Шест степени на свобода

Цената на робота "Анимото" е 10 000 евро заедно с едно припособление и необходимия софтуер

Инженерите Георги Арабаджиев (вляво) и Георги Георгиев - създатели на "Анимото"<br>
Инженерите Георги Арабаджиев (вляво) и Георги Георгиев - създатели на "Анимото"<br>
Инженерите Георги Арабаджиев (вляво) и Георги Георгиев - създатели на "Анимото"<br>    ©  Юлия Лазарова
Инженерите Георги Арабаджиев (вляво) и Георги Георгиев - създатели на "Анимото"<br>    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако ви е страх от роботите, сте закъснели. Те вече работят на много места в България. И спокойно, няма да ви изместят. Ако, разбира се, започнете да се самообучавате навреме.

Според Световния икономически форум роботите ще заменят 75 млн. работни места до 2022 г., но ще доведат до откриването на 133 млн. нови. На световно ниво 54% от всички служители ще имат нужда от допълнително обучение, за да могат да надградят уменията си и да изпълнят пълноценно изискванията на новата икономика. От тях 35% ще имат нужда от под 6 месеца за преквалификация.

А сега се запознайте с двама нови колеги, които нямат нужда от преквалификация. Имат нужда само от нов контролер. Историята на "Анимото" можете да прочетете в следващите редове, а тази на Роберта ще откриете тук.

Той е висок метър и тридесет и тежи 25 килограма. Заедно с манипулатора. Може да работи с всякакви предмети, ако са тежки до пет килограма и се намират в радиус един метър. Няма нужда от почивен ден. Нито от заплата. За сметка на това разделя свободата си на шест степени - всяка степен разширява движенията, които може да прави. Всички те са кръгови.

Той е роботът "Анимото". Името му идва от латинското anima – "душа", и motus – "движение", и е авторска разработка на Георги Георгиев и Георги Арабаджиев от фирма "Гига аутомата".

Цената на робота, който ще бъде представен на конференцията "Индустрия 4.0" на "Капитал" в Пловдив на 17 октомври, е 10 000 евро заедно с едно припособление и необходимия софтуер. "Ниската цена е постигната благодарение на това, че "Гига аутомата" сама произвежда компонентите за цялостното изпълнение в предприятия в Горна Малина и Враца", казват създателите.

Георги Георгиев е доктор инженер в катедра "Автоматизация на дискретното производство" в Техническия университет в София, автор на изобретения и с опит в управлението на редица компании. Съдружникът му и съавтор - Георги Арабаджиев, е софтуерен инженер от Техническия университет в Дармщат, Германия, с иновативни разработки и също с опит в реалния бизнес.

Кобот-ръка

"Анимото" всъщност не е точно роботът, който си представяте. От човешка гледна точка той е доста... осакатен. Произведението на "Гига аутомата" е антропоморфна колаборативна ръка. С други думи - подобна на човешката, която може да работи в сътрудничество с оператор. Или "кобот" (от колаборативен робот).

Това го прави идеален за работа в места, където има хора. Снабден е с редица сензорни системи, които му позволяват да отчита човешко присъствие на външни обекти в работната среда, може да предпазва оператора, както и да си сътрудничи с него. Стандартните индустриални роботи обикновено се трудят в клетка, изолирани от оператора или без оператор. За "Анимото" не е необходимо специално помещение или заграден участък, защото при работата си той не създава опасност за човека, обясняват създателите му.

Мислете за "Анимото" като за идеалния общ работник със средно специално образование. Основното му предназначение е да замести нискоквалифициран труд и повтарящи се действия. Той е особено добър при опаковане, пакетиране, пробиване, навиване на винтове, работа с поточна линия, обслужване на машини, рязане, преместване, боядисване, заваряване, шлайфане. Всички тези функции могат да се изпълняват от робота благодарение на 12 допълнителни приспособления. Тук не влизат всички други дейности, които може да върши заедно с оператор и които са твърде опасни за човек.

С други думи, "Анимото" е лесно и евтино обучаем. Софтуерът му, с който създателите се гордеят особено, позволява "Анимото" да бъде управляван и от оператори без специфични познания за роботика, технология или програмиране, както и без специално образование.

Единственият "недостатък", който има спрямо хората, е, че "Анимото" има гарантирани минимум 30 000 работни часа живот. Това са почти 3 години и половина работа 24 часа всеки ден или 10 години при 8 работни часа всекидневно. От друга страна, след този срок "Гига аутомата" обещават "лесна и достъпна" поддръжка и сервиз на робота благодарение на модулния дизайн, на изградената дистрибуторска мрежа и на това, че резервните части се доставят директно от производителя.

Погледнете в бъдещето

Промените в икономиката, индустрията и работния пазар, които се случват в момента, ще са темата на годишната конференция "Индустрия 4.0", организирана от "Икономедиа", която ще се проведе на 17 октомври в "Гранд хотел Пловдив". Регистрацията е отворена. Повече информация вижте тук или на страницата на събитието във Facebook.