🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имотен бум с първи сигнали за рецесия

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Макродебатът за пазара на имоти в България тече по две основни линии. Хората от бизнеса с недвижимости проповядват вечния растеж. Цените на жилищата достигат нива, смущаващи за мнозина. Чуват се гласове, че в някои квартали на София започва да се оформя жилищен балон, подпомогнат и от бума на ипотечното кредитиране. За да помогнем да сте ориентирани, представяме фазите на формиране на имотен балон според теорията. Изводът е, че на национално ниво такъв няма. Изглежда, пазарът все още е във фазата на имотния бум с първи сигнали за рецесия. НСИ например отчете минимален спад на цените в София през четвъртото спрямо третото тримесечие на миналата година.

Разглеждаме по-отблизо пазарите в Пловдив, Варна и Бургас, където ръстът също започва да се забавя. И представяме ситуацията през погледа на строителните предприемачи, които не очакват цените в краткосрочен план да паднат. В дългосрочен са убедени, че ще растат още много под въздействието на редица фактори, един от които са по-високите изисквания на купувачите към новите жилища и средата около тях.

Броят на сделките с имоти, който година и половина намаляваше, от началото на 2024 г. в големите градове тръгна нагоре. Мнозина са активни на жилищния пазар, който още е в епохата на ниските лихви - най-вече хората, които се възползват от момента, за да сменят жилището си с по-добро. Виреят илюзии, че ще го правят още много пъти. Освен това гъмжи от инвестиционни купувачи, които имат нелоши печалби благодарение и на растящите цени. Ще прочетете за актуалните стратегии Fix& Flip и BRRRR и как да определите инвестиционната цена, така че да минимализирате риска при срив на пазара. За изкушените да инвестират на зелено, било то за живеене или за спекулация, се спираме на данъчните аспекти при тези инвестиции.

Високите цени повдигат въпроса дали купувачите на жилища не заслужават повече за парите, които плащат. В тази връзка ще прочетете за негативните ефекти от твърде фриволното отношение към стандартите в архитектурата и строителството. Представяме една засега подценявана (твърди се, че поради непознаване) концепция - за пасивните къщи, които според някои са къщите на бъдещето. И докато сме на вълна енергоефективност - обясняваме какво трябва да знаете за санирането, ако ви предстои, за да можете да контролирате дали се случва качествено. То е само едно от нещата, от които се нуждаят старите сгради. В броя ще научите за най-типичните дефекти, които се проявяват при експлоатацията им с времето, и за смисъла от техническите паспорти. Не пропускаме и темата за етажната собственост.

Надникваме и при търговските имоти, където в глобален план настроението е минорно - сегментът трудно се връща към нормалността след пандемията. В България от началото на годината става по-отчетлива тенденцията на завръщане в офиса по искане на работодателите. Разглеждаме и сегмента на ритейл парковете в страната, който все още е цветущ. Можете да научите кои са 58-те действащи обекта от формата в страната и осемте в строеж.

Изданието "Имоти и инвестиции" на в. "Капитал" може да купите тук
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    datahustler avatar :-P
    Соколов
    • - 1
    • + 3

    Хубавото на балоните е, че всички се залъгват, че ги няма. Ако имате имот с цел "инвестиция" и все още не сте го продали ви съветвам да направите тази стъпка веднага.

    Нередност?
  • 3
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 4

    Аз виждам в Имот.бг, че все повече има намаления на цени, дори по-брутални като сваляне с 16,66%, както на ново, така и на старо. И това не е от една агенция. Да не се оказва, че вече има хора в ликвидна криза и ликвидират?

    Нередност?
  • 4
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 2

    И пропуснах да спомена, че това с ниските лихви е една голяма измислица. Това са ливхите при отпускане - да, тогава са около 2,5%. Само че лихвата се определя с формула спрямо юрибора и има надценка върху нея. Юриборът е близо 4%. Дори без надценка лихвата след 6 или 12м започва да се покачва и скоро стига 4%. При една 20г ипотека в първите 6-12м не се изплаща много главница и от 2,5% на 4% лихва вдига вноската значително (при дълга ипотека).

    Нередност?
  • 5
    jom001064137 avatar :-(
    jom001064137
    • + 6

    Абсолютно безполезна статия, която просто съдържа линкове към множество други. Очаквах смислен обобщен текст по обявеното заглавие. Разочарована.

    Нередност?
Нов коментар