🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъпът "Симоботикс" е създал първия български автономен мобилен робот

Базовата му цена за български клиенти започва от 14 800 евро, като първите бройки вече са продадени

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стартъпът "Симоботикс" е създал първия български автономен мобилен робот, който може да се трансформира в зависимост от приложението. Наречен е МИТО и масовото му серийно производство ще започне през 2025 г. в гр. Мизия, където се намира базата на компанията.

"Продуктът е разработен в рамките на половин година от мен и основен екип от шестима инженери, като косвено са участвали 60 специалисти. Инвестицията в проекта е 200 хил. лв. и е финансирана лично от мен", съобщи за "Капитал" създателят на МИТО д-р инж. Георги Георгиев.

Названието на модулния мобилен робот е вдъхновено от името на българския изобретател и индустриалец Мито Орозов, който през 1883 г. основава във Враца своята коларска фабрика. "Той поставя България сред водещите производители на карети и файтони, като дори Хенри Форд бил впечатлен и водели преговори за взаимно сътрудничество с Орозов", коментира за "Капитал" инж. Георгиев. Той е доктор към катедра "Дискретна автоматизация" в Техническия университет в София, специализирал е във Франция и Кралския университет в Северна Ирландия. Автор на първия български колаборативен робот "Анимото", проектиран за работа в партньорство с оператор, който е реализиран през друга компания - "Гига аутомата".

Приложение

Автономните мобилни роботи се използват при производство, складиране и транспорт на товари. Частта "мобилни" от наименованието логично идва от това, че се движат (за разлика от стационарните), а компонентът "автономни" е, защото изминават сами зададения маршрут и се съобразяват с препятствията по пътя, като ги заобикалят или изчакват. Могат да работят самостоятелно или като част от група роботи. В зависимост от приложението могат да бъдат снабдени с повдигащи вилици, повдигаща или стационарна платформа, стелаж, ролков конвейер, допълнителна роботизирана ръка, обобщава инж. Георги Георгиев.

Предимства

"Симоботикс" е проектирала МИТО с технология на батерията, позволяваща му за 12 минути да се зареди за цял работен ден. В робота са вложени доказани технологии за безопасност и защита на персонала, който работи в близост. Използван е изкуствен интелект за разпознаване на хора и обекти, изброява предимствата инж. Георги Георгиев.

Освен това МИТО е колаборативен, което означава, че позволява споделена работа с оператор. Програмирането е опростено, работата с робота не изисква специфични умения или образование, той е достъпен и за неквалифициран персонал. Всичко това се постига с графичния интерфейс, наподобяващ телевизионна игра, и с помощните инструменти, базирани на изкуствен интелект, обобщава инж. Георги Георгиев.

Продажби

Крайният етап на производство ще се осъществява в базата на компанията в гр. Мизия, разположена на 200 квадратни метра площ. Засега капацитетът позволява производство на между 100 и 200 мобилни робота годишно. Предстои разширение, свързано с последващите планове на компанията. Основният пазар е Европа, а впоследствие - и Азия.

"Първите бройки от МИТО вече са продадени, клиентите ще ги получат тази есен. Нашата цел е да предложим достъпно решение дори за малки и средни български фирми. За тях МИТО ще се продава на цена, между 2 до 6 пъти по-ниска от пазарната. За всеки първи закупен робот компанията ще предлага допълнителна отстъпка. Ще поддържаме перманентно най-ниската възможна цена, без значение от закупения брой, с цел да насърчим конкурентоспособността и автоматизацията в страната", обобщи инж. Георги Георгиев. Той уточни за "Капитал", че базовата цена за български клиенти започва от 14 800 евро. Крайната цена се определя в зависимост от допълнителните агрегати, аксесоари, системи и функции.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар