Съвета на ЕС. "Унгария е троянският кон на Китай в Европейския съюз", казва пред New York Times Жан-Пиер Кабестан, експерт по Китай в Азиатския център, изследователска група в Париж.

В интервю за унгарската медия Magyar Nemzet, контролирана от управляващата партия "Фидес" на Орбан, Си изрази надежда, че Унгария ще "поеме водеща роля" в "поддържането на правилната посока на отношенията между ЕС и Китай". Това няма да е толкова лесно. Ноа Баркин, старши съветник в Rhodium Group и изследовател на европейско-китайските отношения, посочва, че Китай греши, ако се надява, че Орбан може да използва унгарското председателство на Съвета, което продължава само шест месеца, за да промени значително европейската политика.

Китай и Унгария са "естествени съюзници", тъй като споделят ангажимента да преследват собствените си национални интереси, независимо от това какво казват другите, казва пред Magyar Nemzet проправителственият унгарски коментатор Левенте Ситкеи. "Китай сключва съюзи, които смята за полезни, и никога, на никакъв форум, няма да се интересува от това какво мислят другите", казва Ситкеи. "Унгария действа по абсолютно същия начин."

Стратегията на Китай - подкопаване на единството

Цялостната стратегия на Китай е да подкопае единството на ЕС, като същевременно увеличи влиянието си в отделните държави от съюза. Жужа Анна Ференчи обяснява, че Пекин цели да заобиколи ЕС и да предостави на държавите членки специален достъп до пазарите си, опитвайки се да "накара тези страни да се чувстват специални, че имат привилегировани отношения с Китай". "След посещението на Си Цзинпин бъдещето не изглежда по-добро за ЕС-Китай", смята тя. "Има дефицит на доверие между двамата партньори." Ференчи очаква, че ЕС ще продължи да оказва натиск, докато Китай ще се съпротивлява, като непрекъснато ще се обръща към държавите от съюза на двустранна основа.

Преди пътуването на Си Китай се опита да постигне известен напредък във възстановяването на влиянието си в Европа. При посещението си в Пекин германският канцлер Олаф Шолц смекчи предупрежденията си относно търговското напрежение, като подчерта ангажимента на страната си да прави бизнес с Китай. Експерти в Пекин изглеждат уверени, че Китай ще успее да накара европейските правителства да не се обвързват с Вашингтон.

"Макар че европейските политици често размахват юмруци на Китай, в сърцето си те добре знаят, че Европа не може да се справи без приноса на икономическото сътрудничество с Китай", казва пред китайския новинарски уебсайт Guancha Уанг Уен, изследовател в Института за финансови изследвания Chongyang към университета Renmin в Пекин. "Все повече европейци осъзнават факта, че след като загубиха Русия, сега не могат да загубят и Китай."

Мнозина в Европа обаче остават силно предпазливи по отношение на партньорството на Си с Путин - отношения, които отново ще бъдат в центъра на вниманието при посещението на Путин в Китай тази седмица. Неотдавнашните арести във Великобритания и Германия на хора, обвинени в шпионаж в полза на Китай, също пораждат притеснения.

И дори в областта на търговията, която Си изтъква като жизненоважен елемент на сътрудничеството, напрежението се увеличава заради рязкото нарастване на продажбите на електромобили и други продукти, произведени в Китай. "Пътуването на Си няма да успокои никого, който се е надявал на сигнали, че Китай приема сериозно опасенията на Европа", казва Баркин.

В анализ за "Капитал" политическият анализатор Владимир Шопов пише: "Китайският президент Си Цзинпин осъществи европейската си обиколка под сянката на бързо приближаващия търговски сблъсък с ЕС." Проблемът за Европа е ясен и е най-вече в целенасочено създадените индустриални свръхкапацитети и използването им като опора за излизане от сегашната криза в Китай, отбелязва Шопов. Именно затова Пекин няма да отстъпи, както Си казва съвсем директно. Според Шопов китайският лидер разчита на разделение в Европа и на максимално забавяне на момента на конфликт.

Реалните проблеми на Си със Запада

Зад стратегията на Пекин се крие и бизнес причина - Си Цзинпин се опитва да възстанови търговските връзки, тъй като износът на Китай за Запада е намалял, а това е сериозен проблем за втората икономика в света. Затова и Си се опитва да убеди лидерите в ЕС да не следват САЩ в ограничаването на вноса на електромобили и други високотехнологични китайски продукти.

Нови данни подчертават колко спешна е тази задача. Износът на Китай за ЕС и САЩ е намалял през четирите месеца до април в сравнение с година по-рано, въпреки че общият експорт на Китай като цяло е нараснал с 1.5%. Според данните на Главната митническа администрация на Китай от миналия четвъртък ръстът се дължи на значително повишение на износа за Азия и развиващите се страни.

Променящият се модел на китайската търговия подчертава привлекателността на евтините китайски машини, смартфони и автомобили за по-бедните страни. Но тя е и резултат от напрежението между Пекин и Запада, воден от САЩ, което принуждава китайските компании да търсят начини да заобиколят американските вносни мита, като преместват производството си в страни като Виетнам и Мексико.

В случая с Европа спадът отразява и състоянието на икономиката на континента след двойния шок от пандемията от ковид и нахлуването на Русия в Украйна. По-високите бариери пред търговията биха направили предизвикателството на Китай да възстанови износа си за ЕС още по-трудно.

Износът за 10-те страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която включва Сингапур, Тайланд и Индонезия, е скочил с 6.3% до над 185 млрд. долара през периода януари - април. Общата търговия между АСЕАН и Китай е на стойност 307 млрд. долара, което е повече от търговията с ЕС или САЩ за същия период. Същевременно износът за ЕС е намалял с 4.8% през четирите месеца, а за САЩ - с 1%. Вносът от ЕС в Китай е спаднал с 5.3%. "Остава да видим дали пътуването на президента Си в Европа, където беше подчертано подобряването на търговските връзки, ще помогне за възстановяването на търговията през следващите месеци", казва пред The Wall Street Journal Лин Сонг, главен икономист за Голям Китай в ING.

Засегнати от продължителната криза с недвижимите имоти, китайските лидери насочват инвестициите към фабрики, за да стимулират по-бързия икономически растеж. Пекин е особено заинтересуван от това, което нарича "нови производствени сили" - високотехнологични сектори като електромобилите и възобновяемите енергийни източници, където смята, че може да получи предимство пред западните си съперници.

Тази стратегия предизвиква безпокойство в чужбина, където правителствата се тревожат за риска за работните места и промишлеността от нарастващия китайски внос на ниски цени. Това съживява спомените за китайския шок от началото на века, когато евтиният китайски внос унищожи някои индустрии в САЩ и други страни (търговията между Китай и ЕС се е увеличила с 900% от 2001 г. насам, когато Китай беше поканен да се присъедини към Световната търговска организация. За същия период търговският дефицит на ЕС с Китай се е увеличил с 930%).

Лидерите на ЕС обмислят въвеждането на високи мита върху произведените в Китай електромобили и вятърни турбини, което може да доведе до затваряне на един солиден пазар за китайски компании като производителя на автомобили BYD. Китай осъжда подобни стъпки като протекционизъм, произтичащ от намаляващата конкурентоспособност на Запада, и Си отхвърли тези опасения по време на посещението си.

"Не съществува така нареченият проблем с китайския свръхкапацитет", заяви Си след срещата си с френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той също така подчерта, че опитът на Китай в областта на оборудването за възобновяема енергия е от полза за света, който желае да се откаже от изкопаемите горива.

Като се има предвид важната позиция на Китай в трансатлантическите отношения, обиколката на Си в Европа може да има за цел да набележи пътища за отслабване на координацията между Европа и САЩ с надеждата, че ЕС може да действа като противовес на възприеманата американска "враждебност" към Китай. В това отношение Пекин настройва дипломатическите си отношения с ЕС и държавите от съюза, използвайки търговията и отвореността на пазара като основни лостове.

Но тази стратегия е малко вероятно да доведе до траен успех за Китай и неговия лидер Си Цзинпин. Защото на ЕС е ясно, че ако иска да е конкурентен в глобален мащаб, трябва да действа като съюз. Остава по-бързо да го покаже и на практика.

Си е зад Русия

Що се отнася до Украйна, Пекин все още не е успял да убеди Запада, че не подкрепя Русия във войната в Украйна. Китай също така се противопостави на призивите на европейските и американските лидери да използва влиянието си върху Москва, за да спомогне за конструктивна роля в прекратяването на конфликта.

Това се случва, въпреки че Си подкрепи призива на Макрон за "олимпийско примирие" на всички глобални конфликти по време на летните игри в Париж.

САЩ твърдят, че Китай предоставя на Русия металорежещи машини, двигатели за дронове и технологии, използвани за крилати ракети. Китай също така помага в подкрепа на руската икономика, като доставя промишлени и потребителски стоки.

В Париж Си отговори остро на тези обвинения, заявявайки, че кризата в Украйна "се използва, за да се хвърли отговорността върху трета страна, да се опетни нейният имидж и да се разпали нова студена война". Той добави, че Китай "не е участник" в кризата, но фактите показват, че без подкрепата от Китай Путин трудно би поддържал войната си в Украйна и военизираната руска икономика.

Жан-Филип Бежа, експерт по Китай и старши изследовател в Центъра за международни изследвания и проучвания (CISR) към университета Sciences Po в Париж, посочва пред DW, че по време на разговорите Си е бил запознат, че войната на Русия в Украйна "е въпрос на живот и смърт за Европа". "Това е силно негативен фактор в китайско-европейските отношения", казва Бежа.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    tyi_ynui avatar :-|
    tyi_ynui
    • - 1
    • + 2

    интересно дали нямаше ефект защото държавите нямат интерес от сътрудничество или....защото от "посолството" така заповядаха.
    нещо като урана за АЕЦ Козлодуй.
    ние нямаме право да купуваме от Русия, но САЩ има право да купува от Русия и да ни го препродава с комисионна.
    малко глупаво от българска страна.....ама иначе ще санкции на Бойко, Пеевски, Киро, Асен......санкциите Магнитски не прощават на никой.
    те САЩ първо обвиняват пък ти после доказвай дали си виновен или невинен.

    Нередност?
Нов коментар