🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пенсионен фонд на Уисконсин инвестира 163 млн. долара в биткойн ETF-и

Той става първата щатска пенсионна система, която е инвестирала в новите продукти. Може да повлече след себе си още фондове

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Държавният инвестиционен борд на Уисконсин (SWIB) направи исторически ход, като стана първата щатска пенсионна система, която публично обяви инвестициите си в спот биткойн ETFs. Според последната подадена документация до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), SWIB държи биткойн ETFs на стойност над 163 млн. долара. Тези инвестиции включват близо 100 млн. долара в спот биткойн ETF на BlackRock (IBIT) и над 63 млн. долара в спот биткойн ETF на Grayscale (GBTC). Само времето ще покаже дали подобни по големина институции ще предприемат стъпки към диверсификация в крипто като нов клас актив. За момента единствено биткойн ETF са опция, а предстои да видим какво ще е бъдещето на етър сред институционалните инвеститори.

Пенсионните системи се състоят от организирани фондове, създадени за осигуряване на доходи след пенсиониране на работещите лица. Те включват както публични, така и частни фондове, които управляват големи обеми активи с цел гарантиране на финансовата сигурност на осигурените. Глобално пенсионните фондове управляват трилиони долари, инвестирани в разнообразни активи като акции, облигации, недвижими имоти, а сега вече и в крипто. Тези фондове играят ключова роля в глобалната икономика, като осигуряват стабилност на финансовите пазари и подкрепят икономическия растеж чрез дългосрочни инвестиции.

Това е значителен момент в интеграцията на биткойн в традиционните инвестиционни портфейли. Досега, участието на институции от такъв мащаб в криптопазара е рядкост, а нещо подобно предполага и възможност за лавинообразен ефект. Ерик Балчунас, старши ЕТФ анализатор на Bloomberg коментира: "Това е изключително положителен знак. Институциите обикновено действат в групи и очакваме, че много други ще последват примера на Уисконсин. Не само че това е първата щатска пенсионна система, която инвестира в спот биткойн ETF, но и сигнализира нарастващия интерес към биткойн сред институционалните инвеститори.

Вълната от нови 13F доклади, разкриващи институционални инвестиции в биткойн ETF, подчертава тази тенденция." Сред тези инвеститори са и големи традиционни финансови институции като JPMorgan Chase.

Анализаторът MacroScope коментира в twitter дългосрочната значимост на този ход: "Въпреки че инвестицията на Уисконсин представлява малка част от техния огромен публичен инвестиционен фонд на стойност 37.8 млрд. долара, значението й не може да бъде подценено. Уисконсин сега е вторият най-голям държател на IBIT в световен мащаб, и това ще бъде внимателно анализирано и обсъждано от други щатски инвестиционни бордове."

Тази инвестиция може да послужи като катализатор за други щатски пенсионни системи и институционални инвеститори да разгледат възможността за включване на биткойн в техните портфейли. Очакванията са, че това ще предизвика нова вълна на институционални инвестиции в криптопазара, което може да доведе до по-голяма стабилност и легитимност на биткойн като инвестиционен актив.

Въпреки скорошните колебания в цената на биткойн, които са свързани с новите инфлационни данни в САЩ, новината за инвестицията оказа положително влияние, като биткойн поскъпна с над 1%. Това потвърждава тенденцията, че институционалните инвестиции могат да осигурят значителна подкрепа на криптопазара дори в периоди на нестабилност.

Как да яхнете криптовълната може да прочетете тук.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    blagocvetanov avatar :-|
    Blagovest Cvetanov
    • + 2

    А българските пенсионни фондове инвестират в пиле "Градус"...

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    До коментар [#2] от "Blagovest Cvetanov":

    На българските фондове е забранено да инвестират в рискови акции. А в САЩ явно може - а с чужди пари, защо пък да не се инвестира в нещо, дето може утре да го има, а може и да го няма...

    Нередност?
Нов коментар