Reuters
Reuters    ©  Reuters

Войната в Украйна | Украинската армия прави десанти през Днепър и се окопава на източния бряг

Въоръжените сили на Киев изграждат поне три нови миниплацдарма по контролираното от Русия поречие в Херсонска област

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Формирования на украинската морска пехота вече около седмица водят активни бойни действия на три нови места по източния бряг на Днепър, формално контролиран от руските окупационни сили. За момента обаче по-скоро още не може да се говори за начало на голяма десантна операция през най-голямата украинска река, по чието течение минава югозападната фронтова линия.

По всичко личи все пак, че армията на Киев без много шум започва да се закрепя на нови и нови позиции на окупирания бряг, след като още от края на юни продължава да удържа малък плацдарм в района на разрушения Антоновски мост, до неотдавна свързвал регионалната столица Херсон с все още контролираното от руснаците градче Олешки от другата страна на Днепър.

Трите нови зони, в които украинските сили са активизирали действията си по левия бряг, са в района на железопътния Антоновски мост, на около 5 км източно от Олешки по посока на селищата Пойма и Песчанивка, при Подстепне (10 км източно от Олешки) и при Кринки (30 км източно от Олешки). Характерното за този район е, че става дума за прорязана от по-малки реки и ръкави на Днепър блатиста и островна зона, която руските окупационни сили не успяват ефективно да контролират, особено след взривяването на язовирната стена на Каховското водохранилище и последвалото наводнение с библейски мащаби.

Провеждането на сегашните операции на практика означава, че украинците и до момента де факто свободно са се придвижвали и оперирали по островите в близост до т.нар. руски бряг.

Очевидната първоначална цел на въпросните украински атаки е да прекъснат крайбрежния път по протежението на Днепър, който директно свързва големите крайбрежни градове Олешки и Нова Каховка. По този начин силите на Киев биха могли да изолират и евентуално да превземат намиращото се помежду им градче Козачи Лагери, което вече веднъж през лятото беше обект на изненадващ украински десант.

Ако операцията на морската пехота е успешна, войските на Зеленски биха могли да установят голям плацдарм на източния бряг на Днепър с дължина около 30 км, чийто южен фланг ще е естествено защитен от природния резерват "Олешки пясъци" - малка пустиня с диаметър около 15 км в средата на Херсонска област. Между другото в проукраинското интернет пространство вече се разпространява снимка на военнослужещи, които навлизат на територия, силно напомняща "Олешки пясъци".

Ако фотографията е автентична, това означава, че украинските специални части вече са навлезли в окупираните територии много по-навътре от обявеното.

За момента крайният резултат от първоначалните малки украински "оформящи" операции все още не е ясен. Руски източници твърдят, че атаката срещу Пойма е отбита и остатъците от морската пехота са се окопали в района на жп моста на река Конка, на около километър и половина от Днепър. Те обаче потвърждават, че украинските сили продължават да удържат северните части на селището Кринки, което означава, че крайбрежният път между Нова Каховка и Козачи Лагери продължава да е прерязан за руската логистика.

Според американския отбранителен тинк-танк ISW пък украинците още провеждат настъпление в района на Пристепне, което вероятно прекъсва достъпа към Козачи Лагери от изток в посока Олешки.

И ако присъствието на украински военни в района на "Олешки пясъци" е автентично, това ще позволи установяване на контрол и над последния наличен път на юг към Раденск. По този начин Козачи Лагери ще се окаже изолиран и ще се превърне в идеалното място за по-мащабен десант в района, форсиране на Днепър, изграждането на голям плацдарм с понтонни мостове и евентуално начало на нова сухопътна операция в посока към Крим.

Според някои руски военни блогъри пък всичко това са маневри за отвличане на вниманието, а истинският украински десант най-вероятно ще се случи в района на Хола Пристан, на югозапад от Олешки непосредствено край делтата на Днепър. За целта според тях в момента се евакуира цялото цивилно население по украинския бряг, за да се прикрие придвижването на бойни формирования.

При всички положения евентуално форсиране на голямата река би изправило руските генерали пред тежка дилема: дали не трябва да изтеглят подкрепления от Запорожкия фронт или офанзивата срещу Авдеевка, за да не позволят пробив към най-важното си стратегическо завоевание от 2014 г. насам.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 12

    Не мога да не отрека едно нещо – авторът е консистентен с пропагандата и със забавянето на отразяването. Но само с това. За анализ и дума не може да става въпрос. Както казах във фантазията, кхъм статията за Кримския десант, първо ако има такъв ще е през Днепър, но реалността продължава да е сурова и корава дори и за него. Действаме по устав:

    Закрепването на ВСУ в Кринки виси на да-не-казвам-какъв косъм. Там е пресечен крайбрежния път, но основния, който върви между Херсон, Каховка и Мелитопол е няколко километра на юг. Основният снабдителен такъв на Каховка е друг и той е в посока югоизток към Крим. Херсон има отделен път за снабдяване към Крим. И двата имат връзка с Мелитопол. С две думи – руснаците имат алтернативи и подобни твърдения показват липса на базови географски познания или просто механичен превод.

    Много е условно да се каже, че ВСУ са се закрепили на източния бряг. Украинците успяха да овладеят ръкавите между двата бряга, поради терена и факта, че ползват само лека пехота и малки лодки за това. Взривяването на язовира неутрализира част от укрепленията на руснаците около тях и това им помогна да осъществят тази задача. Което показва, че украинците са имали по-голяма мотивация да предизвикат „наводнението с библейски мащаби“ от руснаците. Сега ВСУ се опитва да види в коя част на брега могат да прехвърлят тази лека пехота и да се закрепят в някое по-голямо село. След което да увеличат плацдарма и едва накрая да се опитат да прехвърлят механизираната техника през Днепър. Ситуацията в момента е игра на тенис на маса. ВСУ взимат три плацдарма, руснаците разбиха два и остана само този в Кринки. Един от злополучните е този около Олешки. Закрепване може да има едва, когато украинските сили успеят да го разширят и да се подготвят за форсирането на техниката. За момента такова нещо няма.

    Украинците се надяват, че руската поддръжка в региона ще е по-слаба, заради концентрацията им в другите части. Форсирането на Днепър има първостепенна задача да отслаби останалите групировки по защитната линия при Запорожие и второстепенна – ако им излезе късмета да се пробват да пресекат логистиката от Крим в Херсонския и Запорожийски региони. Целият корпус на морската пехота на ВСУ се състои от 4 бригади, от които само една от тях минава за такава – 35та. Другите две са с численост на полкове, а последната е може би с размер на батальон. Това се показа отлично при атаките под Велика Новоселка. Общо 8000 души, което за 4 бригади е обидно малко. Още 4000 се налива „месо“ от няколкото бригади на териториалната отбрана. Срещу тях са 6 руски бригади. В Крим е изтеглена изтощената от 18месечната отбрана на Запорожие 42 мотострелкова дивизия. В резерв е 205та бригада. Декември се очаква разгръщането на новата 47 мотострелкова дивизия. Изобщо не виждам руснаците да са се притеснили или за момента да преместват части от другите фронтове.

    И говорейки за другите фронтове. Руснаците засилват натиска по цялата линия между Купянск и Кремина. ВСУ изгражда фортификации североизточно от Лиман, което индикира, че Киев очаква отбранителната линия на изток от река Оскол скоро да се разпадне. А като се случи това, Лиман става лесна плячка за атака от север. ВСУ вече изпрати повече от една трета от новите си бригади на този фронт и резервите почват да поприключват.

    Руснаците се закрепиха в северната и североизточната част на Авдеевка. На юг натискът продължава, ВСУ изпраща нови механизирани подкрепления. Този път изтощената и разбита под Орехов елитна 47 механизирана. Скоро частите защитаващи градчето с размерите на митичния Токмак ще са подсилени с почти изцяло западна техника и по-лесно ще можем да разпознаем коя горяща купчина скрап на кой е принадлежала.

    Украинците правят последните си напъни за офанзива при Роботине/Вербове, заедно с опитите за десант през Днепър. След това ще можем да сложим кръста на украинското „контранастъпление“ и най-накрая да признаем, че беше пълен провал. От 21 нови бригади повече от половината са изтощени или изпратени в защита на Донецкия и Лугански фронтове. А останалата половина е разпределена от двете страни на река Днепър. Уж трябваше заедно да пробиват, за да имат шанс. Вече всичко е приключило, но за съжаление за автора и доста други със синьо-жълтите филтри победата тепърва започва. Нови големи партиди танкове – йок. Бронирани гъсенични машини – йок. MRAPовете също почнаха да намаляват. В Роботине ВСУ се върна към схемата от миналата година и Бахмут на равен брой бронирани машини да се падат и толкова цивилни пикапи и джипове. Догодина да не се окаже, че стотиците Chieftain танкове ще се бият в Западния бряг, а не в Запорожие. Или пък нито британци, нито германци да могат да ги отремонтират, както се случи с Leopard 1. Байдън обяви нова помощ за 61 млрд. долара, но никой не обелва и дума дали тя ще бъде одобрена от Конгреса. Нещата вървят към закриване на цирка.

    Нередност?
  • 2
    beky avatar :-|
    1999
    • - 6
    • + 7

    Мисля си дали пък в София няма поделение на Центъра за информационно-психологически операции (ЦИПсО) на ГУР? Просто се дебне ВСУ малко да мръднат, за да го облекат в разкошни пропагандни дрехи - перемога!!!
    Т.нар. десант е поредната суицидна пропагандна акция. С лодки как се прави предмостие? Как се снабдява? Ранените, труповете?
    Жалко е това, което се пише.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Само ръкопляскам.
    Вищо не смея да пиша под тези...

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Бърза поправка - днес са изгубили ВСУ плацдарма в Кринки, но се опитват да го установят наново. Та обратно на стартовата линия са нещата в Херсонска област.

    До коментар [#2] от "1999":

    Всичко е на доброволни и идеализирани начела. Конкретно западния наратив е доста предсказуем, когато няма прогрес на ВСУ и руснаците вземат инициативата се претоплят следните опорки:
    - Русия губи войната
    - Руските жертви са N пъти повече от украинските
    - Русия свършва .... (танковете, снарядите, хората, парите)
    - Русия се срива икономически - съседния "анализ" на Икономист, макар че този път са се постарали и има правдоподобни неща, но не е толкова апокалиптичен, колкото го изкарват.
    - Путин ... (умира, го свалят). Пример е с последното тиражиране в жълтия британски Daily Mail, че е получил сърдечен арест.

    А когато нещата загрубеят много за ВСУ се вадят едни Бучи и други непотвърдени "жестокости" на руснаците от фризера.

    Нередност?
  • 5
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":
    Аз също доста чета и следя войната в Украйна. Браво, много добър и базиран на фактите анализ. Автора на статията трябва да е изцяло засрамен. Жалко обаче, че на масата се прожектира друг филм.

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 4

    Всяка лодка, пресякла Днепър в Капитал бурно се възпява. Как се прави предмостие без възможност да докараш до там тежка техника не се обяснява... С гумени лодки не става, а всеки опит за переправа бе бързо унищожаван. Десантиралите вече са избити.

    Ето като потвърждение сходен възторжен текст по сходен казус, завършил сходно от лятото, който бе ликвидиран часове по-късно:
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2023/06/26/4500319_voinata_armiia_na_ukraina_se_zakrepia_na_okupiraniia/
    Диверсионните акции на ВСУ се въздигат пропагандно като стратегически инициативи, за да се замъгли в логореята действителното свиване от юг и от север на гърлото на чувала около Авдеевка. Да, той няма да повтори месомелачката при Бахмут 1:1, защото явно няма да има челен щурм на укрепленията, с което в днешния Артьомовск там се занимаваха "музикантите". Най-вероятно ще стане един микро Сталинград - отрязан от снабдяване и изоставен на милостта на врага гарнизон.
    И да - видимо пропагандният диоптър пречи да се зърне реалността.

    Нередност?
  • 7
    vorknkx avatar :-|
    Vorknkx
    • - 6
    • + 2

    Руските тролове днес яко са налазили. Явно нещата върв

    Нередност?
  • 8
    vorknkx avatar :-P
    Vorknkx
    • - 7
    • + 2

    Руските тролове днес яко са налазили. Явно нещата вървят много зле за руснаците, щом толкова много усилия се хвърлят в писане на коментари.

    Много ми е интересно какво ще работят хора като kuranakyumura, когато Русия окончателно загуби войната (което на този етап е ансолютно неизбежно)

    Нередност?
  • 9
    bbf52373064 avatar :-P
    Vasil Petkov
    • - 6
    • + 2

    Прави впечатление високото литературно и географско ниво в коментар 1. Може би след войната ще напише роман-епопея за руските герои-освободители ?! А дали не е само жалък преводач на руските пропагандатори.

    Нередност?
  • 10
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 5
    • + 2

    Слава на Украйна!

    Нередност?
Нов коментар